Novosti
NA NOVOJ DUŽNOSTI

Papa Franjo imenovao Slavonca Ivicu Petanjka novim krčkim biskupom
Objavljeno 25. siječnja, 2015.
Fra Petanjak naslijedit će krčkog biskupa Valtera Župana

Nakon Josipa Jurja Strossmayera i Franje Šepera Osijek je dao još jednog biskupa Katoličke Crkve. On je fra Ivica Petanjak, a imenovanje krčkim biskupom, koje je u Rimu potpisao papa Franjo, zateklo ga je na dužnosti gvardijana kapucinskog samostana u Osijeku.

Tu vijest priopćio je okupljenim svećenicima, redovnicima i redovnicama te novinarima đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić na svečanosti u zgradi Vikarijata Đakovačko-osječke nadbiskupije. Svojim govorima novog biskupa pozdravili su i nadbiskup u miru Marin Srakić te provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Mandića te predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica, fra Jure Šarčević.

Novi biskup Krčke biskupije, koja teritorijalno obuhvaća otoke Krk, Cres, Rab, Mali i Veli Lošinj, Ilovik, Sv. Petar, Susak, Unije, Vele i Male Srakane te dio Paga (župe Novlja i Lun) naslijedit će na tome mjestu svog prethodnika Valtera Župana, koji je s te dužnosti, prema Zakoniku kanonskog prava, odstupio odreknućem od dužnosti nakon navršenih 75 godina. Županov prethodnik na toj biskupskoj katedri bio je Josip Bozanić, danas kardinal, zagrebački nadbiskup i metropolit.

Fra Ivica Petanjak rođen je 1963. godine u Đakovu, u katoličkoj vjerničkoj obitelji. Nakon djetinjstva u Drenju, srednju školu (EMŠC) pohađao je u Osijeku (1978. - 1982.). Potom je slijedio novicijat u Karlobagu te studij teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Vojni rok služio je u Somboru i Beogradu. Doživotne redovničke zavjete položio je 1988., a za svećenika ga je 1990. godine zaredio kardinal Franjo Kuharić. Doktorirao je na Gregoriani u Rimu na temi iz crkvene povijesti. Tema njegove disertacije bio je general kapucinskog reda iz 18. stoljeća, Dubrovčanin Mikelanđelo Božidarević. Obnašao je dužnost kapucinskog provincijala (2011. - 2014.). Pastoralno je djelovao u Varaždinu, Splitu, Zagrebu i Rijeci.

Kapucini (njihov službeni naziv glasi Red manje braće kapucina) u Osijeku, iz svog Samostana sv. Jakova, djeluju već 312 godina.

Draško CELING
TREĆI REDOVNIK-BISKUP

Redovnici nisu česti na čelu biskupija. U Crkvi u Hrvata tu dužnost obnašaju samo pomoćni zagrebački biskup, isusovac, Valentin Pozaić i pomoćni banjalučki biskup, franjevac, Marko Semren. Ipak, najpoznatiji biskup, onaj rimski, i sadašnji poglavar Katoličke Crkve, papa Franjo također dolazi iz redovničkog svijeta, on je isusovac. Početkom nove liturgijske godine, na prvu nedjelju došašća, Franjo je ovu godinu proglasio Godinom posvećenog života. Još su dva hrvatska kapucina obnašala biskupske dužnosti, Angelik Juraj Bedenik (1808. – 1865.) bio je biskup u indijskom gradu Agri, a fra Robert Antun Menini (1837. – 1916.) nadbiskup Plovdiva u Bugarskoj. Hrvatski kapucini dali su i jednog od triju hrvatskih svetaca, sv. Leopolda Bogdana Mandića.

ČESTITKA VIJEĆA FRANJEVAČKIH ZAJEDNICA

Fra Miljenko Šteko, predsjednik Vijeća franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i BiH, kako javlja IKA, čestitao je fra Ivici Petanjku na imenovanju krčkim biskupom. "Sve franjevačke zajednice na hrvatskom jezičnom području, i ne samo njih, veoma je obradovala vijest da te je Sveti Otac Franjo imenovao novim krčkim biskupom. Svatko je od nas dobio milost po mjeri po kojoj mu je Krist htio dati svoj dar. On 'dade' jedne kao apostole, druge kao proroke, jedne kao evanđeliste za izgradnju Kristova tijela. Tebe je sada zapala služba apostolskog nasljednika”, stoji, između ostaloga, u čestitci. “Od srca ti želim da od sada još manje živiš iz svojih očekivanja, planova i želja, a što više - potpuno - iz Božje volje. Neka tvoj život ne imadne nikakvog drugog središta osim Krista! Dodat ću još jednu želju, ne tako nevažnu: da i u biskupskoj časti ostaneš - mali brat Ivica.”(D.Pav.)

ŽELIMIR PULJIĆ

predsjednik HBK-a

Želim mu plodno djelovanje

Fra Ivici Petanjku čestitao je u nedjelju i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić. "Želim mu plodno djelovanje s njegovom pastvom u Krčkoj biskupiji. Znakovito je da je kapucin, redovnik i da u Godini posvećenog života biva imenovan biskupom. Kao što je zauzeto djelovao u kapucinskom samostanu u Slavoniji, ali i diljem Hrvatske, tako ga sad Gospodin šalje da 'lovi ribu' na krčkom otočju. Neka mu bude blagoslovljeno", istaknuo je nadbiskup Puljić.(D.Pav.)

IVICA PETANJAK

novi biskup

Kod Boga se ništa ne događa slučajno

Novi biskup Petanjak zahvalio je Svetom Ocu i svima koji su imali udjela u biskupskom imenovanju i povjerenju koje mu se iskazuje, roditeljima, braći i sestrama te njihovim obiteljima i đakovačko-osječkim nadbiskupima. “Za mnoge će od vas ovo moje imenovanje biti velikim iznenađenjem, ali ja u tom iznenađenju već neko vrijeme živim i kad god mi se u životu dogodi nešto iznenadno, pokušavam pronaći logiku jer se kod Boga ništa ne događa slučajno”, rekao je te biskupu Županu i vjernicima u Krčkoj biskupiji poručio: „Preuzvišeni gospodine Župane, braćo svećenici, redovnici i redovnice, draga braćo i sestre vjernici i svi ljudi dobre volje koji se nalazite u Krčkoj biskupiji, budući da dolazim k vama, kucam na vrata vašeg srca i molim da se u vašem srcu nađe i malo mjesta za mene. Za početak će biti dovoljan i jedan uzdah prema nebu, a još bolje ako me uključite u svoje molitve. Ja, sve vas, već jesam u svoje.“

NAGRADA ZA SVE DOBRO ŠTO SU KAPUCINI UČINILI NA OVIM PODRUČJIMA

“Raduje se naša Đakovačko-osječka nadbiskupija što je iznjedrila još jednog biskupa. Ponosan je i naš grad Osijek. Čestitamo tom gradu s kojim ste bili povezani u svojoj mladosti, gdje ste završili srednju školu, gdje je dozrela vaša odluka da postanete svećenik i redovnik kapucin, u koji ste se vratili u svojim zrelim godinama i koji vas ponosan zbog Vašega imenovanja sada prati u Krčku biskupiju, u njezino sjedište u gradu Krku”, rekao je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

Nadbiskup u miru Marin Srakić je istaknuo kako je imenovanje priznanje fra Petanjku osobno, a ponajviše samostanu otaca kapucina u Osijeku. Nadbiskup Srakić je naglasio kako su upravo kapucini priskočili u pomoć kada je Baranja nakon Drugog svjetskog rata ostala bez svećenika i vjernika te je istaknuo kako je imenovanje fra Petanjka biskupom nagrada za sve dobro što su kapucini učinili na ovim područjima.

Najčitanije iz rubrike