Regija
NOVI UDAR NA IONAKO OSIROMAŠENE BARANJCE

Baranjska čistoća najavila
poskupljenje odvoza otpada
Objavljeno 24. siječnja, 2015.

BELI MANASTIR - Od 1. veljače, Belomanastirci (za početak), a nakon njih i ostali Baranjci, imat će manje novca nakon što plate sve režije. Direktor Baranjske čistoće Branko Migles najavio je poskupljenje odvoza otpada za deset kuna po kućanstvu. Po pet kuna za sanaciju odlagališta, koliko su Baranjci do sada plaćali Baranjskoj čistoći, pokazalo se nedovoljnim.

- Jučer smo gradonačelniku Belog Manastira Ivanu Dobošu predložili poskupljenje i obrazložili razloge - kaže Migles, naglašavajući kako poskupljenje odobrava gradonačelnik, a ne Gradsko vijeće. Objašnjava kako im je novac potreban za završetak sanacije odlagališta, nabavu opreme za reciklažno dvorište, vozilo za odvoz otpada, sjeckalice za grane i slično. Ističe kako, doduše, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sve spomenuto financira za 80 posto, dok će razliku podmiriti korisnici njihovih usluga - stanovnici Baranje.

- Usporedili smo cijene srodnih tvrtki u Osijeku, Valpovu, Belišću i Donjem Miholjcu, primjerice, i zaključili kako će nove cijene biti iste ili niže nego u ovim gradovima - tvrdi, napominjući da su kalkulaciju radili na način da kućne budžete oštete za najmanji mogući iznos. Deset kuna, dodaje, nije novac koji bi kućanstvima predstavljao problem. Ako sve pođe prema Miglesovom planu, od 1. veljače skuplji će odvoz otpada, po 59 kuna, plaćati korisnici njihovih usluga iz prve skupine, oni koji su u krugu od pet kilometara od odlagališta otpada, dakle Beli Manastir s prigradskim naseljima. Po 60 kuna plaćat će korisnici iz druge (od 5 do 15 kilometara), a po 62 kune korisnici iz treće skupine (dalje od 15 kilometara). Upitan očekuje li burne reakcije načelnika, Migles kaže kako je s nekim načelnicima već razgovarao i objasnio o čemu se radi, što su ovi prihvatili.I.Getto

OZBILJNO SHVATILI SORTIRANJE

Belomanastirci, za sada, imaju tri kante za razvrstavanje otpada - crnu, zelenu i plavu. Žute kante, za plastiku, bit će podijeljene polovinom godine. Nakon toga, na red će doći i stanari u stambenim zgradama. Do sada su, podsjeća Migles, već rasporedili raznobojne kontejnere kod nekoliko stambenih zgrada. Pohvalio je stanovništvo Baranje koje je, tvrdi, ozbiljno shvatilo potrebu sortiranja otpada, što se vidi tijekom mjesečnih akcija prikupljanja sortiranog otpada.

Raspored odvoza papira i plastike

26. 1. - općina Jagodnjak i općina Petlovac

27. 1. - općina Darda i općina Čeminac

28. 1. - općina Bilje i općina Kneževi Vinogradi

29. 1. - općina Draž i općina Popovac

30. 1. - grad Beli Manastir i prigradska naselja

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike