Kultura
SLAVONSKI BROD KULTURNI PROGRAMI U KKD-U “IVANA BRLIĆ MAŽURANIĆ”

Niz predstava i koncerata otvoren kultnim “Njuškama”
Objavljeno 24. siječnja, 2015.
Ravnatelj Špicer najavljuje bogat program unatoč štednji

Brodski ljubitelji kazališne umjetnosti s osmijehom na licu popratili su prvu ovogodišnju predstavu iz bogatog programa koji je na rasporedu Kazališno-koncertne dvorane “Ivane Brlić Mažuranić”, hrama kulture u ovome gradu.

Riječ je o “Njuškama” zagrebačkog Teatra Exit, predstavi koju su prema tekstu “The Dog Logs” australskog dramatičara C. J. Johnsona i u režiji Matka Raguža, vrsno uprizorili Filip Križan, Janko Rakoš i Enes Vejzović. Na upečatljiv i duhovit način glumci su oživili sudbine različitih vrsta i karaktera pasa, njihovih razmišljanja o ljubavi, prijateljstvu, suparništvu, brigama, napuštenosti, privrženosti vlasniku. A smjenjivali su se terijer, rotvajler, hrt, pitbul, beagl, čivava, zlatni retriver, njemački i hrvatski ovčar, mješanac..., nekada sretni, a ponekad i gladni, napušteni, jadni, zadajući brige i vlasnicima pasa u publici koji će zasigurno ubuduće više razmišljati o svojim postupcima i tome kako ih doživljava njihov pseći ljubimac.

Ljestvica kulturnih događanja u Slavonskom Brodu posljednjih je godina dosegnula visoku razinu zahvaljujući prije svega ravnatelju KKD-a Hrvoju Špiceru, a prema najavama, ni ove godine, unatoč krizi i besparici, neće biti niža.

“Okosnica su naše dvije manifestacije Dani plesa i Brodsko glazbeno ljeto, a podržavamo i manifestaciju Svijeta bajki Ivane Brlić Mažuranić, te smo suorganizatori raznih događanja u gradu”, kaže Špicer.

Postojeći tromjesečni plan nudi već 28. siječnja nastup puhačkog orkestra Camerata Cantilly, iz Samobora, prvi takav u Hrvatskoj i s neobičnim instrumentima. Već 2. veljače dolaze Stilske vježbe, Planeta Art, a 13. veljače - uz Valenitovo, zagrebačko kazalište Teatroman s predstavom “Muškarci su s Marsa, a žene su s Venere”. Dani plesa, već 12. godinu zaredom posvećeni rođenoj Brođanki, balerini svjetskoga glasa Miji Čorak Slavenskoj, započinju 20. veljače, a ove će godine uz Brodske leptiriće, plesno umijeće pokazati Plesna radionica Ilijane Lončar iz Požege, Škola za balet i ritmiku iz Zagreba, Podmladak studija za suvremeni plus iz Zagreba, a predstavit će se i osnovnoškolci smotrom kreativnog plesa, plesne tehnike i slobodnog plesnog stila.

Slijedi plesna večer studenata Akademije dramske umjetnost te Studija za suvremeni ples Pokret-ač iz Zagreba.

“Nakon plesne revije Korak, a da bismo zadržali dosadašnju razinu, želja nam je na Danima plesa ugostiti predstavu 'Ana Karenjina' zagrebačkog HNK. U sklopu koncertne sezone planiramo gostovanje Zbora HRT-a s impozantnim opusom Vinka Jelića (veliko ime ranoga baroka), podrijetlom i Hrvatske. Uz Zbor HRT-a nastupit će i odabrani solisti instrumentalisti, a dirigirat će Tomislav Fačini”, najavljuje Špicer. Za 3. ožujka dogovoren je pijanistički koncert Jakše Zlatare i Cvete Kobala, a 22. ožujka šesti po redu Korizmeni koncert zagrebačkog Lada. Kao posebnu poslasticu Špicer najavljuje prvi put mogućnost održavanja koncerta “Muka po Ivanu” J. S. Bacha, u izvođenju ansambla Antifonus s inozemnim gostima, brodskoj publici otprije poznatih vrsnih glazbenika.

Marija RADOŠEVIĆ
U ČETIRI PROSTORA

Ovogodišnje programe u kulturi upotpunit će nastupi brodskih udruga u kulturi, Dječjeg i Satiričkog kazališta, Tamburaškog i Harmonikaškog orkestra, HPD Davor... u prostorima KKD, Glazbenoj školi, u crkvi Presvetog Trojstva i u Centru mladih.

Krajem siječnja nastupa puhački orkestar Camerata Cantilly s neobičnim instrumentima

Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike