Zdravlje
LJEKOVITO BILJE: ARACHIS HYPOGAEA L.

Kikiriki za bolju pažnju
Objavljeno 26. siječnja, 2015.

Domovina je orašca ili zemljinog orašca, kako još nazivaju ovu biljku, Brazil, otkud su ga Španjolci prenijeli u Europu početkom 16. stoljeća. Kikiriki je bio hrana stare civilizacije Inka i od njega su dobivali ulje, brašno i krupicu.

Kikiriki je zeljasta niska biljka s parnim perastim listovima. Cvjetovi su žuti i pojedinačni, smješteni na dršku koji se nakon oplodnje znatno produži. Produženi se dršci s ocvalim cvjetovima savijaju prema tlu u koje ulaze i tu se razvijaju mahune. Mahune su hrapave, neravne i nabrekle, u kojima se nalazi 1 - 4 masne sjemenke. Vrijeme cvatnje kikirikija je od travnja do srpnja. Miris i okus mu je po zemlji. Uzgaja se plantažno. U našim krajevima postoje povoljni uvjeti za njegov uzgoj.

Rabe se plodovi - mahune sa sjemenom, od kojih se preradom dobivaju proizvodi za prehranu kao što je ulje - arašidsko ulje, arašidovo brašno, arašidova krupica, maslac, kao surogat kave itd. Rabe se i mladi listovi kikirikija za jelo, kao špinat.

LJEKOVITI SADRŽAJ; energetska vrijednost je 2545 kJ, masno ulje 48 %, bjelančevine 25 %, ugljikohidrati 15 %, biljna vlakna, voda, kalij, kalcij, natrij, fosfor, magnezij, željezo, cink, vitamin B itd. Tanka crvenkasta ljuska kikirikija sadrži tvari koje smanjuju osjetljivost i propusnost kapilara (proširene vene), štite od srčanog udara, raka i moždanog udara - ima ih još u ljusci crnog grožđa, kao i u crnom vinu.

Kažu da se radi o zaraznoj navici (zanimacija), kad je u pitanju jedenje kikirikija. Doista, tko god ga je probao, zna da je teško stati, pogotovo uz televizijski prijenos nogometne utakmice ako ga ima dovoljno. Kikiriki prvenstveno ubrajam u namirnice koje hrane mozak. Znanstvena istraživanja potvrđuju da kikiriki pojačava memoriju i koncentraciju te sluh i pažnju. Prehrambene vrijednosti kikirikija znaju cijeniti vegetarijanci koji svakodnevno rabe njegove proizvode, kao i osobe koje imaju značajnih zdravstvenih tegoba poradi poremećaja nedostatka folne kiseline (jetra, tkiva itd.), kardiovaskularnih bolesti.

Zapadna pučka medicina rabi kikiriki kao afrodizijak, aperitiv, antiinflamatorik, antireumatik, antihelmetik, antiflogistik, holagog, hemostatik, laksativ, vazokonstriktor, za liječenje krvnih bolesti, za čišćenje krvi, kod krvarenja, reume, slabog oticanja žuči, upalnih tegoba, upale bubrega, nefritisa, žučnih bolesti, za sprječavanje grušanja krvi itd.

Ivan LESINGER

TOKSIČNOST

Kod zelenih plodova, kao i kod starijih pokvarenih, dolazi do razvijanja aflatoksina B i G (kancerogeni sastojak) koji štetno djeluje na organizam.

Moguće su alergije na proizvode od kikirikija i to naročito kod djece, koja mogu dobiti osip, kašalj, nagon na povraćanje te teškoće u disanju. Potrebno je obratiti pažnju kod konzumacije proizvoda od kikirikija jer pokvareni proizvodi štetno djeluju na zdravlje čovjeka.

LJEKOVITO DJELOVANJE

Kao sve mahunarke, tako i kikiriki djeluje povoljno kod:

dijabetesa, endometritisa, jer oligomerni procijanid sudjeluje u nadzoru hormona, pojačava oslabljenu mušku potenciju kod posljedica preležane bolesti, operacije, stresa i depresije, pojačava izlučivanje mlijeka kod dojilja, antioksidans i kardiotonik koji štiti srce od srčanog udara, karcinoma i moždanog udara, bolesti želuca, kod povišene želučane kiseline i žgaravice, dijetik, rabi se za jačanje i dobivanje na težini, kod upalnih stanja, bolesti bubrega (nefritis), bolesti krvi i krvnih žila ( kolesterol, kao vazokonstriktor krvnih žila i hemostatik rabi se kod raznih krvarenja), tegoba s pražnjenjem crijeva, kod mentalne zaostalosti, hemoroida.

Ulje kikirikija rabi se u liječenju:

reumatizma, gonoreje, nesanice, bradavice, čišćenja probavnog sustava, čišćenja dišnog sustava.

Iz kulinarstva

MLADI IZDANCI kikirikija rado se beru za pripremu ukusnog jela, kao i mladi listovi.

ULJE OD KIKIRIKIJA uzimano s mlijekom rabi se za liječenje želučanih tegoba, raznih nametnika i parazita, gonoreje, a izvana kod reume. Velika je potrošnja ulja kikirikija za pripremu hrane, salata i margarina.

Poznati je MASLAC od kikirikija koji ima veliku vrijednost u prehrani za osobe starije i mlađe dobi.

PRAŠAK ILI BRAŠNO kikirikija rabi se za izradu raznih proizvoda kao što su kruh, keksi, kolači, itd.

Popularni su i SUŠENI PLODOVI koji su bogati bjelančevinama i uljem te mineralima i vitaminima, što nam ukazuje na dobru nutritivnu namirnicu.

PEČENI PLODOVI mogu se mljeti i rabiti za pripremu kave.

U prehrani se rabi maslac od kikirikija koji je inače i topiv na tjelesnoj temperaturi čovjeka te se ponekad rabi i kao podloga za izradu raznih ljekovitih masti, pogotovo za liječenje hemoroida.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike