Osijek
CRVENI KRIŽ

U prošloj godini naučilo plivati više od 400 učenika
Objavljeno 25. siječnja, 2015.

Već desetu godinu zaredom u Centru za edukaciju Gradskog društva Crvenog križa Osijek u Orahovici, u sklopu programa Škola u prirodi i obuka neplivača, kontinuirano se provodi obuka neplivača, kroz koju je prošlo oko 17.400 učenika trećeg i četvrtog razreda osnovne škole iz pet slavonskih županija. Uz to, kroz suradnju s centrima za socijalnu skrb Slavonije i Baranje proteklih je godina program obuke neplivača prošlo još približno 3000 djece socijalno ugroženih obitelji.

Ponukano tim rezultatima GD Crvenog križa Osijek, uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), a na temelju Natječaja za sufinanciranje sportskih programa Obuka neplivača u školama u 2014. godini, od 1. rujna do 31. prosinca prošle godine provelo je projekt Obuka neplivača u Centru za edukaciju GD Crvenog križa Osijek u Orahovici. Rezultate je predstavila nositeljica projekta Martina Hećimović.

- Projektom je obuhvaćeno ukupno 447 učenika trećih i četvrtih razreda devet osnovnih škola s područja Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije. U dva tjedna učenici su svakodnevno dolazili na bazen, a obuku je provodio diplomirani kineziolog s višegodišnjim iskustvom u obuci neplivača. Od ukupnog broja učenika obuhvaćenih programom, njih čak 75,85 % nije znalo plivati, a finalnim testiranjem je utvrđeno da je 65,59 % učenika nakon obuke naučilo ovu životnu vještinu - ističe Martina Hećimović. Uz to, dodaje, u program je bilo uključeno osam učenika posebne odgojno-obrazovne skupine s blažim i težim oblicima mentalne retardacije, s kojima se radilo prema posebnom, Halliwick konceptu.

Veći broj učenika koji je sudjelovao u programu dolazi iz ruralnih i manjih urbanih sredina i mnogima je to bio prvi kontakt s bazenom. Gotovo svi učenici oslobodili su se straha od vode, a smanjivanje tragičnih utapanja djece na području Slavonije najveći je uspjeh ovoga projekta. Troškove obuke u Orahovici snosio je MZOS, a troškove prijevoza učenika do plivališta podmirili su roditelji, u čemu su dijelu škola pomogle jedinice lokalne samouprave. V. Latinović

Veći broj polaznika dolazi iz ruralnih i manjih urbanih sredina, i mnogima je to bio prvi kontakt s bazenom

Najčitanije iz rubrike