Sport
U KATARU BRAT NA BRATA

Neka pobijedi bolji, samo neka sve završi bez ozljeda
Objavljeno 23. siječnja, 2015.
Nakon susreta braća Karačić dogovorila su razmjenu dresova

Balkanski obračun, drugi dio. Nakon što je Hrvatska pobijedila Makedoniju, slijedi susret s Bosnom i Heregovinom. Za našu reprezentaciju današnji ogled (17 sati prema hrvatskom vremenu), kojim će zaključiti nastupe u Duhailu, nema nikakvu rezultatsku važnost.

Hrvatska je osigurala prvo mjesto u skupini te se naši rukometaši već mogu pripremati za osminu finala. S druge strane, nakon poraza od Tunisa, BiH se samo još teorijski može plasirati u osminu finala u svom prvom nastupu na svjetskom prvenstvu.

Burno u Mostaru

Današnji susret ipak će imati posebnu atrakciju. Ogled Hrvatske i Bosne i Herceogine najavljuje se kao bratski obračun. I to doslovce. Na suprotnim stranama zaigrat će dva brata. Ivan (1985.) u dresu Bosne i Hercegovine i tri godine mlađi Igor za Hrvatsku. Neće to biti baš prvi slučaj u sportu da dva brata igraju za dvije različite reprezentacije. “Rukometni Boatenzi“ (nogometaši Jerome Boateng igra za Njemačku, a brat Kevin Prince za Ganu, nap.a.) već su se susretali. U posljednje vrijeme dosta često. Bosanskohercegovački reprezentativac Karačić član je Meškova, a tri godine mlađi Igor “srednjak“ skopskog Vardara. Meškov i Vardar članovi su SEHA lige, a jedan protiv drugoga zaigrali su prošle godine finalnu utakmicu regionalne lige u Novom Sadu.

Ovih dana u obitelji Karačić u Mostaru vrlo je živo. Karačići su sada u središtu zanimanja i hrvatske i BiH javnosti.

IVAN: Vidim da im je kod kuće jako burno. Nije im lako, ali ni nama nije lako. Mislim kako je ovo lijepa priča sa sportske strane i to je medijima zanimljivo. Sport je jedina grana koja drži Bosnu i Hercegovinu, a mi nismo mogli zamisliti da ćemo obojica prvi put zaigrati na svjetskom prvenstvu. I to ovako. Zajedno u istoj grupi, u istom hotelu. To je sudbina.

IGOR: Kod kuće su svim srcem za BiH zbog Ivana, a kada igra Hrvatska za mene. Danas će ih mislim biti više njih za njega jer su kod nas njegova žena i njihova djeca. Skupit će se opet lijepo društvo. Mi smo doista lijepa i pozitivna sportska priča.

Različita raspoloženja dočekuju međusobnu utakmicu. Igor Karačić i Hrvatska na kontu imaju četiri pobjede i drže prvo mjesto u skupini B. BiH i Ivan Karačić na pragu su ispadanja i igranja u utješnom President cupu.

IGOR: Krenuli smo korak po korak. Nismo se željeli rasipati bahatim izjavama i najavama medalje. Bilo je ozljeda, ima nas novih i trebat će vremena. Odigrali smo konačno perfektnu utakmicu, protiv Makedonije, izuzev prvih deset minuta. Igrali smo odličnu obranu s Mirkom na golu, organizirali smo napad i mislim da je publika zadovoljna.

IVAN: Teorijski još nije gotovo, ali bit će jako teško. Platili smo danak neiskustvu. Malo naše pogreške, malo suci. Umiješala se viša sila i nisu nam dopustili proći dalje. No svima se to događalo na velikim natjecanjima, događa se i nama i moramo izvući najviše iz tih pogrešaka. Možemo biti ponosni što smo ovdje, ali mislim da imamo kvalitetu za osminu finala. Rukomet će biti osiromašen, po meni, za jednu kvalitetnu reprezentaciju u osmini finala.

Neće biti “revijalka”

Ipak, susret Hrvatska - BiH vjerojatno neće odlučivati o putnicima za osminu finala. BiH za prolazak treba pobjedu, ali i slavlje slabog Irana protiv dobrog Tunisa. A to je malo vjerojatan rasplet.

IVAN: No neće to biti ni revijalna utakmica, nego utakmica na svjetskom prvenstvu. Ići će na pobjedu i mi i oni. Hrvatska će moći odmoriti neke igrače, možda je to naša šansa. U biti, neka pobijedi bolji, samo neka sve završi bez ozljeda.

IGOR: Imat će ta utakmica svoju draž. Igramo na svjetskom prvenstvu, a ne ispred naše kuće, trebaju se pokazati i igrači koji su imali manju minutažu. Moramo dati sve od sebe.

Ipak, danas ćete upravo vas dvojica biti u glavnim ulogama. Brat protiv brata.

IGOR: Priželjkivao sam drukčiji tip utakmice. Da se i oni plasiraju u drugi krug i da svi budemo zadovoljni. Žao mi je što je BiH ispala, posebice meni, gledati brata kako ispada sa Svjetskog prvenstva, jer je on ipak dio mene. Mislim kako će Bosna i Hercegovina već na sljedećem prvenstvu izgledati bolje.

IVAN: Hrvatska je među četiri najbolje ekipe na svijetu i ponosan sam na brata što je, prije svega, izborio status hrvatskog reprezentativca. Hrvatskoj zato želim zlato, a nama da ostale utakmice odigramo što bolje i da se pokažemo u najboljem svjetlu.

Nakon utakmice obećali su jedan drugome razmjenu dresova. Jedan Karačić u hrvatskom dresu, drugi u dresu Bosne i Hercegovine. K. Lacković

NIJE OVO PRVI SLUČAJ

U kompliciranim odnosima između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, zanimljivo, nisu Karačići prvi slučaj da dva brata nastupe na istom natjecanju za dvije različite reprezentacije. Na Olimpijskim igrama u Barceloni Dragan Mustapić bacao je disk za Bosnu i Hercegovinu, a Ivan Mustapić koplje za Hrvatsku. Ipak, radi se o dvije različite atletske discipline, pa je ovo ipak prvi slučaj da će dva brata zaigrati u dvije reprezentacije, jedan protiv drugoga.

NAJMLAĐI BRAT ZA VARDAR I IGORA

Igor i Ivan Karačić imaju još jednog brata, Gorana, mladog reprezentativca BiH. Braća mu dosta pomažu u karijeri.

IGOR: Goran ima 18 godina i veliki je talent. Prilično je svojeglava glava i daleko je on još od velikih stvari. Mi mu pomažemo savjetima, a vjerujemo kako će biti na pravom putu, kao i dvojica starije braće.

Za koga će navijati danas?

IVAN: Otkrit ću vam. On je navijač Hrvatske i Vardara. Znači, Igorov navijač.

IGOR: Nije svejedno kada mu dva brata igraju. Rekao je da neka završi neriješeno i prođe bez ozljeda. Ali dobro znam što on misli i za koga navija.

GLAVNE ROLE

Braća Karačić bit će najveća atrakcija današnjeg ogleda

Možda ste propustili...

FRANCUSKA POČELA ODBROJAVANJE DO POČETKA OLIMPIJSKIH IGARA

U Grčkoj sve spremno za paljenje olimpijske baklje, koja će na put do Pariza

SLAVONSKI OBRAČUN U SUPERSPORT PRVOJ LIGI

U srazu sa susjedima motiv nam je još veći

Najčitanije iz rubrike