Osijek
ZBOG POLITIČKIH NESUGLASICA NISU KONSTITUIRANA VIJEĆA U DVJEMA GRADSKIM ČETVRTIMA

U GČ Novi grad predsjednik nije izabran, sjednica Vijeća na Jugu II nije ni održana
Objavljeno 24. siječnja, 2015.

Nakon što su, na osnovi rezultata izbora za predstavnike u vijećima gradskih četvrti i mjesnih odbora, održanih 14. prosinca, prethodna tri dana uspješno konstituirana vijeća u svih osam MO te četiri od sedam GČ na području grada Osijeka, posljednjeg je dana izbio politički problem u dvjema od triju posljednjih gradskih četvrti.

Naime, kako je istaknuo Siniša Gregoran, zamjenik pročelnika gradskog Upravnog odjela za urbanizam i graditeljstvo, komunalno-stambeno gospodarstvo, promet i zaštitu okoliša te mjesnu samoupravu, novo je vodstvo dobila samo Gradska četvrt Donji grad, gdje je situacija bila kristalno jasna. “Tamo je HDSSB premoćno osvojio sedam od ukupno 11 vijećničkih mandata, pa je dao i i predsjednika i dopredsjednika vijeća. Predsjednik je postao Marko Bagarić, a njegov zamjenik Hrvoje Stipetić. Osim toga, HDZ ima tri vijećnika, a koalicija SDP-HNS-HSU-SU jednoga.

U GČ Jug II konstituirajuća je sjednica odgođena za idući četvrtak, 29. siječnja, a u razloge ne bih ulazio. U GČ Novi grad za predsjednika je bio predložen Ivan Karalić iz HDSSB-a, stranke koja ima četiri vijećnička mandata. Međutim, na tajnom je glasovanju dobio pet, a potrebno mu je šest glasova. Izbor smo pokušali provesti tri puta, ali svaki je put rezultat bio isti. Zato smo odgodili i tu sjednicu”, objašnjava Gregoran. Inače, u GČ Novi grad četiri mandata također ima tzv. lijeva koalicija HNS-SDP-HSU-SU, dva pripadaju HDZ-u, a jedan Narodnoj stranci – Reformisti.

Karlo Šatvar, dopredsjednik HDSSB-a, jučer nam je iznio njihov stav o ovim događanjima. “Kao i u slučaju GČ Retfala, gdje je koalicija HDSSB-HSP imala najviše, čak pet vijećnika, a svi su se ostali udružili protiv nas i izglasali Željka Lijića iz HDZ-a za predsjednika, tako je i ovim slučajevima riječ o pokušaju izigravanja demokracije, odnosno volje birača. Konkretnije, gradska koalicija između HDZ-a i SDP-a, odnosno HNS-a pokušava se 'preslikati' i na ovu razinu, ali očito neuspješno. Za Karalića, primjerice, uopće nisu imali protukandidata, ali njega nisu htjeli podržati, a na Jugu II je izbor odgođen također jer se oni nisu uspjeli dogovoriti između sebe, u prvom redu SDP i HNS. Ovo je jako loša situacija jer su posrijedi tzv. komunalni izbori, koji najviše utječu na svakodnevni život građana u susjedstvu”, kazao je Šatvar i najavio da će HDSSB na konferenciji za novinare u subotu iznijeti sve detalje. T. Levak

KARLO ŠATVAR

dopredsjednik HDSSB-a

Ovo je jako loša situacija jer su posrijedi tzv. komunalni izbori, koji najviše utječu na svakodnevni život građana

Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike