Regija
UČENICI OŠ DRAGUTINA LERMANA PRIBLIŽILI SE POPULARNIM CSI SERIJAMA

Brestovčani prvi “mali forenzičari”
Objavljeno 27. siječnja, 2015.

BRESTOVAC - Učenici OŠ Dragutina Lermana u Brestovcu postali su prvi “mali forenzičari” u Požeško-slavonskoj županiji. Naime, njima su u posjet došli Adela Makar, Daniela Dekanić, Zdenko Mindum i Mario Mikulić, vještaci Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”, ustrojstvene jedinice Ministarstva unutarnjih poslova. Nakon kratkog upoznavanja učenika s povijesnim činjenicama o Ivanu Vučetiću, koji je prvi u svijetu razriješio ubojstvo s pomoću svoje metode daktiloskopije, i to davne 1892. godine (Franciska Rojas ubila svoje dvoje djece i lažno optužila ljubavnika, ali su je odali krvavi otisci prstiju), forenzičari su pojasnili vidljivo zainteresiranim učenicima vrste vještačenja koje se u Centru obavljaju. Govorilo se o načinu nastanka, pronalaženju, izuzimanju te vještačenju pojedinih vrsta tragova. Upoznali su ih s daktiloskopijom, balistikom, traseologijom te biološkim i toksikološkom istragama koje provode.

Na taj način učenicima je prezentirana forenzika kao znanost u kojoj se isprepleću brojne njima poznate znanosti poput kemije, fizike, biologije, matematike i samim time će im njihovo svakodnevno učenje i vježbanje zasigurno postati zanimljivije. Praktični dio bio je zapravo najuzbudljiviji za “male forenzičare” kada su se pod budnim okom mentora mogli okušati u izuzimanju tragova, baratanju raznim priborima i sl., za što su na kraju svi dobili diplome.

- Očito nadahnuti popularnim CSI serijama, učenici su imali puno pitanja, ali uglavnom ih je zanimalo imaju li serije veze sa stvarnošću. Iako su im forenzičari pojasnili da u realnosti sva ta istraživanja traju duže i da su napornija te da se ponekad nađu pred stvarima koje ne mogu riješiti, veliki broj djece poželio se školovati upravo za njihova zanimanja - doznajemo od Ivane Radić, glasnogovornice PU požeško-slavonske.S.Lacić

PORUKA DJECI: KRIMINAL SE NE ISPLATI

Iz policije navode da suradnja s forenzičarima, uz motiviranje učenika za učenjem ima i preventivni karakter. Naime, informira djecu o štetnosti kriminaliteta kao negativne društvene pojave te o tome da koliko god se počinitelj trudio prikriti svoje nedjelo, kad-tad će biti otkriven, i na kraju šalje jedinstvenu poruku – kriminal se ne isplati.

Možda ste propustili...

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

Najčitanije iz rubrike