Regija
OTVOREN STALNI POSTAV

Zavičajni muzej Slatina
među muzejima iz kojih
se izlazi s osmijehom
Objavljeno 24. siječnja, 2015.

Na prigodnoj svečanosti otvoren je stalni postav Zavičajnog muzeja Slatina. Svečano su ga rezanjem vrpce otvorili pomoćnica ministrice kulture Vesna Jurić Bulatović, gradonačelnik Ivan Roštaš i ravnateljica Dragica Šuvak, a novi muzejski prostor blagoslovio je župnik Dragan Hrgić.

- Nit vodilja bila je školska svjedodžba učenice Hilde Mundweil, koja je 1915. godine u ovoj slatinskoj pučkoj školi učila lijepo pisati narodnim – hrvatskim jezikom, dobro računati da se može snaći u trgovini, kako iskrena vjera pomaže čovjeku da bude dobar i da živi u miru i suživotu s drugima, kako biti zahvalan svakome tko podučava vještinama i daje znanje, da se vlastita povijest mora poznavati kako se ne bi činile pogreške prethodnika, da se priroda treba poštovati kao i ljudi, kako se marljivošću i radom može izraditi lijepa stolica i lijepi ručnik, pa se možda može bolje udati ili oženiti, kako se ništa ne baca, već se iskoristi u kućanstvu – reciklira se, kako glazba i slika uče ljepoti duha, a lijep rukopis omogućuje bolju zaradu te kako čovjek mora znati gdje se nalazi i gdje su mu korijeni. Vrlo jednostavna priča koju slijedite preko stopa na podu i točkica na gredama, a voljeli bismo je prenijeti posjetiteljima muzeja, naročito mladima. Voljeli bismo da postav objektivno prikazuje svu raznolikost i bogatstvo slatinske kulturne baštine i kompleksnost njezine povijesti te da se Zavičajni muzej Slatina ubraja u skupinu muzeja iz kojih se izlazi s osmijehom - rekla je Dragica Šuvak.

Od 2000. godine

O tijeku radova i utrošenim sredstvima govorio je gradonačelnik Ivan Roštaš, podsjetivši da je zgrada sagrađena u drugoj polovini 19. stoljeća, da je u početku bila upravno kotarsko središte, građanska i pučka škola, sve do 1981., kad se dogodio potres i kad je ostala bez stanara za sljedećih dvadesetak godina. Od izrade projektne dokumentacije 2000. godine, dobivanja građevinske dozvole, saniranja temelja, rekonstrukcije krovišta, obnavljanja pročelja u izvornom obliku i ugradnje drvene stolarije, do uređenja izložbenog prostora, višenamjenske dvorane, prostora stalnog postava, muzejske knjižnice, zbirke Milka Kelemena i spomen-sobe Domovinskog rata - u Zavičajni muzej Slatine uloženo je ukupno 12,770.000 kuna. Najveću pomoć u iznosu od 9,540.000 kuna dalo je Ministarstvo kulture, Grad Slatina uložio je 2,388.000 kuna, sredstva EU-a iz programa prekogranične suradnje Hrvatska-Mađarska kroz IPA projekt iznose 752.000 kuna, Virovitičko-podravska županija pomogla je s 50.000 kuna a Ministarstvo branitelja s 40.000 kuna.

- U planu je proširenje sobe Domovinskog rata s uređenjem multimedijskog prostora za promicanje vrednota Domovinskog rata te uređenje glazbeno-umjetničke škole i gradnja ljetne glazbeno-umjetničke pozornice u dvorištu zgrade. Uz suvenirnicu i prostor za gradsku Turističku zajednicu, svi ti sadržaji zaokružit će javni, kulturni, obrazovni i društveni život grada, uz očuvanje izuzetno značajne graditeljske i kulturne baštine u središtu grada - rekao je gradonačelnik Roštaš.

Napore Slatinčana da realiziraju tako opsežni projekt pozdravili su i pohvalili zamjenik župana Igor Pavković i pomoćnica ministrice kulture Vesna Jurić Bulatović.

– Značenje ovog otvorenja i prezentacije veće je kada znamo da se, nakon 30 godina predanoga rada, prikupljanja i obrade muzejske građe, u Zavičajnom muzeju Slatina prvi put otvara cjeloviti, stalni muzejski postav u kojem se jasno ocrtavaju najvažniji segmenti kontinuiteta kulturne, prirodne i duhovne baštine Slatine, identiteta grada, ali i fenomena koji su kroz stoljeća oblikovali ovaj kraj - rekla je Vesna Jurić Bulatović.

Novo gradsko središte

- Novim sadržajima, kojima će se, uz smještaj Zavičajnog muzeja Slatina, obogatiti ovaj prostor, stvorit će se višenamjensko gradsko središte, mjesto priča i povijesti, ali i mjesto za održavanje suvremenog kulturnog života šire zajednice. Uređenjem stalnog postava Zavičajnog muzeja Slatine u tom smislu pridonijet će se razvoju svijesti o vrijednom kulturnom naslijeđu ovoga kraja, njegovu očuvanju od zaborava te će bez sumnje kao važna i nezaobilazna kulturna točka Slavonije pridonijeti daljnjim turističkim i gospodarskim mogućnostima razvoja ovoga grada i cijeloga kraja - rekla je pomoćnica ministrice i dodala kako je sigurna da će svi posjetitelji nakon obilaska iz slatinskog muzeja izići s osmijehom.

Brojni gosti razgledali su stalni postav muzeja, u kojemu je prikazano oko 500 od približno 10.000 predmeta koje muzej ima u svom fundusu. Kroz novouređeni muzejski prostor goste su vodile pantomimičarke Medijske družine Bapatuljak, a kratki glazbeni program izveli su Kulturno-umjetničko društvo Dika, glazbeni duo Čižek-Balić i Gradsko pjevačko društvo “Zrinski”.

Petar ŽARKOVIĆ
Možda ste propustili...

ODJEK IZBORA NA LOKALNOJ RAZINI

Nikolić: Morat će biti bolja suradnja

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike