Regija
NAČELNIK BILJA DEMANTIRAO ZASTUPNIKA JUHASA

Cickaj: Nije istina da ne zapošljavamo Mađare
Objavljeno 22. siječnja, 2015.

Vezani članci

ŠANDOR JUHAS SABORSKI ZASTUPNIK:

Mađare nitko ne zapošljava u općinama i Gradu

BILJE - U cijelosti demantiram izjave Šandora Juhasa o nezapošljavanju Mađara, vezano uz općinu Bilje, ističe u priopćenju Željko Cickaj, načelnik općine Bilje. Tvrdi kako je upravo općina Bilje učinila važan iskorak u ostvarivanju prava zastupljenosti mađarske nacionalne manjine iznad razine osigurane Ustavnim zakonom.

- Oba zamjenika načelnika su iz redova pripadnika mađarske nacionalne manjine, a u Jedinstvenom upravnom odjelu, gdje je osigurana formalna zastupljenost Mađara, sukladno Ustavnom zakonu, osim službenice iz redova pripadnika nacionalne manjine i ostali službenici koriste mađarski jezik - tvrdi Cickaj, te dodaje kako nikada nije bila zaprimljena žalba zbog nezapošljavanja po navedenoj osnovi. Sa žaljenjem konstatira kako Juhas lamentira o razini znanja mađarskog jezika službenika općine Bilje i pokušava insinuirati odgovornost općine Bilje, kako bi zamaglio stvarne težnje. Kaže kako zamjenjuje teze te s jedne strane, pokazujući stvarnu nebrigu, nerazumijevanje te neangažiranost, kao predsjednik SMU-a, ali i kao saborski zastupnik, vuče nevjerojatnu paralelu s Istrom i talijanskim jezikom, dok s druge otkriva nove motive.

- Pitamo se, a imajući u vidu višegodišnje zalaganje ove opcije za formiranje jedne općine svih Mađara, što je naišlo na osudu ne samo kod pripadnika drugih naroda u Baranji, već i kod pripadnika mađarske nacionalne manjine, podiže li se ova ideja sada na višu razinu europskih regija? Čini se da Juhas zato protežira regiju između Dunava, Drave i Mađarske kao gospodarsku, društvenu i civilizacijsku cjelinu, pa na sve treba drukčije gledati - zaključuje Cickaj, upozoravajući na neprihvatljivost tog i sličnih istupa, jer je takva izjava javno poticanje nesnošljivosti. Podsjeća na čvrstu isprepletenost Mađara i Hrvata u općini Bilje, pa s gnušanjem odbija takav Juhasov istup te naglašava kako je na taj način počeo kampanju za izbor zastupnika mađarske nacionalne manjine. Njegov angažman za položaj mađarske nacionalne manjine naziva deklaratornim. Cickaj naglašava kako predsjednik VMNM-a, koji je iz redova SMU-a, unatoč pozivima, nije bio nazočan ni jednoj od 14 sjednica Općinskog vijeća, te ne surađuje s općinom Bilje.I.Getto

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike