Novosti
PRITVOR PRESTAO PO SILI ZAKONA

Sud povukao tjeralicu, Glavaš
se može vratiti u Hrvatsku
Objavljeno 27. siječnja, 2015.
Vijeće je zauzelo stav da ne postoji rješenje o istražnom zatvoru za Glavaša, kaže odvjetnik Matijević

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda danas je povuklo tjeralicu za Branimirom Glavašem. Prijedlog da mu se ukine istražni zatvor je odbijen uz pojašnjenje da je rješenje kojim je “pritvoren” po sili zakona i tako prestalo egzistirati čim je počeo izdržavati zatvorsku kaznu. “Kako je rješenje o pritvoru prestalo važiti po sili zakona, nema ni razloga za raspisivanjem tjeralice”, istaknuo je Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu, dodajući kako je riječ o rješenju na koje nije dopuštena žalba.

 

- Vijeće je zauzelo stav da ne postoji rješenje o istražnom zatvoru za Glavaša, pa prema tome ne postoji ni pravni osnov za raspisivanje tjeralice. Stoga je ona stavljena izvan snage i bit će opozvana, a kako na ovu odluku nema prava žalbe ona je ujedno i izvršna te će u srijedu stupiti na snagu. Stoga moj klijent može već u srijedu doći u Hrvatsku - rekao je Glavašev odvjetnik Dražen Matijević.


Tjeralicu za Glavašem koja je danas povučena sud je raspisao 16. siječnja, nakon što mu je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu na osam godina zbog ratnog zločina temeljme koje je služio kaznu u Bosni i Hercegovini.
Kada je 20. siječnja pušten iz mostarskog zatvora Glavaš je kazao da će se odazvati pozivu hrvatskog Vrhovnog suda ako ga iz te institucije pozovu na obnovljeni drugostupanjski postupak.

R.I.

Možda ste propustili...