Sport
NK OSIJEK SLAŽE MOMČAD

Stoperski par najveća nepoznanica
Objavljeno 27. siječnja, 2015.
Ni jedan od stopera zasad nije osigurao poziciju u startnoj postavi, tvrdi Rukavina

Nema dvojbe da će momčad NK Osijek u nastavku sezone imati drukčije lice. To se nameće samo po sebi jer su Gradski vrt napustili Matej Jonjić, koji je držao obranu, a stigao je biti i najbolji strijelac, te jedan od glavnih kreativaca Josip Mišić.

Također, vjerujemo da će povratak Aljoše Vojnovića donijeti Osijeku dimenziju više kada je u pitanju kreacija, a možda i realizacija. No ogroman upitnik nadvio se nad “srce obrane”, nad stopere. Tijekom jeseni ionako je bilo problema na mjestu lijevog stopera, a sada je trener Tomislav Rukavina prisiljen uigravati posve novi tandem.

- Još je rano govoriti o tome tko će zauzeti mjesta u sredini naše obrane. Pred nama su još tri pripremna susreta i u njima će se, uvjeren sam, riješiti to pitanje. Zasad su sva četvorica u istoj poziciji - tvrdi Rukavina.

Uz starosjedioce Juricu Pranjića i Slavka Bralića, tu su još povratnik s posudbe Zoran Arsenić i novopristgli Neven Laštro.

- Ne treba zaboraviti ni Davora Špehara, koji je tijekom ovih priprema sasvim solidno odradio tu stopersku rolu - podsjeća trener “bijelo-plavih”.

Uglavnom, stoperski par ostat će najveća nepoznanica do početka drugog dijela sezone. Nije baš ohrabrujuće, jer za posljednju liniju najvažniji je kontinuitet zajedničkog igranja.

Kada su pitanju ostali deficiti u momčadi, to je opet pozicija desnog beka. Nikola Matas još uvijek nema ni približno kvalitetnu alternativu, a s obzirom na njegove stalne probleme s gljivičnim upalama stopala, to bi opet mogao biti kamen spoticanja za ambicije “bijelo-plavih”. Matas je nedvojbeno kvalitetan igrač, ali ako nema kontinuiteta, onda nastaju problemi. Lijeva strana je, zdravim Bornom Barišićem i novopristiglim Tomislavom Čuljkom, dobro pokrivena.

Najmanje je nepoznanica u sredini terena. Trokut Kurtović-Jamak-Vojnović trebao bi biti udarna snaga.

- Tu su i Vitaić, Škorić i Šorša. Potonju dvojicu koristit ćemo i na krilnim pozicijama - kaže Rukavina.

Upravo te krilne pozicije najveća su mu glavobolja. Ljudi je na papiru dovoljno, ali malo koji od njih ulijeva konačno povjerenje. Svi mogu i moraju igrati mnogo bolje negoli jesenas od Glavaša i Peroševića, preko Barabana, Šorše i Škorića. Sad im je dodan i Mandić.

Najmanje je gužve u vrhu napada. Minutažu će dijeliti Jasmin Mešanović i Josip Barišić. U ovom trenutku prednost ima Mešanović.

Na prvi pogled ništa revolucionarno se neće dogoditi, a baš bi takve promjene Osijeku trebale ako želi izbjeći jesenski scenarij. “Bijelo-plavi” moraju biti mnogo odlučniji i puno manje nestablini u odnosu prema prvom dijelu sezone. Određeno iskustvo su s novim igračima dobili, a s njim trebala valjda doći i mentalna ravnoteža, koja je često znala biti ozbiljan problem.

Dalibor KELER
JOŠ SE ČEKA NA RIJEKU

S obzirom na to da je Rijeka počela nabavljati igračka pojačanja, u osječkom prvoligašu nadaju se kako bi deal o posudbama prekobrojnih na Kantridi ipak mogao zaživjeti. Upravo zbog toga su u NK-u Osijek oprezni pri dovođenju novih igrača jer ne žele stvoriti gužvu u svojoj svlačionici.

MINIMALNA POBJEDA NAD NOVIGRADOM

Nogometaši Osijeka zabilježili su drugu pobjedu na pripremama u Istri. Suparnik im je bio domaći trećeligaš Novigrad, a osječki prvoligaš ga je svladao s minimalnih 1:0 (0:0). Inače, bijelo-plavi su od 42. minute igrali s čovjekom manje jer je zbog dva žuta kartona isključen Slavko Bralić. Ipak, unatoč tome, u nastavku susreta Osječani su poveli u 61. minuti pogotkom Glavaša što je na koncu bio i jedini pogodak na utakmici.

Osijek je susret počeo u sastavu: Mikulić, Matas, Laštro, Bralić, B. Barišić, Kurtović, Šorša, Vojnović, Mandić, Mešanović i Perošević, a na poluvremenu umjesto Mikulića na vrata je stao Lončarić, a Mandića je zamijenio Glavaš, dok su nakon sat vremena igre još ušli Špehar, Pranjić, Lukić, Čuljak, Husić, Jamak, Škorić, Čikvar i Aganspahić.(D.Kl.)

Muminović i Ahmetović kući, Husić zasad ostaje

Salih Muminović i Almir Ahmetović zaključili su svoju kratku avanturu u redovima osječkog prvoligaša. Njima se nakon jučerašnjeg susreta protiv Novigrada trener Tomislav Rukavina zahvalio. Zanimljivo, obojica su taj susret odigrala u redovima Novigrada. Treći igrač koji je bio na probi Edin Husić, koji je već igrao u HNL-u (Cibalia, Karlovac), zasad će ostati među Osječanima, a njegova će sudbina vjerojatno biti poznata nakon završetka priprema u Istri. (D.Kl.)

Najčitanije iz rubrike