Kultura
IZLOŽBA NOVOSADSKOG SLIKARA ZORANA GASHIJA U THE KAVANI U OSIJEKU

Umjetnik prenosi svoju tajnu otiskujući dva ili više motiva jedan preko drugog
Objavljeno 24. siječnja, 2015.

OSIJEK - Izložbom “Lentikulari” u The Kavani (Županijska ulica) osječkoj se publici predstavio novosadski slikar Zoran Gashi. Na njegovoj 27. samostalnoj izložbi u dvije prostorije može se pogledati 18 njegovih radova. Domaćin izložbe i vlasnik kavane Goran Pleslić izrazio je zadovoljstvo što može ugostiti još jednu zanimljivu izložbu, koja će krasiti te prostore sljedećih mjesec dana.

Posebnu pozornost posjetitelja privukla je tehnika kojom se služi Zoran Gashi. Naime, njegovi radovi nastaju otiskivanjem dviju makulatura (grafički otpad, pogrešno otisnuti arci papira) ili više njih jedne preko druge, a, kako je sam rekao na otvorenju, na taj način iskazuje svoje sjećanje na prošlost i otkriva nam svoju tajnu.

“Ova tehnika nije novost, a koristila se već 40-ih godina prošlog stoljeća. No to je mukotrpan posao i moram priznati da sam za izradu ovih slika imao čak sedam pomoćnika”, rekao je Gashi.

Naziv izložbe “Lentikulari” govori nešto drugo. Upućuje svakog gledatelja da sam odredi mjesto s kojeg će gledati sliku a pomičući se stalno je mijenja. Upravo to autor želi, jer, kaže, svaka slika mora imati interakciju s gledateljem. Zbog toga svaka slika uvijek ostaje nedovršena i potiče gledatelja na razmišljanje.

Inače, Zoran Gashi rođen je u Skopju, 18. studenoga 1952., a od mladosti živi u Novom Sadu. Pisac je, pjesnik i slikar. Studirao je orijentalnu filologiju, jugoslavensku književnost, a diplomirao je teologiju. Autor je više knjiga poezije, drama i eseja, kao i romana "Kameo".

Slikarstvom se počeo baviti sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Izlagao je diljem svijeta, a u najljepšem sjećanju ostala mu je izložba u Puli, u galeriji polukružna oblika, kada su njegove slike poredane na zidu izgledale kao film. (D.Kć.)

Najčitanije iz rubrike