Sport
ŠIRI SE SVJETSKA RUKOMETNA KARTA

Europljani i dalje vladaju, ali
ostatak svijeta ozbiljno prijeti
Objavljeno 26. siječnja, 2015.
U osmini finala svjetske smotre nikada više momčadi izvan Europe

Pet je reprezentacija okončalo prvi krug Svjetskog prvenstva bez poraza, a isto toliko je i reprezentacija izvan Europe koje su se plasirale među 16 najboljih.

Svjetsko prvenstvo u rukometu pokazalo je kako je sve manja razlika između reprezentacija koji predstavljaju vrh i glavne kandidate za naslov svjetskih prvaka i onih prosječnih. Ipak, favoriti su opravdali očekivanja pa o tom pitanju iznenađenja u prvom krugu nije bilo.

Velika četvorka i Njemačka

Osim velike četvorke Hrvatske, Španjolske, Francuske i Danske, njima se pridružila i Njemačka, koja je zasad dobrim igrama i osvajanjem prvog mjesta u skupini D opravdala dodijeljenu pozivnicu. Od tih pet reprezentacija, samo su Španjolska i Hrvatska zaključile nastup u skupinama s maksimalnim učinkom. Kao “dark horse“ pojavila se Švedska, koja je odlično otvorila prvenstvo, ali je “spašavala glavu“ protiv Egipta. Tijekom SP-a ozlijedio im se Kim Anderson, koji nije igrao u posljednjem kolu protiv Francuske u susretu koji je odlučivao o prvom mjestu u skupini. Šveđani su odlično otvorili susret, poveli s 4:0, vodili do pet-šest minuta pred kraj susreta i onda ih je razoružao Thierry Omeyer. “Stari Titi“ ponovno je najbolji kada je najpotrebnije.

Pozivnicu za SP zbog bojkota Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata dobili su i Saudijska Arabija i Island. Plasmanom u osminu finala opravdali su je Islanđani, dok Saudijci s pet poraza nastavljaju natjecanje u President cupu od 17. do 24. mjesta gdje se neće igrati samo “rukomet za početnike“. Bez nastavka borbe za medalje ostali su Rusija, Bjelorusija, Češka i Bosna i Hercegovina. Dva trenutno ponajbolja svjetska rukometaša Sergej Rutenka i Filip Jicha tako nastavljaju natjecanje za President cup, koji posprdno nazivaju i “President banana republic cup“ jer njegovo osvajanje za ove četiri europske reprezentacije ne može čak biti ni utjeha. Čak ni za Bosnu i Hercegovinu čiji su rukometaši, unatoč svom tek prvom nastupu na Svjetskom prvenstvu, vrlo razočarani takvim raspletom.

Nakon sudačke nepravde koju su doživjeli s Tunisom, BiH izbornik Dragan Marković, ali i većina ostalih igrača izjavili su kako će osmina finala biti hendikepirana za njihovu reprezentaciju. Ako su zaslužili, trebali su biti tamo i potpuno su deplasirane priče da su takve pojave normalne za debitansku reprezentaciju. Nije zato normalan nastavak strmoglavljenja ruskog rukometa. Reprezentacija sastavljena od odličnih pojedinaca koju vodi nekadašnji reprezentativac Oleg Kulešov i dalje nije pronašla pravu kemiju.

Dođe nam iskreno žao kada vidimo neke starije ruske kolege novinare koji su pratili i sjećaju se medalja i bivšeg SSSR-a i ZND-a, ali i Rusije devedesetih, koji sada svjedoče ponoru ruskog reprezentativnog rukometa.

Neeuropljani

Veliki „boom“ napravile su reprezentacije izvan Europe. Domaćin Katar otišao je u četvrtfinale i to mu je povijesni uspjeh, Brazilcima je ovo bio treći nastup u osmini finala, prije dvije godine dogurali su do 13. mjesta. Drugi nastup u osmini finala imat će Argentinci. “Gaučosi“ su predvođeni „dinastijom Simonet“ remijem s Dancima i pobjedom nad Rusima, uz očekivani trijumf nad Saudijskom Arabijom, pokazali možda i najveći napredak od svih reprezentacija, ako izuzmemo Katar čiji „boom“ ipak nije proizvod sustavnog rada nego dobre kupnje. Tunižani i Egipćani u drugom krugu nisu iznenađenje. Tunisu je ovo šesto, a Egipćanima već sedmo sudjelovanje u drugom krugu SP-a. Ipak, njihovi najveći rezultati, plasmani u polufinale 2005. (Tunis), odnosno 2001. (Egipat), teško su im dostižni. Tužinanima nikako, jer su ih u osmini finala sinoć zaustavili Španjolci. Svjetska rukometna karta definitivno se širi, ali Europljani još uvijek vladaju.

Krešimir LACKOVIĆ

Domaćin Katar otišao je u četvrtfinale i to mu je povijesni uspjeh

“BOOM” NEPOZNATIH

Katar i Argentina apsolutni su hit SP-a

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike