Osijek
ZALAGAONICE POSTALE HIT

U ponudi Titova bista, skupocjeni satovi, mobiteli, grobno mjesto...
Objavljeno 23. siječnja, 2015.

Motorna pila, bisernica, kamera, umjetničke slike, bicikl, televizor, bista Josipa Broza Tita, skupocjeni sat, usisavač, mač, klizaljke, grobno mjesto...

Spomenut je samo manji dio ponude Gradske zalagaonice Osijek koja je, nakon otvorenja prve poslovnice u robnoj kući Nama, prije nešto manje od jedne godine, otvorila još jednu poslovnicu, na raskrižju Županijske i Ulice Hrvatske Republike. Osječanima do jučer nepoznat model poslovanja temeljen na prodaji ili zalaganju vrijednih predmeta tako je postao dovoljno popularan da se u manje od jedne godine broj zaposlenih u Gradskoj zalagaonici podigne s jedne na četiri osobe.

- Počeli smo skromno, police punili predmetima koje smo sami pronalazili, a nakon nekoliko mjeseci ljudi su počeli dolaziti, police se popunjavati i sada stvarno imamo bogatu ponudu. Novom poslovnicom htjeli smo se približiti ljudima, ovo je frekventna lokacija, mnogi svrate vidjeti što se nudi. Najčešće nam građani donose različitu tehničku robu, zlato, bicikle, sportske rekvizite i slično, ali mobiteli, zlato i bicikli su najčešći - rekao nam je Tomislav Šumanović, suvlasnik Gradske zalagaonice.

Korisnicima se nude dva modela pretvaranja predmeta u novac, a to su zalog i prodaja. Kada govorimo o predmetima nešto manje vrijednosti, korisnici ih najčešće žele prodati, ali kod vrjednijih predmeta često se traži zalog. Predmet tada ostaje u zalagaonici, a vlasniku se isplaćuje dogovoreni iznos novca. Ako se vlasniku financijska situacija popravi, on svoj predmet može isplatiti i opet ga preuzeti, ali po nešto višoj cijeni od prvobitno dogovorene. Ne dođe li vlasnik isplatiti svoj predmet na vrijeme, on ide na police zalagaonice i traži mu se novi vlasnik.

Šumanović kaže kako je razvoju posla značajno pridonijela i TV serija o obitelji koja vodi zalagaonicu u Americi, ali bizarnosti i egzotičnih predmeta u Osijeku nema ni približno kao na TV-u. Najvrjedniji su predmeti u zalagaonici, kaže Šumanović, satovi, a kroz Gradsku zalagaonicu prošlo je nekoliko primjeraka vrijednih i više od 10.000 eura.

- Od zanimljivijih ponuda imali smo upit oko zuba mamuta, a drugo su, više-manje, sve normalni i uobičajeni predmeti. Možda bih mogao izdvojiti štule s oprugama za fitness skakanja i trčanje. Ako sam išta naučio vodeći zalagaonicu, to je da svaka roba ima svog kupca - zaključuje Šumanović, koji je prije približno mjesec i pol dobio i konkurenciju u novootvorenoj zalagaonici Zalog, u Vrtu Jagode Truhelke.

Ivan SEKOL
Zalog i financijsko savjetovanje

Zalagaonica Zalog, kako nam je rekao vlasnik Mario Rakić, manje “svaštari” i specijalizirana je za zlato, mobitele i pokretnine poput automobila i motocikala.

- Ne otkupljujemo sve i svašta, važno je da predmet ima vrijednost i za njega netko mora biti zainteresiran. Mi smo drukčiji od Gradske zalagaonice, u našoj poslovnici nema polica, a velika većina naših klijenata donosi predmete u zalog, uzima novac, ali se poslije vrati po svoj predmet. Rijetki su oni koji nam u konačnici prepuste predmet jer po njega ne dođu. Te predmete prodajemo preko oglasnika. Također, bavimo se i financijskim savjetovanjem, ali isključivo za gotovinske kredite, a prema potrebi dajemo jamstveno pismo i povećavamo kreditnu sposobnost klijenta - kaže Mario Rakić, vlasnik zalagaonice Zalog, te dodaje kako se gospodarska kriza pozitivno odražava na poslovanje zalagaonice.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike