Osijek
HDZ OPTUŽUJE

KBC je godinu završio sa 100 milijuna kuna gubitka
Objavljeno 22. siječnja, 2015.
Osječka bolnica izgubila je i dvije klinike, a riječ je o Urologiji i Dermi, koje su opet samo odjeli, kaže dr. Dražen Vidović

Vezani članci

JUČER NA ZATVORENOJ SJEDNICI VLADE

Sven Kurbel imenovan sanacijskim upraviteljem

- Iako je u KBC-u Osijek od 2012. godine za sanaciju uloženo više od 300 milijuna kuna, nove obveze na 30. rujna prošle godine iznosile su 254 milijuna kuna, a bolnica je bilježila 76 milijuna kuna gubitka, odnosno do kraja 2014. zabilježeno je 100 milijuna kuna gubitka - ustvrdio je bivši voditelj Odjela za financijsko poslovanje osječke bolnice Željko Čepo na jučerašnjoj konferenciji za novinare koju je organizirao HDZ. U ovoj stranci tvrde kako je u posljednje dvije godine osječku bolnicu napustilo 20 specijalista, a još toliko ih planira otići.

- U hrvatskom zdravstvu je katastrofično stanje i iz Hrvatske je do sada otišlo 800 liječnika, a riječ je o građanima u čije je školovanje država uložila golema sredstva. Tako u 15 godina školovanja država za jednog subspecijalizanta kojega sada olako pušta u inozemstvo potroši gotovo četiri milijuna kuna. Krajnje je vrijeme za poduzimanje razboritih odluka, kojima će se spriječiti daljnji odlazak liječnika, ali i maćehinskog odnosa prema osječkoj bolnici. Objekti u kojima djeluje KBC Osijek nedostojni su liječnja pacijenta i više su nalik na azil za pse, a govorim o Klinikama za psihijatriju, Neurologiji i Infektologiji. Treba jednom reći da hrvatsko zdravstvo nije samo KBC Zagreb. Ovih dana osječka bolnica izgubila je i dvije klinike, a riječ je o Urologiji i Dermi, koje su ponovno samo odjeli - upozorio je dr. Dražen Vidović, inače kirurg osječke bolnice.

Predsjednik GO HDZ-a Damir Kramarić osvrnuo se i na novog sanacijskog upravitelja KBC-a Osijek, prof. Svena Kurbela.

– Novi sanacijski upravitelj 2008. otišao je iz KBC-a i dobio otpremninu od 130.000 kuna, a SDP ga je vratio u upravu, pa ispada da su umjesto bolnice sanirali novog sancijskog upravitelja. Ne smijemo i šutjeti o činjenici da liječnici koji su članovi HDZ-a od aktualnog vodstva bolnice doživljavaju mobbing, šikaniranja, smanjenja plaća i nemogućnost dežuranja, a o tome će uskoro i sami progovoriti - najavljuje Kramarić. N. Z. Eberhard

Saša Lamza

bivši sanacijski upravitelj KBC-a Osijek

Gubitak je samo 13 milijuna kuna

Na ove optužbe HDZ-a jučer je odmah reagirao i bivši sanacijski upravitelj KBC-a Osijek Saša Lamza. “Ove brojke nisu točne i mi smo 2014. godinu završili s 13 milijuna kuna gubitka, a ne 100 milijuna. Godinu ranije završili smo s 58 milijuna kuna u plusu. Ovaj manjak u prihodima nastao je zato što nam je smanjen prihod od HZZO-a za 76 milijuna kuna. No, od 1. siječnja limit je ponovno dignut s 37 milijuna kuna na 45 milijuna kuna mjesečno, pa će novoj upravi biti lakše raditi. Obveze u ovom trenutku iznose 197 milijuna kuna, a dospjele 119 milijuna kuna. No, da nije bilo sanacije, stanje bi bilo puno gore. Treba reći da smo mi u travnju 2012. kada smo preuzeli bolnicu od HDZ-ove uprave zatekli bolnicu koja je imala obveze 384 milijuna kuna, a u vrijeme Željka Čepe nisu se plaćali ni računi za struju. Mi za razliku od njih nismo napravili nove zatezne kamate. Oni su samo za zatezne kamate plaćali 19 milijuna kuna, a mi smo prošle godine za taj iznos kupili novu opremu”, poručio je Saša Lamza.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike