Sport
HRVATSKA TEŠKOM MUKOM DO ČETVRTFINALA SP-A

Kakva korist od takvih infarktnih utakmica?
Objavljeno 26. siječnja, 2015.
Zoran Gobac, dopredsjednik HRS-a, pocrvenjeo i bijesnog izraza lica odgledao utakmicu s Brazilom

Poraz u osmini finala, osim što bi bio okarakteriziran katastrofom i sramotom, značio bi vjerojatno probleme i za hrvatski rukomet. To bi sigurno bio mnogo veći šok od primjerice debakla rukometašica na Europskom prvenstvu.

Imidž hrvatskog rukometa ipak je stvoren zahvaljujući uspjesima muške reprezentacije posljednjih godina. Preživjeli smo. I Zoran Gobac, koji je kraj utakmice dočekao crvenog i bijesnog lica, ali i mi svi ostali na tribinama. Brazilci su bili na pragu prvorazredne senzacije, možda i najveće u povijesti svjetskih prvenstava, što bi za Hrvatsku bila najveća sportska tragedija.

Ribera nas je “provalio”

Brazilski nogometaši ljetos su dobili svoju sramotu na Mineirau, a Hrvati su zamalo dvoranu Al Saad preimenovali u „Al sad“ (tužan, nap. a). Bila bi to senzacija jednaka onoj da su kojim slučajem Hrvati svladali Brazil na otvorenju Svjetskog nogometnog prvenstva. Tada je za Brazil zaigrao Nishimura, a Hrvati u Dohi, bar tako tvrde brazilski mediji, imali su uz sebe katarske suce. Po njima glavni argument da su navlačili bilo je da je Hrvatska zaradila samo jedno isključenje.

- Teško je govoriti o suđenju, ali nas je jako naživciralo. Tužni smo jer smo zaslužili više - rekao je brazilski rukometaš Fernando Pacheco, koji je svjestan kako su propustili srušiti velikog suparnika.

Brazil je na odličnom putu stvoriti već do sljedeće godine sjajnu momčad, koja će biti konkurentna svima na Olimpijskim igrama kod kuće. Već sada Brazil nije momčad s kojom se “može igrati na livadi”, kako je to u najavi susreta rekao hrvatski izbornik Slavko Goluža. Izbornik “cariocca” Jordi Ribera radi sjajan posao. Iz svoje momčadi izvlači maksimum. Vrsni taktičar točno je proučio igru hrvatske momčadi, pronašao gdje to “puca” u našoj obrani, posebice kada nestane koncentracije nakon dugih brazilskih napada koji je svaki na rubu sviranja pasivnog. Slavko Goluža, čini se, također je bio već pomalo u planovima za četvrtfinale, bez obzira na to što će reći: “Daleko smo mi još od finala.”

Goluža bio prisiljen otkrivati tajne adute

Nije planirao već sada pokazati 5-1 obranu, na što su ga Brazilci prisilili.

- Dobro je da se ovakva utakmica dogodila kao opomena u ranijoj fazi natjecanja - rekao je nakon utakmice Slavko Goluža.

Ne znamo komu ovakve infarktne utakmice mogu dobro doći. Odigrati samo gol viška s Brazilom ipak mora utjecati na samopouzdanje. Uz to, potrošili su se i izmorili naši igrači u probijanju duboke i agresivne brazilske zone. Začuđuje pomalo tjelesni pad nekih igrača u drugom poluvremenu jer ipak u prvom krugu oni glavni igrači odmarali su se bar dvije utakmice. Je li se možda sjedenjem na klupi izgubio ritam? Dobitak iz ovakvih infarktnih utakmica je da se pokazalo kako Hrvatska ima igrače iz drugog plana koji će preuzeti odgovornost. Svakako prvi od njih je Igor Karačić, za kojeg smo znali da posjeduje sportski bezobrazluk. Mladi vratar Filip Ivić obranom sedmerca također nas je uvjerio da ne mora Hrvatska samo ovisiti o Alilovićevu raspoloženju. Minutažu je opravdao i Brozović. Zbog čega su na klupi ostali Slišković i Stepančić, gdje je u drugom poluvremenu bio u obrani Musa? Netko će reći kako se i na ovakav način osvajaju svjetski naslovi. Ranije kada je u hrvatskom slučaju sve bilo glatko, nismo dolazili do kraja. Uvjeren sam stoga da će u četvrtfinalu sve izgledati i bolje i ozbiljnije.

Iz Dohe: Krešimir LACKOVIĆ
Gdje su hrvatske rezerve?

Domagoj Duvnjak

Jedan od najboljih rukometaša svijeta na Svjetskom prvenstvu nije odigrao još utakmicu u skladu s takvim ugledom. Nije se Duvnjak „sakrio“, uostalom u završnici susreta pogodio je protiv Brazila gol za pobjedu, i to pod pritiskom pasivnog napada. Trebat će Duvnjaku i pomoć ostalih vanjskih igrača. Neće moći sam.

Obrana

Igrali smo dosad 6-0, Goluža je otkrio protiv Brazila i 5-1 s Vorijem na prednjem, a stječemo dojam kako još posjedujemo u tom dijelu igre bar jednu obrambenu zonu koju u Dohi i na Svjetskom prvenstvu još nismo vidjeli.

Pomoć s klupe

Želi li do medalje, Hrvatska će trebati i pomoć igrača s klupe. Pokazali su da mogu. Zašto ne pružiti prigodu, primjerice, Horvatu kada je Čupić dekoncentriran kao na početku utakmice s Brazilom ili gurnuti u vatru Sliškovića ili Stepančića, kako bi Bičanić ili Kopljar uzeli zraka.

PROTIV BRAZILA

nismo imali jedan problem, imali smo ih više. I to treba popraviti

Najčitanije iz rubrike