Osijek
KAKVA JE BILA TURISTIČKA 2014. GODINA

Hit su privatne sobe, ali Osijek i
dalje nema smještaj za ekskurzije
Objavljeno 28. siječnja, 2015.
Samo lani otvoreno pet novih objekata s privatnim sobama * Rješenje za ekskurzije trebale bi postati Bizovačke toplice

Pravi hit u turističkoj ponudi grada prošle su godine postale privatne sobe za iznajmljivanje, pa je u 2014. registrirano pet novih iznajmljivača, a upravo je ovaj oblik smještajnih kapaciteta lani ostvario i najveći broj povećanja noćenja.

Tako je od ukupnog broja noćenja u 2013. godini, 21 posto gostiju, odnosno njih 16.480 spavalo u privatnim sobama, dok je prošle godine čak dvije tisuće turista više ostvarilo noćenje u privatnom smještaju, odnosno njih 18.675, što je 24 posto. Razlog povećanju ove vrste smještaja je i što je dio Osječana prepoznao poslovnu priliku upravo u iznajmljivanju svojih smještajnih kapaciteta turistima. Naime, stan je znatno isplativije iznajmljivati po noćenju nego što je moguće zaraditi mjesečnom najamninom od podstanara. Tako noćenje u sobi u Osijeku po osobi stoji već od 100 kuna, dok je apartmane, odnosno manje stančiće u kojima može boraviti više osoba moguće dobiti za 300 kuna po noćenju.

Inače, prošla godina bilježi općenito povećanje broja turista u odnosu na 2013. Tako je broj dolazaka veći za oko dvije tisuće i zabilježen je 43.541 turistički dolazak u Osijek, dok je broj noćenja tek neznatno povećan, pa je u 2014. ostvareno 77.590 noćenja, odnosno njih oko 400 više nego 2013. Najviše je turista ipak spavalo u hotelima, njih čak 63 posto, no to je oko jedan posto manje nego godinu prije. Nakon hotela, najposjećenije su bile spomenute privatne sobe.

- Iz perspektive 2009., kada je počeo pad broja noćenja, možemo reći da se u 2013. naše turističko tržište počelo oporavljati i bilježimo novi porast broja turista. Jasno kako je jedan od razloga i povećan promet i broj letova u zračnoj luci. Tako je primjetno da dolaze Englezi, koji u Osijeku provode vikende - kaže Siniša Maurus iz Turističke zajednice grada Osijeka.

U TZ grada Osijeka kažu i kako su prošle godine turističke špice bile u svibnju i listopadu, i to zbog poslovnih skupova i kongresa koji su se tada održavali u Osijeku.

- Stoga moramo i dalje lobirati upravo na kongresni turizam. S druge strane, nakon prestanka rada hotela Mursa u vlasništvu HŽ-a smanjio se ukupan smještajni kapacitet u gradu, a to je posebice negativno utjecalo na smanjenje ponude smještaja po nešto povoljnijoj cijeni za mlađe posjetitelje, brojne sportske udruge i klubove te za organizirane dolaske sudionika različitih kulturno-zabavnih manifestacija. Izgubili smo i smještajni kapacitet za ekskurzije jer trenutačno nema kapaciteta tog cjenovnog razreda koji može primiti tristotinjak djece. Taj će se problem, nadamo se, riješiti preuređenjem Bizovačkih toplica, ali njihova rekonstrukcija najvjerojatnije neće biti završena prije 2016. - upozorava Saša Uranjek, direktor Turističke zajednice grada Osijeka.

Nefreteta Z. EBERHARD
GODINA KONGRESNOG TURIZMA

Ron Brown forum - skup gospodarstvenika SAD-a, srednje i istočne Europe te Hrvatske, koji će se u Osijeku održati sredinom travnja, obećava izvrsnu godinu o pitanju kongresnog turizma. Osijek će, kada je riječ o kongresnom obliku turizma, u prvih pola godine tradicionalno biti domaćim nekoliko nacionalnih okupljanja medicinske struke, primjerice Hrvatskog društva za liječenje boli u travnju, Društva patronažnih sestara HUMS-a u svibnju, a u lipnju je na rasporedu Kongres iz neurorehabilitacije i restauracijske neurologije. U Osijeku će se okupiti i sudski vještaci, već sada se primaju prijave za nacionalno okupljanje geologa koje će biti organizirano u rujnu.

43.541

turistički dolazak u Osijek u 2014. godini

77.590

noćenja zabilježno u Osijeku u 2014. godini

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike