Novosti
SURADNJA UDRUGA BLOKIRANI I ŽIVOT

Blokirani najavljuju “novo hrvatsko proljeće” i masovne prosvjede
Objavljeno 27. siječnja, 2015.

Vezani članci

VLASTA BLAŽEVIĆ U BEZIZLAZNOJ SITUACIJI

Brođanka 12 godina bez posla, a zbog duga za plin stan joj ide na bubanj

Predsjednici udruge Blokirani i udruge Život, koja okuplja obiteljska poljoprivredna gospodarstava, Miriam Kervatin i Antun Laslo, jučer su u Zagrebu potpisali dogovor u suradnji koji uključuje i masovnu mobilizaciju članstva u slučaju potrebe kao što je organizacija referenduma, prosvjeda i drugoga.

Dogovor se, rečeno je na konferenciji, potpisuje s obzirom na alarmantan porast broja blokiranih među obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima Hrvatske, dražbe i blokade na selima (u obrtništvu), neustavnost blokiranja svih sredstava za život i rad te, čulo se jučer, s obzirom na nezainteresiranost Vlade za bitno razumijevanje blokade sela i obrtništva.

- Odlučili smo stvoriti platformu o pitanju blokiranih, a u tome krećemo od poljoprivrednika (obrtništva) jer su među najnezaštićenijim skupinama kada je o blokiranim računima riječ. Naime, poljoprivrednici nemaju pravo na zaštićeni račun. Stvaranjem ove platforme spremamo se za “novo hrvatsko proljeće”, za mirne, ali masovne i dostojanstvene prosvjede - najavila je Miriam Kervatin.

Dodala je da nakon potpisivanja suradnje s poljoprivrednicima Blokirani idu na dogovor o suradnji s braniteljima prosvjednicima, u Savsku ulicu u Zagrebu, a potom na red dolaze i druge skupine.

- Razgovarali smo s predstavnicima udruga Franak i Potrošač, Akcijom za bolju Hrvatsku i drugima i načelno smo se složili da prepoznajemo problem. Sluha za to od Vlade nema, sustav ne reagira - kaže Kervatin.

- Po potrebi smo kroz ovu suradnju spremni činiti i prosvjede, a razgovarat ćemo i s drugim skupinama. Nećemo dopustiti da OPG-ovi na ovaj način, kroz blokirane račune, odu u propast - kaže Antun Laslo.S.Župan

U BLOKADI JE 70 POSTO OPG-ova

Antun Laslo je iznio neslužbene procjene da je 90 posto OPG-ova dužno, a oko 70 posto njih u blokadi. “Blokirani seljak – blokirana proizvodnja, a to znači blokiranu državu. Tražimo odgovornu, a ne bahatu vlast. Ne tražimo oprost dugova, nego da država osigura rentabilnu poljoprivrednu proizvodnju. U tom smislu predložit ćemo za one s kreditom četiri godine moratorija, da se u tom vremenu ne računaju kamate i ne raste glavnica”, rekao je Laslo.

Možda ste propustili...