Ekonomija
PRVI OVOGODIŠNJI OBRT

Osječanin Daniel Muštran ručno izrađuje drvene lule i izvozi ih u Ameriku
Objavljeno 23. siječnja, 2015.
Od proizvodnje lula da se lijepo zaraditi, kaže Muštran

Uobičajilo se da mediji početkom godine zabilježe prvu novorođenu bebu u kalendarskoj godini, a mi smo odlučili učiniti nešto slično te smo krenuli u potragu za prvim ovogodišnjim registriranim obrtnikom u Osječko-baranjskoj županiji.

I postigli iznenađujući rezultat.

Naime, Daniel Muštran otvorio je obrt za izradu suvenira “ND Pipes”. Odnosno, bavi se ručnom proizvodnjom drvenih lula. To baš i nije, priznati se mora, ipak tako učestala djelatnost.

- Kako to obično biva, sve počinje sa sjećanjima iz djetinjstva. U mom slučaju bilo je to sjećanje na čovjeka kojega su u mojoj obitelji zvali “lulaš” jer je pušio lulu. Potom se sjećam i kolege koji je pušio duhan arome višnje, a finale je uslijedilo dolaskom rođaka iz Amerike koji je pušio lulu. Tako sam u jednom trenutku prije četiri godine odlučio za sebe izraditi lulu. Potom za suprugu, pa za kolege s posla... i tako je počelo, kaže nam naš domaćin dok je ispred nas obrađivao novi model.

Proizvodi ih od vrijesa, drva mediteranskog podneblja. U proizvodnji, kaže, nema puno tajni i sve je dostupno preko interneta. Naime, u virtualnom svijetu postoji nemali, ali ipak zatvoreni krug ljudi koji se bave proizvodnjom lula i voljni su, kao mentori, podučiti druge.

Dakle, Muštran se počeo baviti proizvodnjom, prvo kao hobijem 2010. godine. Potom je registrirao kućnu radinost, da bi od ove godine počeo djelovati kao obrtnik.

- Moram se s puno pohvala izraziti prema Obrtničkoj županijskoj komori gdje su me u jednom danu i na jednom mjestu pripremili i podučili svemu što treba za osnivanje obrta. Dok je kod prethodne djelatnosti bilo mnogo lutanja i krivih naputaka, ovo s prelaskom na obrt je zaista prava stvar - lijepo će o pomoći koju mu je pružila stručna ekipa Blaženke Bogdan u županijskoj Obrtničkoj komori. A može li se živjeti od proizvodnje lula?

Muštran ne taji da ima redovno zaposlenje, ali kaže da se posve lijepo da zaraditi i od proizvodnje lula. To više jer 99 posto svojih proizvoda plasira na inozemno tržište. Od SAD-a do Južnoafričke Republike. Cijena? Između 200 i 300 američkih dolara po komadu.

Sada se pak Muštran i ostali svjetski “pipemakeri” okreću tržištu Kine kao novom potencijalnom tržištu. Dakle, prvi ovogodišnji osječko-baranjski obrtnik ima dobru perspektivu. To više jer na lageru nema neprodanih lula.

Dario KUŠTRO
PIPAVO “ŠLICANJE” VRIJESA

Izrada lule pravo je minuciozno djelo. Izgled joj diktira oblik sirovine, uz vrijes, lule se proizvode od morte (fosilizirani hrast) ili pak minerala znanog kao morska pjena. Usnik je obično od ebonita ili akrila. Najpipaviji dio je “šlicanje”, odnosno otvaranje i proširivanje kanala za dim. Muštran je prvu lulu proizvodio mjesec dana, sada su mu za određene modele dovoljna dva sata.

99 %

lula Osječanin plasira na inozemno tržište

200 - 300

američkih dolara cijena je Muštranovih lula

Možda ste propustili...

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

Najčitanije iz rubrike