Novosti
AGENCIJA ZA STANDAR&POOR'S

Kreditni nam je rejting BB, a iz recesije ipak izlazimo u drugoj polovini 2015.
Objavljeno 25. siječnja, 2015.

Vezani članci

PET MINISTARA PREDSTAVILO REZULTATE RADA U PROTEKLE TRI GODINE

Ministri obećali: Ove godine izlazimo iz gospodarske krize

Američka agencija za financijske usluge Standar&Poor's potvrdila je dugoročni kreditni rejting Hrvatske na BB i kratkoročni na B, uz stabilan izgled. Procjenjuju da će hrvatsko gospodarstvo u drugoj polovini ove godine izaći iz recesije. Pri tome će u cijeloj 2015. godini BDP stagnirati, 2016. porasti po stopi od 1 posto, dok bi se do 2018. njegov rast ubrzao do 1,8 posto. Kao najveća prepreka boljem kreditnom rejtingu i gospodarskom rastu S&P ističe izostanak strukturnih i fiskalnih reformi te se zbog svega toga javlja i sumnja u dugoročnu održivost javnih financija zemlje. “Hrvatskoj i dalje nedostaje gospodarska konkurentnost, a rigidnost plaća i cijena potkopavaju fleksibilnost rada. Najprije će se oporaviti investicije, a zatim će umjereno oživjeti potrošnja. U 2016. prosječan BDP po glavi stanovnika Hrvatske dosegnut će 13.600 dolara. Kako je to samo malo iznad razine iz 2006., riječ je o izgubljenom desetljeću. Hrvatske institucije nisu bile u stanju učinkovito odgovoriti na ekonomske izazove, a zbog nadolazećih parlamentarnih izbora nisu vjerojatne reforme u kratkom roku. Veliki proračunski manjkovi te primjena nove Eurostatove računovodstvene metodologije ESA2010 pogoršavaju hrvatske pokazatelje vezane uz dug”, ističu u Standard&Poor's.

Procjenjuju da će deficit opće države u ovoj godini ostati na 4,9 posto BDP-a, a zatim postupno padati, a u 2018. trebao bi iznosio tri posto. Tu procjenu temelje na činjenici da Vlada vjerojatno neće provoditi pojačanu konsolidaciju uoči izbora, unatoč recesiji.

Prema riječima ekonomskog analitičara Damira Novotnyja, dobra vijest da je ekonomija pronašla svoju ravnotežu i da će vjerojatno biti zaustavljen pad ekonomske aktivnosti ove godine ne znači nužno i dobru vijest za sve naše građane koji su bez posla, jer to se neće osjetiti na tržištu rada u kratkom roku. “Da bi se to osjetilo na tržištu rada Vlada bi trebala provesti reforme, i o tome agencije govore, i jačati privatni sektor, prije svega mala i srednja poduzeća koja bi trebala stvarati radna mjesta”, smatra Novotny.(E.S./MS)

Zbog parlamentarnih izbora nisu vjerojatne reforme u kratkom roku

13,6

tisuća dolara iznosit će u 2016. prosječan BDP po glavi stanovnika Hrvatske

Možda ste propustili...