Kultura
DRAMATIČAN DAN ZA RAD NAJVEĆE KULTURNE USTANOVE U ISTOČNOJ HRVATSKOJ

Sindikat i djelatnici upozoravaju: Upitan opstanak osječkog HNK-a!
Objavljeno 23. siječnja, 2015.

OSIJEK – Ako godišnja sredstva za HNK u Osijeku ostanu smanjena za čak četiri milijuna kuna, opstanak najveće kulturne ustanove u istočnoj Hrvatskoj bit će upitan. Tako su predstavnike svojih osnivača i vlasnika, Osječko-baranjske županije i osobito Grada Osijeka, jučer u više navrata upozorili predstavnici sindikata, ali i samih kazalištaraca.

Prvo je u prijepodnevnim satima Ljubica Pilić, glavna tajnica Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi, održala radni zbor s djelatnicima HNK-a, kojemu su, uz oko 120 zaposlenika, nazočili i v.d. intendanta Miroslav Čabraja, predsjednik Kazališnog vijeća Ivica Završki te Snježana Staščik, pročelnica županijskog Upravnog odjela za prosvjetu i kulturu.

"Podsjetimo, nedavno je Grad odlučio u proračunu za 2015. sredstva za rad HNK-a smanjiti za dva milijuna kuna, što je onda slijedila i Županija, iako je prvotno osigurala cjelokupna sredstva. Ako tako ostane, možemo ugasiti svjetla u osječkom HNK-u", upozorila je Pilić. Na sastanku nije bilo čelnika grada, s kojima su se kasnije sastali u prostorijama gradske uprave. Iako je prvotno bilo planirano da tamo odu svi nazočni ogorčeni djelatnici, na koncu su se s dogradonačelnikom Vladimirom Hamom i suradnicima sastali Pilić i predstavnici sindikata. "Došli smo sa svojim zahtjevima, a čelnici grada obećali su da će sve ispuniti. Već idućeg tjedna trebali bismo potpisati novi sporazum o financiranju u skladu s važećim kriterijima, da se plaće mogu normalno isplaćivati, a u iduća dva mjeseca donijeti i novi kolektivni ugovor jer je dosadašnji istekao. Do tada bi se plaće za 208 djelatnika trebale isplaćivati u sadašnjim iznosima, a ne umanjene za 23 %, kako se predviđalo, kao i cijeli, a ne polovica iznosa za materijalne i programske troškove. U suprotnom, plašim se osipanja ansambla i za dalju sudbinu HNK-a", iznosi Pilić. Dogradonačelnik Ham smatra kako je sastanak bio konstruktivan, no ne potvrđuje da će Grad u proljetnom rebalansu pronaći dodatna sredstva, kako se sindikalci i zaposlenici nadaju. "Drago mi je što su osnivači i vlasnici pokazali dobru volju da riješe naše probleme, a što će biti, vidjet ćemo", kazao je Čabraja, svjestan kako je jučerašnjim potezima samo "kupljeno" najviše dva mjeseca mira. Novi veliki problem, koji će stići sve strane, jest istek mandata v.d. intendanta, što se događa krajem veljače, a to može prouzročiti novu krizu u kazalištu. T.Levak

Možda ste propustili...

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA OBJAVILO REZULTATE NATJEČAJA

Poznati finalisti za nagradu “Anto Gardaš”

Najčitanije iz rubrike