Regija
FERAVINO REZIDBA VINOGRADA NA 160 HA

Škarama i pilama rezači će
orezati čak 630.000 trsova
Objavljeno 24. siječnja, 2015.
Zahvaljujući visokim temperaturama, rezidba je krenula početkom prosinca

FERIČANCI - Iako rezidba vinove loze nije službeno počela, mnogi su vinogradari otpočeli rezidbu još početkom prosinca. Vinogradi FeraVina prostiru se na oko 160 hektara s oko 630.000 trsova, pa je rezidba kod njih počela i do ovog trenutaka orezane su dvije trećine proizvodnog nasada. Vremenski uvjeti išli su na ruku vinovoj lozi, a prema riječima voditeljice Odjela za vinogradarstvo u FeraVinu Amalije Liović, važno je na vrijeme i kvalitetno orezati vinovu lozu. Rezidba je jedna od osnovnih, zapravo najvažnija, operacija u uzgoju vinove loze, koju treba kvalitetno obaviti. Liović kaže da se rezidbom određuje prinos u vinogradu i kvaliteta, a time i dohodak.

- Nije bilo niskih temperatura, pa nismo imali razloga čekati s rezidbom loze – rekla je Liović. Napomenula je da je kod rezidbe jako važno poznavati temeljna pravila, odnosno raspoznati rodnu od nerodne vinove loze te zdravstveno stanje trsa, odnosno u kakvoj je kondiciji.

- Rezači moraju prepoznati koliko mogu pupovima opteretiti pojedini trs. Ne smiju previše opteretiti trsove jer će imati slabiju rodnost. Štetno je i ekonomski neopravdano ako trsove u dobroj kondiciji opterećujete malim brojem pupova. Naši su rezači više godina prisutni u vinogradima i, uz moje upute, posao znaju obaviti – objasnila je Liović i dodala da treba paziti da trs ima “prozračnost” odnosno da se rezidbom ne stvara “gustiš”.

U rezidbi sudjeluje 30 ljudi, a stalnim zaposlenicima FeraVina pridružili su se sezonci. Rezači moraju biti jako oprezni jer se koriste oštrim škarama i pilama.

- Posao je fizički naporan i treba da se ruke naviknu. Bude i žuljeva, jer se debeli i stari panjevi režu pilom - kaže Liović.

Rezidba će u FeraVinu, ako ne bude ekstremnih zimskih uvjeta, završiti najkasnije do sredine veljače.

Snježana FRIDL
LENKA DRAGIĆ NAJBOLJA REZAČICA

U sklopu proslave Sv. Vinka u vinogradima FeraVina održano je natjecanje u rezidbi vinove loze. Sudjelovalo je deset natjecatelja, a prvo mjesto pripalo je Lenki Dragić, drugo Miri Šipoš, treće je osvojio Ivan Jukić. Ocjenjivala se čistoća i kvaliteta orezivanja. Najbolji rezači nagrađeni su medaljama i poklon-paketima vrhunskih vina iz linije Dika. Pobjednica Lenka Dragić obranila je prošlogodišnji naslov. “I lani sam bila prva, a prijašnjih sam godina osvajala drugo ili treće mjesto. Dok je zdravlja, sudjelovat ću na natjecanju jer taj posao, bez obzira na to što je žuljevit i težak, volim raditi”, rekla je Dragić, koja u FeraVinu radi od 1985., a posljednjih 18 godina orezuje vinovu lozu.

U rezidbi sudjeluje

30

ljudi, a stalnim zaposlenicima FeraVina pridružili su se i sezonci

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike