Magazin
TJEDNI OSVRT

S Milanovićem i SDP-u je izvjesno potonuće...
Objavljeno 24. siječnja, 2015.
Sve je više onih koji arogantnog Milanovića žele naprosto eliminirati i potpuno isključiti iz vođenja posrnule partije

Gubitak predsjedničkih izbora Ive Josipovića samo je aktualizirao i ubrzao reakcije u SDP-u o katastrofalnom stanju u toj stranci. SDP možda prolazi najteže trenutke od svog osnutka, a vjerojatno se slično osjeća i njegov predsjednik Zoran Milanović, iako to javno ne iskazuje.

SDP-u zbog dosad najlošijeg vođenja države i gospodarskog dna do kojeg nas je doveo okreću leđa i prirodni partneri s ljevice ili lijevog centra, pa svi odreda izjavljuju da s tom nevjerodostojnom i nesposobnom strankom koja vodi još nesposobniju vladu neće ni u kakve koalicije. Ni ORaH, ni Laburisti, ni Živi zid, ni Radnička fronta...

U svakom slučaju, SDP-u se crno piše te će, ako ne dođe do nekakvog spektakularnog obrata, a u što je malo vjerovati, parlamentarne izbore sigurno izgubiti. U to vjeruje i sve više stranačkih čelnika, pa se sve češće spominje i smjena autoritativnog šefa Milanovića te izbor novoga koji bi im bar pužio nadu u nešto bolje. Svjestan situacije i nakon što mu je Mirela Holy okrenula leđa osvijestio se i Milanović.

Prema HDZ-ovom modelu, kopiravši ga, započeo je razgovore sa širim krugom potencijalnih partnera s kojima želi proširiti lijevu koaliciju. Za sada bez uspjeha. U operaciji nazvanoj “posljednja šansa” šef SDP-a želi u svoj tabor uvući još bar četiri stranke ne bi li s njima najesen dobio izbore. Osim Laburista, oslanja se i na Stranku umirovljenika, Prigorsko-goranski savez, pa čak i Nacionalni forum Nikice Gabrića.

Dobro bi mu došla i podrška Ive Josipovića, ali u to vjerojatno ni sam ne vjeruje, jer su sve češće glasine da je Josipović spreman sudjelovati u Milanovićevu rušenju.

U cijelu priču umiješala se i bivša visokopozicionirana Aleksandra Kolarić, koja je ne tako davno ekspresno izbačena iz stranke. Oštra kritičarka i jedna od pravih ljevičarki danas cilja na sam vrh SDP-ove piramide. Kaže da ne zna hoće li se kandidirati za predsjednicu SDP-a, ali zna da će okupiti tim za promjene i pokrenuti ga, te tražiti smjenu vodstva stranke. Dovoljno. Ali nije ona jedina, pretendenata za šefovsko mjesto ima još, a još više onih koji Milanovića žele naprosto eliminirati i potpuno isključiti iz vođenja posrnule partije. Te je vratiti na izvorne temelje socijaldemokracije, a ne se gubiti u nepoznavajućem neoliberalizmu kojem se okrenuo dobar dio premijerovih bliskih suradnika. Zbog njih je zapravo došlo i do malih šansi da i nova kukuriku koalicija na bilo koji način dobije jesenske izbore.

Piše: Damir GREGOROVIĆ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike