Osijek
OŠ JAGODE TRUHELKE JEDINA OSNOVNA ŠKOLA OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE U PROGRAMU ERASMUS+

Znanjem stečenim u inozemstvu potiču kreativnost svojih učenika
Objavljeno 28. siječnja, 2015.

OŠ Jagode Truhelke jedina je osnovna škola iz Osječko-baranjske županije koja sudjeluje u novom programu Erasmus+, Agencije za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) u potprogramu KA1 (Ključna aktivnost 1), koja se odnosi na stručno osposobljavanje djelatnika u inozemstvu.

Od 130 prijavljenih osnovnih i srednjih škola u 2014. godini odobreno je samo 16 projekata potprograma KA1, a OŠ Jagode Truhelke je među sedam osnovnih škola koje su u tom elitnom društvu. Aplicirali su projekt pod nazivom Razvoj kreativnog učenja, mišljenja, djelovanja i stvaranja, koji obuhvaća edukaciju u inozemstvu i aktivnosti koje će se provoditi s učenicima, koristeći nove spoznaje i metode rada.

U projekt je uključeno šest djelatnika škole: koordinatorica projekta Irena Bando, školska knjižničarka i ostali članovi tima: Silvija Klindžić, učiteljica razredne nastave, Jadranka Oberman Sebenji, školski psiholog, Lena Cvenić Lijić, učiteljica engleskog jezika i povijesti, Lana Bede, učiteljica engleskog jezika, i Ana Vukojević, voditeljica produženog boravka. Uključeni su i ravnatelj škole Franjo Vukelić te školska pedagoginja Anita Milaković. Svi oni predstavljaju Tim za kreativni razvoj škole.

- Kroz edukaciju i raznolike aktivnosti nastojimo utjecati na razvoj kreativnosti kod učenika i nastavnika, naučiti učenike prepoznati i primijeniti svoja znanja u rješavanju problemskih zadataka u školi i izvan nje. U projekt su uključeni i drugi nastavnici, koji kroz suradnički rad sudjeluju u različitim aktivnostima - kaže Irena Bando.

Do sada su dvije članice Tima bile na stručnom usavršavanju u inozemstvu. Lena Cvenić Lijić bila je u listopadu u Pragu na seminaru o problemskoj nastavi, s kolegama iz europskih zemalja. Na skupu su razgovarali o tome kako motivirati učenike i potaknuti kreativno rješavanje problema. Lana Bede bila je u studenom na seminaru u Londonu. Jedanaest je sudionika iz različitih europskih zemalja razmijenilo iskustva o radu s učenicima različitih dobnih skupina, a okosnica teme bila je kreativno mišljenje te ovladavanje raznim tehnikama u radu s djecom u školama.

Obje ističu da je važna značajka ovakvih projekata sagledavanje problema iz više različitih perspektiva, otvaranje prema svijetu i multikulturalnosti, osvještavanje kvalitete vlastitog rada i mogućnost primjene novih metoda. A novim spoznajama i iskustvima stvaraju se nove ideje za rad i mogućnosti za potencijalna školska partnerstva. V. Latinović

SEMINARI U ISTANBULU I PARIZU

“Planiramo još tri odlaska na seminare, u veljači (Istanbul i Pariz) te u svibnju (također Pariz). Nakon povratka svih sudionika, organizirat ćemo cjelodnevni seminar u školi s prikazom svih mobilnosti, kao i radionice u kojima ćemo ostale učitelje upoznati s kvalitetnim kreativnim načinom poučavanja”, kaže Irena Bando.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike