Osijek
DERMATOVENEROLOGIJA I UROLOGIJA KBC-A

Zbog nedostatka znanstvenog kadra izgubili status klinike
Objavljeno 28. siječnja, 2015.

KBC Osijek nije uspio zanoviti status Klinike za urologiju i Klinike za dermatovenerologiju, koji su istekli u prosincu prošle godine, pa ove bolničke jedinice sada imaju status samostalnih zavoda, a osječka bolnica dvije klinike manje.

No, to i dalje ne dovodi u upitnost status samog KBC-a, koji još ima dovoljno klinika nužnih za status bolnice najvišeg ranga. Novi sanacijski upravitelj osječke bolnice, prof. dr. sc. Sven Kurbel, napominje kako je do ovoga došlo zbog toga što bolnica još 2008. godine nije provela preustroj prema tada donesenom Pravilniku o uvjetima za unutarnji ustroj kliničkih zdravstvenih ustanova, a koji je 2013. dodatno izmijenjen.

- Uistinu ne znam zašto ovaj pravilnik nije proveden, jer ja tada nisam bio djelatnik osječke bolnice, a jedan od mojih prvih zadataka u sljedećih mjesec dana bit će upravo preustroj bolničkih jedinica u skladu s ovim pravilnikom. U velikim bolnicama kao što je osječka trebale bi postojati klinike, klinički zavodi i samostalni zavodi. Samostalnih odjela više ne bi trebalo biti. Uvjet da neka jedinica bude klinika je da ima dva liječnika s nastavnim zvanjem. Klinike za urologiju i dermatoverenologiju su to rješavale na način da je taj drugi nastavnik bio umirovljeni liječnik s nastavnim zvanjem, koji je na ovoj funkciji mogao biti do 70. rođendana. No, prije dvije i pol godine ove su klinike ostale bez ovih nastavnika i sada u prosincu nije bilo moguće zanoviti njihove statuse - objašnjava prof. dr. sc. Kurbel.

No, u KBC-u kažu kako vjeruju da bi Urologija svoj status mogla vratiti već do jeseni ove godine. Riječ je o bolničkoj jedinici koja se ponosi uspjehom u najkompliciranijim zahvatima poput transplantacije bubrega. U slučaju Dermatovenerologije vraćanje statusa Klinike najvjerojatnije će potrajati nešto duže.

- Mi na Urologiji imamo tri doktora znanosti, koji će vrlo brzo postati docenti. Kako tamo već imamo prof. dr. sc. Josipa Galića, nužan nam je samo još jedan liječnik s nastavnim zvanjem i možemo ponovno zatražiti status klinike. Na Dermatovenerologiji uz doc. dr. sc. Darka Biljana za sada nemamo još ni jednog doktora znanosti, pa ćemo morati malo pričekati na napredovanje naših liječnika. Važno je reći i kako status određene jedinice nikako ne utječe na pacijente. Mislim da je ovo samo nesretna epizoda, ali treba reći da će, s druge strane, neki drugi zavodi i odjeli vrlo brzo prerasti u klinike. Zahtjeve smo već predali i sada je na Ministarstvu da to potvrdi, a dobra vijest mogla bi stići idućih mjeseci - optimističan je prof. Kurbel. N. Z. Eberhard

Prvi zadatci novog sanacijskog upravitelja

Novi sanacijski upravitelj osječke bolnice imenovan je prošlog tjedna na sjednici Vlade Republike Hrvatske, a prof. dr. sc. Sven Kurbel napominje kako je pred njim nekoliko zadataka.

- Prvi je zadatak preustroj u skladu sa spomenutim pravilnikom. Potom su tu promjene u financiranju našeg rada i unapređivanje načina na koji prikazujemo svoj rad. Uvode se tržišna pravila igre. Mi smo kadrovski izvrsni, a usko grlo nam je oprema jer radimo s jednim CT-om i jednim MR-om. S druge strane, medicina je posljednjih godina jako napredovala upravo u dijagnostici i to je ono gdje bismo mogli pomoći pacijentima zanavljanjem opreme. Vidim da su ljudi zainteresirani za rad za poboljšanje usluga u našoj ustanovi i to me ohrabruje - priznao je prof. Kurbel.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike