Regija
NOVI VLASNIK RAJKO ČULJAK PREDVIĐA TROGODIŠNJU OBNOVU

Hotel Park imat će kat više, 40
soba, četiri kongresne dvorane
Objavljeno 28. siječnja, 2015.
Donja etaža mogla bi biti završena za godinu i pol

SLAVONSKI BROD - Ne samo ruglo nego godinama i potencijalna opasnost za prolaznike u najužem središtu grada, zgrada bivšega hotela Park napokon je dobila novoga vlasnika - Rajka Čuljka, Brođanima poznatog poduzetnika i ugostitelja, vlasnika Slavonskog restorana (sada Prestige) i Svečane dvorane Kristal. Zadovoljni su posebice stariji sugrađani, koji se još uvijek živo sjećaju nekadašnjeg statusnog simbola grada, lijepo uređenog hotela i nezaobilaznog mjesta u kojem su generacije dolazile na jutarnju kavicu, gdje se bistrila lokalna i globalna politika, gdje su se dočekivale nove godine, održavale maturalne zabave, zaustavljali se turisti...

Novi je vlasnik, koji je naslućivao u kakvu se pustolovinu upušta kupnjom devastiranog objekta, zaprepašten situacijom koju je zatekao.

- Tek detaljnim pregledom sva tri kata vidjeli smo kako u njemu zapravo nema ništa. U hotelu ili u zgradi ne postoji ni jedna cijev, ni jedan kabel ili priključak, ne postoje razvodne kutije za električne kabele, a u Elektri su nam rekli da smo izgubili i postojeću zakupljenu snagu. No što je, tu je... - kaže Čuljak, pred kojim je golem posao kojemu sada ne može točno predvidjeti završetak.

Svakako, namjena će ostati ista - hotel u središtu grada, koji će, umjesto dosadašnja tri, imati kat više, s ukupno 40-ak soba, četiri kongresne dvorane, dvoranu za svatove, veliki cafe, a u prizemlju će biti uređeni poslovni prostori za banku i slične djelatnosti. No prije ishođenja svih dozvola i početka gradnje, prethodi čišćenje i sanacija, što će, prema riječima direktora ugostiteljstva u sadašnjim objektima, Danijela Lekića, potrajati najmanje nekoliko mjeseci.

Dok smo s njim obilazili nekadašnji hotel, doista nas je zaprepastio izgled unutrašnjosti. Nema ni traga nekad uređenom prostoru, urušavaju se stropovi, sa zidova su poskidane pločice, počupani podovi, na sve strane prokišnjava...

- Prema prvim procjenama, za rekonstrukciju će biti potrebno dvadesetak milijuna kuna, a za završetak najmanje tri godine. Donja etaža bi, doduše, mogla biti završena za godinu i pol - prognozira Lekić, svjestan kako bi bilo jeftinije graditi od početka nego ići u rekonstrukciju potpuno uništene zgrade. No hotel Park u kulturnoj je i povijesnoj cjelini grada i zahtijeva očuvanje pročelja u izvornom obliku.

- Geometriju i izgled pročelja potrebno je zadržati, a što se tiče nadogradnje, ona je već ranije bila odobrena i sada će biti prilagođena - pojašnjava pročelnica Konzervatorskog odjela Željka Perković.

Prethodi ishođenje svih potrebnih dozvola da bi krenula obnova nekadašnjeg simbola grada, koji je propašću bivšeg vlasnika, Brodvina, kada je i četrdesetak radnika hotela dobilo otkaz, ostao opterećen silnim dugovima. Tada ge je kupio poznati brodski poduzetnik i nogometni dužnosnik Dragan Marić jer je Grad Brod prepustio pravo prvokupa s idejom o gradnji novog hotela u krugu Tvrđave. Prema tadašnjim najavama, vlasnik je planirao uložiti 18 milijuna kuna u obnovu hotela s četiri zvjezdice, a obećavao je u hotelu i doček nove 2008. godine. Sve se međutim izjalovilo, a propadanje zgrade svakim je danom bilo sve drastičnije. Postala je opasna za prolaznike i za one koji su zalazili u unutrašnjost. U međuvremenu su u Brodu sagrađena dva mala hotela, Savus i Art, a u gradnji je i treći. No još uvijek ni jedan nema kapacitet da bi odjednom mogao primiti autobus gostiju.

Hotel Park, koji će možda zadržati isto ime, za koju godinu bi mogao ponovo dobiti primat u ponudi turističkih kapaciteta i napokon uljepšati središte grada.

Marija RADOŠEVIĆ

OBNOVA ĆE STAJATI NAJMANJE

20

milijuna kuna, a hotel će imati i dvoranu za svatove, veliki cafe, u prizemlju poslovne prostore

Benčevićevo svratište iz 1932.

Zgradu hotela Park, nekad poznatu kao Benčevićevo svratište, 1932. godine, prema projektu poznatog arhitekta Vladimira Šterka, dala je sagraditi poznata brodska obitelj Benčević. Do 1961. godine služila je za razne namjene - za tjelovježbu, kao đački dom, spremište klupa iz obližnjeg parka te kao zatvoreni dio tržnice. A onda je zablistao hotel Park, koji je nakon četiri desetljeća - zgasnuo. No zahvaljujući privatnim inicijativama i poduzetništvu, Brođani vjeruju da će nakon petnaestak godina ponovno zasjati.

Možda ste propustili...

BRINUT ĆE SE O 36 STARIJIH OSOBA

Ugovori o radu i bicikli za 6 žena

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

Najčitanije iz rubrike