Regija
ZBORNIK STRUČNIH RADOVA O SUVREMENIM PITANJIMA DJETINJSTVA

Kako društvo može postati još veći prijatelj djece
Objavljeno 24. siječnja, 2015.

SLAVONSKI BROD - U okviru projekta “Gradimo zajednice - prijatelje djece”, kao rezultat održavanja međunarodne konferencije u Zadru, koja je uspjela okupiti veći broj stručnjaka iz obrazovnih institucija, nastao je Zbornik radova “Izazovi u izgradnji zajednica - prijatelja djece”, a progovara o izazovima s kojima se najčešće susreću i načinima njihova rješavanja u svojim sredinama. Zbornik je, suradnjom Europskog doma Slavonski Brod i osječkog Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, predstavljen javnosti.

- Riječ je o zbirci znanstvenih i stručnih radova, čiji prvi dio propitkuje suvremena pitanja djetinjstva danas, koji su pristupi odgoju i obrazovanju djece, kako poboljšati ruralne sredine koje su zapostavljene... Prikazani su i neki modeli suvremenih pristupa i alternativnih pedagogija, utjecaj tehnologija na razvoj djeteta, dotaknuo se i medijske pismenosti mladih i onoga što je dosta zapostavljeno - rodne ravnopravnosti, za koju se smatra da se može poticati od najranije dobi - kaže jedna od urednica Zbornika, docentica Marija Sablić s osječkog fakulteta.

Drugi dio Zbornika predstavlja zbirku stručnih radova i prikaz dobrih primjera prakse, različite strategije iz europskih zemalja (kako se njihova politika bavi obrazovanjem djece), poput male škole filozofije (koja potiče kritičko mišljenje kod djece), pa prikaz kroz radionice različitih aktivnosti i vještina koje djeca mogu usvojiti kako bi kasnije bila što samostalniji i aktivniji građani. Zbornik je namijenjen prije svega studentima, a, prema riječima prof. Sablić, bogatstvo je i za praktičare jer će primjere iz prakse moći prenijeti na svoj rad.

Spomenuti je projekt pokrenut prije 16 mjeseci, a Zbornik je samo jedan od njegovih rezultata.

- Prethodio je veći broj aktivnosti usmjerenih na jačanje postojećih inicijativa kako bismo zajedno s lokalnim vlastima izgradili zajednicu “prijateljskiju” djeci. To znači da sredstva ubuduće pravilnije usmjeravamo na zadovoljavanje dječjih potreba, a jedna od osnovnih je pravo na adekvatne programe predškolskog obrazovanja - kaže predsjednica Europskog doma Božica Sedlić. Marija Radošević

U vrtiću samo trećina djece

Što se tiče pokrivenosti predškolskim obrazovanjem, Brodsko-posavska županija je na dnu ljestvice u odnosu na hrvatski prosjek. To se posebice osjeća u ruralnim sredinama. Prema podatcima Zavoda za javno zdravstvo za 2013./2014. godinu, od 10 tisuća potencijalnih korisnika predškolskog obrazovanja u BPŽ-u, samo je 28 posto iskoristilo to pravo.

Možda ste propustili...

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike