Svijet
NARKOKARTELI SE POČELI KORISTITI DRONOVIMA

Meksički dileri drogu u SAD švercaju s pomoću bespilotnih letjelica
Objavljeno 24. siječnja, 2015.

Dron, ili bespilotna letjelica, u ovom je dijelu Europe postao poznat nakon prekinute nogometne utakmice između Srbije i Albanije u Beogradu, kada je unutar stadiona Marakana unio zastavu Albanije na kojoj su bile ispisane političke poruke.

Prednost drona, koji može imati četri, šest ili više elisa, prepoznali su i fotografi i snimatelji koji sada mogu snimiti fenomenalne umjetničke kadrove iz zraka. Na nove tehnologije nisu imuni ni kriminalci, koji su odmah ovaj gadget pretvorili u švercersko vozilo. Riječ je, prenosi dnevnik ,,U-T San Diego”, o meksičnom narkokartelu iz grada Tijuane, smještenom neposredno uz granicu sa SAD-om. Meksičkim dilerima droge nije problem izdvojiti veliki novac za stotine dronova koji su, pokazalo se, idealno sredstvo za švercanje droge do tri kilograma težine.

Da nije sve bajka potvrđuje nalazak u pustinji srušenog drona, na teritoriju SAD-a, koji je prevozio 2,7 kilograma metamfetamina. Stručnjaci koji su pregledali bespilotnu letjelicu smatraju kako su je dileri preopteretili, pa se srušila. Riječ je o dronu Spreading Wings 900 sa šest elisa, čija baterija može izdržati oko 18 minuta leta.

Iz izvještaja američke DEA-e (agencije za borbu protiv droge) iščitava se kako meksički dileri droge koriste više od 150 bespilotnih letjelica za šverc droge na tlo SAD-a, gdje ga preuzimaju lokalni dileri. Policijski istražitelji iz Meksika i SAD-a neće morati nadzirati samo dilere nego i nemali broj tehnoloških stručnjaka koji sada plaću primaju od narkokartela. Njihov posao, piše ,,U-T San Diego”, nije dilanje droge, nego proizvodnja bespilotnih letjelica! Dijelove potrebne za proizvodnju dronova nabavljaju na veliko na istoku Azije, pa je krajnjim korisnicima teško ući u trag. Polovina dronova opremljena je i kamerama, pa tako osoba letjelicu koja prevozi drogu može usmjeriti kamo želi.

Milan BUGARIĆ
VJEČNA BORBA PROTIV DILERA

Granica između Meksika i SAD-a jedna je od najbolje čuvanih na svijetu. Kako bi onemogućili brojne ilegalne prelaske granice, te šverc droge, postavljen je i nekoliko stotina kilometara dug te pet metara visok zid, oko kojega danonoćno patroliraju stotine rendžera i policajaca. Ipak, dileri uvijek pronalaze način za šverc kokaina i ostale droge. Samo u posljednjih nekoliko godina policija je pronašla 50-ak tunela, dugih i po nekoliko stotina metara, koji su prokopani s obje strane granice. Sada su u modi dronovi, a za nekoliko mjeseci pronaći će i novi način za šverc narkotika.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike