TvObzor
JEDAN OD NAJVEĆIH UMOVA SVIJETA

Teorija svega - biograski film o životu Stephena Hawkinga
Objavljeno 23. siječnja, 2015.
Film je osvojio pet nomimacija za nagradu Oscar, i to u kategorijama najbolji film, glavni glumac, glavna glumica, prilagođeni scenarij i originalna glazba. Eddie Redmayne za glavnu mušku ulogu i Johann Johannsson za originalnu glazbu osvojili su “Zlatne

Film “Teorija svega” donosi iznimnu priču o jednom od najvećih umova svijeta, poznatom astrofizičaru Stephenu Hawkingu, i o dvoje ljudi koji su se ljubavlju borili protiv nemogućih izgleda. Film se temelji na memoarima Jane Hawking, “Travelling to Infinity: My Life with Stephen”, a režirao ga je dobitnik Oscara James Marsh (“Man on Wire”).

Ljubav i odlučnost

Godine 1963. Stephen (glumi ga Eddie Redmayne, Les Misérables), student kozmologije na University of Cambridge, odlučan je pronaći “jednostavno, elokventno objašnjenje” svemira. Istovremeno njegov se svemir otvara kad se silno zaljubi u studenticu umjetnosti Jane Wilde (Felicity Jones). No u 21. godini taj zdrav i aktivan mladić sazna potresnu dijagnozu – bolest motoričkih neurona, zbog koje će stradati njegovi udovi, sposobnost kretanja i govor te zbog koje će umrijeti u roku od dvije godine.

Jane ga podržava svojom ljubavlju, odlučnošću i nepokolebljivošću – i njih se dvoje oženi. Stephen odbija prihvatiti dijagnozu, a Jane ga ohrabruje da završi doktorat, koji uključuje njegovu prvotnu teoriju o stvaranju svemira. Zasnuju obitelj, a Stephen se sa stečenim doktoratom baca na najambiciozniji znanstveni rad i proučava upravo ono čega ima najmanje – vrijeme. Dok mu tijelo biva sve ograničenije, um nastavlja istraživati vanjske granice teorijske fizike.

Glumačka postava

U filmu glume Eddie Redmayne, Felicity Jones, Charlie Cox, Emily Watson, Simon McBurney i David Thewlis. Glazba za film snimio je Jóhann Jóhannsson; kostimograf je Steven Noble; Jinx Godfrey je montažer, a scenograf John Paul Kelly. Koproducent filma je Richard Hewitt, a izvršni producenti su Amelia Granger, Liza Chasin i David Kosse. Scenarij je napisao Anthony McCarten. Producenti su Tim Bevan, Eric Fellner, Lisa Bruce i Anthony McCarten.

Pripremio: Nikola KUČAR

IZVORNO IME: The Theory of Everything

REDATELJ: James Marsh

ŽANR: biografski, drama

ULOGE: Eddie Redmayne, Felicity Jones, Emily Watson

TRAJANJE FILMA: 123 minuta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice

2

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

3

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata