Mozaik
GORAN STJEPANOVIĆ, OSJEČKI KASKADER I GLUMAC

Glumim čečenskog pobunjenika,
ruskog kriminalca i člana
motorističke bande
Objavljeno 24. siječnja, 2015.
U filmu “The Waiting Room” igrao sam hrvatskog vojnika

Sve poznatiji i traženiji filmski kaskader, instruktor borilačkih vještina, u posljednje vrijeme i glumac, Osječanin Goran Stjepanović, u rodni grad je iz Kanade, gdje živi i radi već niz godina, tradicionalno je stigao uoči božićnih blagdana.

Ovdje se planira zadržati do sredine veljače, puneći baterije za nastavak građenja glumačke i kaskaderske karijere u Kanadi i SAD-u. Na kavici u The Kavani pokraj konkatedrale podsjeća kako su mu protekla tri mjeseca bila prilično naporna.

- Živim u Torontu, ali prošle godine baš sam puno radio u SAD-u. Posao mi je jako dobro krenuo i vjerujem da ću uspjeti ponovno dobiti američku radnu dozvolu koja mi je istekla. Kanadsku imam. I dalje radim kao kaskader, ali sve više i kao glumac. Zato i pohađam glumačke sate i trudim se stalno usavršavati. Unatrag nekoliko mjeseci snimao sam više filmskih i televizijskih projekata - navodi Goran.

Od kaskaderskih izdvaja sudjelovanje u američkoj TV seriji "12 majmuna" (Twelve Monkeys), zasnovanoj na radnji kultnog istoimenog filma Terryja Gilliama, u kojem su glumile velike zvijezde Bruce Willis i Brad Pitt.

- Naravno, serija se snima s drugom glumačkom ekipom. Tu sam igrao čečenskog pobunjenika koji, naravno, pogine. (smijeh) Nadalje, snimao sam i treću sezonu vrlo popularne kanadske znanstveno-fantastične serije 'Orphan Black', u kojoj sam imao doista odličnih kaskaderskih scena. O ulozi ne smijem još govoriti jer me veže ugovor. Uz to, snimao sam i američku kriminalističku akcijsku seriju 'Covert Affairs', u kojoj je glavna glumica Piper Perabo, koja se upravo prikazuje i u Hrvatskoj, na kabelskoj televiziji Fox. Tu sam igrao ruskog kriminalca, koji u jednoj sceni čak muči glavnog glumca. I ta je serija vrlo popularna u SAD-u i drugim zemljama engleskog govornog područja - nabraja Stjepanović.

Kao zanimljivost navodi da je u Torontu snimao i novu američku znanstveno-fanastičnu seriju "The Expanse", rađenu prema književnom bestseleru, koja ima najveći budžet nakon svjetski popularne "Igre prijestolja" (Game Of Thrones).

- U njoj sam također igrao kriminalca koji maltretira glavnog glumca (smijeh). Po dobrom pamtim i snimanje američke dramske serije 'Gangland Undercover' jer sam u njoj imao i glumačku i kaskadersku ulogu. Ona govori o najopasnijoj kalifornijskoj motorističkoj bandi Vagos, a ja utjelovljam jednog člana te bande. Pamtim snimanje scene tučnjave u zatvoru... Tu je i američki kratki film 'Forensic Fringe Cop', igram šefa ruske mafije i njegova brata. Na kraju, snimao sam i jedan umjetnički film, 'The Waiting Room', redatelja Igora Drljače, podrijetlom iz Sarajeva, koji živi i radi u Kanadi. U njemu igram hrvatskog vojnika, ali zaplet je upravo u tome da vojnici nemaju svojih obilježja, sve se izmiješa... Glavnu ulogu igra Jasmin Geljo, također podrijetlom iz BiH, koji je moj veliki prijatelj i glumački mentor. Honorari za više-manje sve navedeno bili su jako dobri - dodaje Goran.

Na upit je li zadovoljan razvojem karijere, odgovara s osmijehom, potvrdno.

- Imam u planu neke nove filmske i televizijske projekte od proljeća, o kojima ćemo tada pričati. Jedna od ideja je i preseljenje u SAD, ali sve ovisi o toj radnoj dozvoli. I dok sam u Osijeku, radim stalno na sebi. Recimo, idem u gimnastičku dvoranu Sokol na instrukcije iz gimnastike kod mojeg prijatelja, trenera Vladimira Mađarevića, kojemu zahvaljujem. Kad sam u Kanadi i SAD-u, usavršavam se u mačevanju i borilačkim vještinama, idem na taktičke policijske i vojne treninge i drugo. Vjerujem da će se sve to isplatiti - zaključuje Osječanin.

Tomislav LEVAK
Većina je Osječana potištena i bez energije

Gorana smo kao "gastarjbatera" upitali kako mu je doći ponovno u Osijek i kakvi su mu dojmovi. "Naravno, lijepo je ponovno biti u rodnom gradu, vidjeti svoje prijatelje i obitelj. Primjećujem kako je grad iz godine u godinu drukčiji, mijenja se. Puno stvari se promijenilo. Na žalost, zamijetio sam da većina ljudi nisu kao što su nekada bili. Kada razgovaram s njima, uglavnom su potišteni, nezadovoljni, nemaju energije... Nadam se da će situacija krenuti nabolje, i za grad i za ljude, bilo bi mi to jako drago. Ako mogu kako pomoći, na raspolaganju sam", komentira Goran.

IMAM

U PLANU NEKE NOVE FILMSKE I TELEVIZIJSKE PROJEKTE OD PROLJEĆA

Možda ste propustili...

D., ŽELJEZNE PILULE I EXTROFT DIJELIT ĆE POZORNICU S VELIKANIMA

Na INmusic festivalu #16 predstavit će se čak tri izvrsna Superval benda

Najčitanije iz rubrike