Regija
9. KOBASIJADA ODRŽANA U ORGANIZACIJI NK LUČ

Šampionsku kobasicu donio
je Brnjevarac Dražen Peter
Objavljeno 25. siječnja, 2015.
- Dobro meso, dobra paprika i dobar mesar tajna je dobre kobasice - kaže Dražen Peter

LUČ - Deveta kobasijada u organizaciji NK Luč privukla je velik broj majstora-kobasičara ili bar vlasnika te kraljice kolinja iz raznih dijelova Baranje. Ispred četveročlane komisije našla su se čak 32 uzorka pa nije potrebno naglašavati kakav je kompliciran posao imala.

- Bilo je zaista različitih kobasica. Nekoliko uzoraka maksimalno je odskakalo od drugih, koji su, više-manje, bili sasvim solidni i poprilično jestivi - kažu članovi komisije.

Ipak, dodaju, organizator je tražio proglašenje četiriju najboljih kobasica pa su se svi ostali morali zadovoljiti petim mjestom, što ne znači da su njihove kobasice neukusne. Raduje ih, dodaju, što je šampion proglašen konsenzusom gotovo svih članova. A šampionsku je kobasicu donio Dražen Peter iz belomanastirskog prigradskog naselja Branjinog Vrha.

- Dobro meso, dobra paprika i dobar mesar tajna je dobre kobasice - odgovara Peter na nezibježno pitanje o čemu ovisi kvaliteta kobasice, naglašavajući kako su upotrijebili papriku proizvedenu u Branjinom Vrhu te kako je svinja bila približno 180 kilograma. Gotovo sve meso pretvorili su u kobasice i nešto kulenova.

- Kobasice su dimljene četiri puta, nakon čega su bile na zraku - priča Peter, napominjući kako je, na njegovu i žalost članova obitelji, ostalo još samo nekoliko pari, koje ljubomorno čuva.

Kobasica mu je, dodaje, bila toliko dobra da se, prvi put, odlučio prijaviti na natjecanje. Odluka se pokazala dobrom, što je potvrdila i komisija. Ipak, upitan za omjer mesa i začina, odaje kako je za odličnu kobasicu najveći “krivac” njegov otac Pavle, koji je dodavao začine i zamiješao smjesu.

Vlasnici četiri prvoplasirane kobasice osvojili su prigodne nagrade, a svi ostali morali su se zadovoljiti zahvalnicima.

Fešta u restoranu na mjesnom nogometnom igralištu, uz živu glazbu, potrajala je, očekivano, do dugo u noć.

Ivica GETTO
Osvajači “postolja”

Drugo mjesto na lučkoj kobasijadi osvojio je Goran Marjanović iz Belog Manastira, treći je bio domaći “igrač” Saša Pavković, a četvrti njegov sumještanin Simeron Košak. Komisiju su činili Zoran Gotal, Mario Periš, Srđan Grujić i potpisnik ovih redaka, a alfa i omega natjecanja bio je Zoran Školar iz uprave mjesnog nogometnog kluba.

Četveročlana komisija ocijenila je

32

uzorka kobasica

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike