Osijek
ŽELI OSTATI ANONIMAN JER SEBE NE SMATRA HEROJEM

Osječanin velika srca: Da, ja sam tramvajac koji je sa 7200 kuna ušteđevine spasio nepoznatu obitelj od deložacije
Objavljeno 27. siječnja, 2015.
Ono što je taj čovjek napravio za mene malo bi tko učinio za bilo koga, kaže Budić

Da, ja sam tramvajac koji je spasio deložacije Osječanina Željka Budića, plativši mu ratu duga u iznosu od 7200 kuna. No nisam učinio nikakvo herojsko djelo jer već sutra mogu ja ostati bez krova nad glavom...

Riječi su to kojima je razgovor započeo vozač tramvaja, čovjek koji je u sjeni, bez imalo pompe, napravio ono što je u današnje bremenito vrijeme teško zamislivo. Dok mnogi bogataši svoje dobročinstvo daju na sva zvona, on ne želi izići iz anonimnosti. Gotovo nepoznatom čovjeku, osobi koju zna samo iz viđenja i za koju nije znao ni gdje stanuje, riješio je stambeno pitanje. Kako? Budić se svakodnevno vozio tramvajem, a naš je sugovornik dobro uočio naglu promjenu raspoloženja tog čovjeka.

- Znao sam ga kao i mnoge druge koji se voze sa mnom i pozdravljamo se s 'bok', ništa više. Inače veseo čovjek u proljeće prošle godine nekako je propao i vidjelo se da je u problemima. Pitao sam ga kako je i ispričao mi je da za svoj rad nije bio plaćen, da je stvorio dug za kuću i da će ga uskoro deložirati. Kad mi je to ispričao, ostao sam bez riječi i odlučio mu pomoći - priča vozač tramvaja u GPP-u.

Njegova se supruga istoga trenutka složila da Budiću treba pomoći. Dan prije deložacije s pomoću Google Eartha pronašao je kuću Budićevih, a koju je netom prije toga vidio u televizijskoj emisiji gdje je Budić bio gost i uputio se k njemu.

- Neopisivo je dobar osjećaj kad nekomu možeš pomoći. Otišao sam k Budiću nakon posla i bio je iznenađen što sam došao. Otišli smo u banku i riješili taj problem, a moram priznati da sam iznenadio i samoga sebe jer nikada nisam takvo što učinio - iskreno je ispričao samozatajni vozač. Kaže kako nije bogat, ali ne oskudijeva ni u čemu pa je smatrao posvema prirodnim da pomogne Budiću. Osim toga, naglašava da ima dobar posao i pristojnu plaću, no danima prije no što je Budiću odnio novac razmišljao je kako bi se osjećao da je sam u takvoj situaciji.

Sedam mjeseci nakon ovoga nesvakidašnjeg događaja Budić se još živo sjeća trenutka kad mu je vozač tramvaja zakucao na vrata i kaže da još uvijek ne može vjerovati što je netko njemu nepoznat učinio kako on, zajedno sa suprugom i dvoje djece srednjoškolaca, ne bi ostao bez doma. Kaže kako mu je vozač rekao da ne bi mogao živjeti sa saznanjem da ima novca, a da mu nije pomogao. Budić iskreno kaže da mu je, kad je čuo zbog čega je došao k njemu, rekao neka se ne šali s njim i njegovim slučajem te gotovo da nije povjerovao što se događa dok nisu došli u banku.

- Mislio sam da ću dobiti infarkt drugi put u životu kad mi je rekao razlog svoga dolaska. Platio mi je dug i ja to nikada neću zaboraviti. Nadam se da ću kad-tad biti u prilici vratiti mu taj novac, a ono što je taj čovjek napravio za mene malo bi tko učinio za bilo koga - ispričao je Budić koji je, zbog nezakonitog otkaza, dobio spor protiv tvrtke, no nikada se nije uspio naplatiti. Gomilali su se dugovi, ali zahvaljujući “anđelu čuvaru”, nije doživio najgore - izbacivanje iz vlastitoga obiteljskog doma.

Marija MIHELIĆ
BUDIĆ GOSTOVAO U Nedjeljom u 2

Željko Budić široj je javnosti postao poznat od ove nedjelje, kad je, kao član Radničke fronte, bio gost emisije “Nedjeljom u 2”. Ovaj je Osječanin nezaposlen pune dvije godine, no još nije izgubio nadu da će se ponovno zaposliti. Slučaj kad se nakon nezakonitog otkaza i dobivenog spora nije mogao naplatiti iznio je prošle godine, a danas je velik borac za prava radnika te predstavnik osječke podružnice Radničke fronte koja okuplja obespravljene u Hrvatskoj.

Najčitanije iz rubrike