Magazin
TEORIJA VELIKOG PRASKA ILI PRAKSA VELIKE OBMANE?

Gospodarski program HDZ-a obavijen
velom tajnovitosti: Uključen i stručnjak iz
Njemačke kojeg je Merkelica otpisala...
Objavljeno 24. siječnja, 2015.

Vezani članci

LJUBO JURČIĆ O PROGRAMU HDZ-A:

Ne može strana pamet razviti nacionalnu ekonomiju

Nakon predsjedničke pobjede Kolinde Grabar Kitarović u HDZ-u je zavladala neviđena euforija. Šefu stranke Tomislavu Karamarku ne silazi osmijeh s lica, pa je osim ,,povjesnica” i on u retorička obraćanja uvrstio Kolindina obećanja kako ćemo, kada oni dođu na vlast, ako ne baš u svijetu, postati najrazvijenija zemlja u EU.

I najbliži mu suradnici prisvajaju zasluge za tijesan rezultat izbora, pa slavljeničke intervjue daje i glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić Vaso. Navodno da izjave o vrtoglavom blagostanju i kod samih hadezeovaca izazivaju podsmijeh, ali to stranačke čelnike uopće ne ometa da nam prodaju tu nadasve potrošenu mantru. Jer, za sada nema tu zapravo ničega, osim namjere isprovocirati, kako ističu, prijevremene izbore, i to već do ljeta, a ako to ne prođe, onda nadmoćno pobijediti na redovitim koji bi trebali biti krajem godine. HDZ-u se ipak žuri jer što bi izbori bili prije, nadaju se i boljim šansama za sigurno preuzimanje vlasti, iako im i trenutačne ankete za sada daju 36 posto glasova, i to zajedno s koalicijskim partnerima, strančicama uglavnom zalutalim u politiku.

KOLINDINA ULOGA

I tako je u javnost plasiran i Karamarkov akcijski plan - Milanovićevu vladu uz pomoć njemačkog CDU-a srušiti do ljeta. U tome bi ključnu ulogu trebala - navodno strogo se držeći okvira svojih ustavnih ovlasti - odigrati i nova predsjednica Grabar Kitarović, ali i Europska pučka stranka.

Osokoljen pobjedom svoje kandidatkinje, Karamarko je dao zeleno svjetlo za početak operacije koja smjera iznutra urušiti vladajuću koaliciju i dovesti do izglasavanja nepovjerenja Vladi. Glavni okidač pritom bi trebalo biti izvješće Europske komisije o prekomjernom deficitu, koje bi za Hrvatsku moglo biti izuzetno nepovoljno. Vrh HDZ-a ovih je dana obavio i konzultacije sa svojim savjetnicima s IFO instituta za ekonomiju u Muenchenu, inače bliskim njemačkom CDU-u.

Ako nova rezanja ozbiljnije uzdrmaju koaliciju, na scenu bi stupila predsjednica Republike. Ona bi, u skladu sa svojim ovlastima, obavila konzultacije sa svim političkim strankama da vidi ima li Milanovićeva vlada povjerenje većine u parlamentu. Ako ga kojim slučajem ne bi imala, Hrvatska bi mogla imati izbore šest mjeseci prije nego što je redovnim kalendarom bilo planirano.

Karamarkova se retorika protiv Milanovića i Vlade iz dana u dan zaoštrava, a može li postići rezultate znat će se vrlo brzo. Prošlog je vikenda u Splitu izjavio kako pristaje na susret s predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem unatoč tomu što ga smatra neozbiljnim političarom, ne dotičući se toga da Milanović s njim uopće ne mora razgovarati niti ga primiti u Banskim dvorima, bez obzira na navodna optimistična HDZ-ova rješenja izlaska iz krize.

Na upit treba li se održati pak sastanak premijera s novoizabranom predsjednicom Republike i njim kao šefom oporbe radi zaustavljanja podjela u Hrvatskoj, Karamarko je kazao kako on ne govori o podjelama. Podsjetio je kako je i program Kolinde Grabara Kitarović sukladan programu HDZ-a, koji, istaknuo je, uskoro ,,nudi i rješenja za gospodarske probleme”.

No, podsjetimo, HDZ je u dvije godine imao više tematskih sjednica o gospodarstvu i navodnim rješenjima koje nudi. Ali do danas nismo čuli još ni jedno ozbiljno koje bi građanima Hrvatske dalo nadu i koje bi svjedočilo da su HDZ-ova obećanja doista ozbiljna. Čak ni činjenica koju u toj stranci stalno ističu, da im gospodarski program pišu u Njemačkoj, ne znači ništa. Jer, prvo i osnovno tko to u Njemačkoj ili bilo kojoj državi EU, pa i Americi, može bolje poznavati stanje hrvatske ekonomije od domaćih stručnjaka.

HRVATI BEZ IDEJA

Doduše, i u njih se u HDZ uzdaju, poput Đure Njavre ili Domagoja Ivana Miloševića, ali koliko se sjećamo, taj smo scenarij već gledali. Njihova programa prošle se godine odrekla i upućenija Martina Dalić te čak napustila i stranku. Ali vratimo se famoznim Nijemcima, tzv. stručnjacima za Treći svijet.

Tko su oni? Kako je prije pola godine pisano, riječ je o Klausu-Peteru Willischu i Siegfriedu Schoenherru, dvojcu s uglednog muenchenskog ekonomskog instituta IFO, o čijim idejama i savjetima navodno ovisi budućnost hrvatske ekonomije. Iako bi gospodarski plan oporbe u situaciji višegodišnje recesije trebao biti jedan od ključnih programskih dokumenata, dostupan cijeloj hrvatskoj javnosti, HDZ zasad samo pušta probne balone po medijima. Jedan od njih je vjerojatno i stalno isticanje Nijemaca u sastavljanju programa. On se navodno temelji na iskustvima Slovačke, ma što god to značilo. Dvojica njemačkih ekonomskih stručnjaka bila su i u Zagrebu u ožujku prošle godine. U svakom slučaju, zanimljivo je da je Karamarkov HDZ za savjetnika iz sestrinskih njemačkih demokršćana dobio Willischa, čovjeka u nemilosti kancelarke Angele Merkel, koji je ujedno i protivnik spašavanja eurozone, što baš i nisu pozicije političkog mainstreama Njemačke i Europske unije.

Sve skupa je očito još uvijek u povojima, ali to proteklog vikenda Karamarka nije spriječilo da i u Imotskom izjavi kako se sadašnja vlast boji poštenog HDZ-a koji priprema gospodarski program za oporavak Hrvatske i pokretanje velikih reformi nakon što pobijedi i na parlamentarnim izborima. Iako je već najavljivao i govorio o predstavljanju ekonomske strategije u najkraćem roku, sada se to produžilo do lipnja ove godine, kada će biti završen gospodarski program HDZ-a koji se priprema na bavarskome ekonomskom institutu (CESifo) i na čijem je pripremanju angažirano 20-ak njemačkih stručnjaka. ,,Taj će program oživiti Hrvatsku”, ocijenio je Karamarko, ali tu ostaje visjeti u zraku i pitanje kako onda bez tog famoznog programa do ljeta planira srušiti Milanovićevu vladu.

Na kraju, ako Karamarko piše izborni program samo uz pomoć njemačke pameti, kako se uopće možemo nadati boljem. Ili će svemu skupa biti, kako bi se u narodu reklo - obećanje ludom radovanje.

Piše: Damir GREGOROVIĆ

PET KLJUČNIH KORAKA DO VLASTI

 

ZAHTJEV ZA ODRŽAVANJE SJEDNICE VLADE: To je jedno od obećanja iz kampanje Kolinde Grabar Kitarović. Ako premijer odbije prijedlog nove predsjednice da sazove sjednicu Vlade zbog krize, javnost bi mogla osuditi takav potez.

IZVJEŠTAJ EUROPSKE KOMISIJE: U veljači ili ožujku stići će izvještaj Europske komisije o poštovanju procedure prekomjernog deficita. Očekuje se da će on biti nepovoljan za Hrvatsku. U HDZ-u procjenjuju da bi upravo taj izvještaj mogao postati glavni okidač za promjene.

SAZIVANJE VIJEĆA ZA NACIONALNU SIGURNOST: Za ovaj potez Predsjednici treba suglasnost premijera. Glavna tema trebala bi biti gospodarska kriza.

KONZULTACIJE S POLITIČKIM STRANKAMA: Nije isključeno da Kolinda Grabar Kitarović, ako gospodarski pokazatelji i 13. kvartal zaredom budu negativni, obavi konzultacije sa svim političkim strankama. HDZ se nada da bi tijekom njih dio zastupnika vladajuće koalicije mogao okrenuti leđa Vladi.

PRIJEVREMENI IZBORI: Ako za prijedlog o izglasavanju nepovjerenja Vladi glasa 76 zastupnika, predsjednica Republike može raspisati nove izbore.

KLAUS WILLISCH
Pao u nemilost Angele Merkel

Klaus-Peter Willisch rođen je 1961. u njemačkom gradiću Bad Schwalbachu, diplomirani je ekonomist i dugogodišnji član njemačkih demokršćana. Willisch je u Bundestag kao zastupnik frakcije CDU/CSU ušao 1998., a od 2002. do 2005. bio je zadužen za održavanje veza njemačkog i hrvatskog parlamenta. Willisch se još u Bundestagu bavio europskom i financijskom politikom, no proteklih se godina udaljio od politike Angele Merkel kada je riječ o spašavanju eurozone, zbog čega je pao u nemilost vrha stranke. Naime, kako je izvijestio Frankfurter Allgemeine Zeitung, Willisch je ,,izgubio mjesto u utjecajnom Odboru za financije Bundestaga zbog otvorenog protivljenja politici Angele Merkel” te je premješten u novoosnovani i ne toliko utjecajan Odbor za gospodarstvo i energiju. Prema pisanju FAZ-a, Willisch je o svojoj disciplinskoj smjeni obaviješten kratkim memorandumom. Willisch je u svojem napadu na europsku politiku Merkel bio i čest gost njemačkih medija predvodeći tzv. koaliciju desetorice, odnosno demokršćanske zastupnike koji su glasali protiv uspostave Europskog stabilizacijskog mehanizma.

S. SCHOENHERR
Stručnjak za Treći svijet

Doktor ekonomskih znanosti Siegfried Schoenherr je pak za tportal.hr svojevremeno izjavio da su ,,zasad vođeni samo neformalni razgovori s hrvatskom stranom” te da zbog toga ,,ne može reći još ništa o gospodarskom programu HDZ-a”. Čini se da muenchenski stručnjak smatra kako je program najveće domaće oporbene stranke daleko od gotovog pa je naglasio kako će rado više o njemu reći ,,kada program bude postojao”. Schoenherr na institutu IFO radi od 1984., i desetljećima se stručno bavi ekonomskim pitanjima Trećeg svijeta. Više godina živio je u Keniji, bavio se početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća regionalnim planiranjem u Zimbabveu, a glavni fokus njegova znanstvenog rada su ,,ekonomije u transformaciji i zaostale u razvoju”, zbog čega se među njegovim objavljenim radovima mogu naći naslovi poput ,,Gospodarska situacija i reformski procesi u zemljama centralne Azije pod utjecajem rata u Afganistanu” (ili ,,Kazahstan - gospodarstvo i reforme”.

I Kolinda je obećala kako ćemo, kada bude predsjednica, ako ne baš u svijetu, postati najrazvijenija zemlja u EU...

Ako Karamarko piše ekonomski program isključivo uz pomoć njemačke pameti, kako se uopće možemo nadati boljem, pitaju se mnogi...

Možda ste propustili...

DR. SC. PREDRAG HARAMIJA, PROFESOR NA ZAGREBAČKOJ ŠKOLI EKONOMIJE I MANAGEMENTA

Ključ pobjede na saborskim (i predsjedničkim) izborima izborne su jedinice

Najčitanije iz rubrike