Mozaik
VIŠE OD 170 HUMANITARNIH GLAZBENIKA NA "PLAYLISTI ZA SLAVONIJU"

Prikupljeno 103.000 kuna
za žrtve poplava u Slavoniji
Objavljeno 21. siječnja, 2015.

Zbog katastrofalnih prošlogodišnjih poplava u Slavoniji HDS ZAMP je u svibnju 2014. pokrenuo humanitarnu inicijativu i pozvao svoje članove autore da se pridruže akciji pomoći stanovnicima poplavljenih područja. Odaziv je bio odličan – više od 170 autora i nositelja prava na glazbena djela odreklo se tantijema od jedne skladbe (ili više) po njihovu izboru, na godinu dana. Tako je nastala “Playlista za Slavoniju” s više od 200 skladbi. Neke su od njih veliki hitovi naših najpoznatijih skladatelja, a neke su ponekad jedina pjesma javnosti manje poznatih autora, koji se glazbom bave iz hobija. Važno je da su svi koji su ih darovali imali istu plemenitu nakanu. HDS ZAMP je honorare za sva javna emitiranja ili koncertna izvođenja pjesama s “Playliste za Slavoniju” u 2014. prikupljao na poseban račun. Nedavno je završen obračun emitiranja za prvu polovinu 2014. U tom razdoblju lista je prikupila ukupno 102.757,09 kuna. Iznos će biti uplaćen na račun Crvenog križa otvoren za stradale u poplavama. Na isti je račun HDS ZAMP iz troškova svoga poslovanja već u svibnju 2014. uplatio 150.000 kuna.

- Ovo je bio čin od srca svih nas, a akcija se mora nastaviti sve dok se i posljednja obitelj ne vrati u svoj dom - izjavio je Zlatan Stipišić Gibonni, koji je “Playlisti” pridonio bezvremenskom “Cesaricom”, a Ivica Badurina velikodušno se odrekao tantijema od hita „Neprolazna“ u izvedbi Klape Cambi: “Svijet moramo urediti na temelju znanja i dobrote. Ako glazba nema domovine, ima je glazbenik, pa zato solidarnošću i plemenitim domoljubljem okreće svijet tom horizontu. I naša mala gesta je dokaz da je takav pothvat moguć.” Mario Vestić autor je pjesama Opće opasnosti, čiji su se članovi i osobno angažirali na pomoći poplavljenim područjima: “'Playlista za Slavoniju' vrlo je pozitivna inicijativa službe ZAMP Hrvatskog društva skladatelja i drago mi je što joj se odazvao velik broj autora. Situacija u Slavoniji još je uvijek katastrofalna i ljudima još uvijek treba pomoć. Moja je poruka urednicima postaja neka zavrte što češće pjesme s 'Playliste', jer je inicijativa stvarno dobra, a ljudima u Slavoniji pomoć je potrebna.”T.Kvorka

Top 10 po zaradi

Abecednim redom, deset pjesama koje su u ovu humanitarnu blagajnu dosad donijele najviše: “Cesarica”, “Dvi riči”, “Hipnotiziran”, “Neprolazna”, “Pleši sa mnom”, “Preživio sam”, “Sunčanom stranom”, “Vjeruj u sutra”, “Waiting for Sunrise” i “Zimmer Frei”.

Najčitanije iz rubrike