Regija
ISTRAŽIVAČKI PROJEKT “IZMEĐU DUNAVA I MEDITERANA”

Rimska vojska u doba Carstva
Objavljeno 26. siječnja, 2015.

VUKOVAR - “Između Dunava i Mediterana” naziv je istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost predstavljenog u vukovarskom dvorcu Eltz. Cilj je projekta istraživanje uloge rimske vojske u mobilnosti ljudi i dobara u vrijeme Rimskog Carstva. Na projektu se radi nešto više od pola godine, a za svaku godinu rada Zaklada će dodijeliti 10.000 eura. “Želimo vidjeti kako je rimska vojska djelovala, kako je provodila svoju vlast, što je vojska zapravo, važnost vojske u rimskom osvajanju provincija”, rekla je dr. sc. Mirjana Sanader, voditeljica projekta.

Domagoj Tončinić, s Odjela za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, objasnio je kako je u sklopu projekta napravljen pregled dunavskog kraja u potrazi za potencijalnim rimskim nalazištima. Svi podaci unijet će se u Geografski informacijski sustav, a moguća su otkrivanja novih arheoloških lokaliteta na kojima je boravila rimska vojska. Područje interesa su i epigrafski spomenici.

Unatoč opsežnim arheološkim istraživanjima na ovom području, arheolozi smatraju da tu još uvijek ima neotkrivenog blaga. Istraživanje “Između Dunava i Mediterana” trajat će četiri godine. (M.K.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike