Osijek
JE LI ZAKON NESTAO U OBLAKU DIMA?

Mihaljević: U svim se kafićima puši, najveći gubitnici restorani
Objavljeno 21. siječnja, 2015.
Odluka da se kafić proglasi nepušačkim bila bi smrtna presuda, kažu ugostitelji

Kraj zadimljenih kafića, Kava i cigarete odlaze u zaborav, Ograničavanje prava pušača, Propast ugostitelja... Ovo je samo dio naslova koji su pratili najavu Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda koji je prije nekoliko godina trebao donijeti velike novosti u kafiće i restorane.

Gledajući danas što je famozni zakon donio u praksi, vidljiva je tek apsolutna zabrana pušenja u restoranima i drugim objektima koji poslužuju hranu, no situacija u kafićima nije se mijenjala.

Kafići su i dalje zadimljeni, na stolovima su i dalje pepeljare, a priče o modernim ventilacijskim sustavima, deset izmjena zraka svakih sat vremena, filtrima te ugodnijem i zdravijem ambijentu za goste pale su u vodu, bolje reći - nestale su u oblaku dima. U Osijeku samo nekoliko kafića ima doista fizički odvojen prostor za pušače, a koga god da smo pitali zašto u Osijeku trenutačno ne postoji ni jedan strogo nepušački kafić, odgovor je uvijek isti: To bi bilo samoubojstvo.

Slaže se s tim i Josip Mihaljević, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Udruženja obrtnika Osijek, a potvrđuje to i nasumičan obilazak kafića.

- Najveći su gubitnici oni koji se bave prehranom jer oni ne smiju imati prostor u kojem se istodobno i poslužuje hrana i puši. U svim se kafićima i dalje puši, a eventualna odluka da se kafić proglasi nepušačkim bila bi smrtna presuda. Zakon kaže da se objekti do 50 četvornih metara, uz odgovarajuću ventilaciju, mogu proglasiti pušačkim, a oni veći moraju imati odvojeni prostor za pušače - pojašnjava Mihaljević.

Ipak, posebno odvojeni prostori za pušače prava su rijetkost, a i tamo gdje su uređeni u pravilu ne udovoljavaju svim odredbama Zakona. Osim toga, ugostitelji se služe i mnogim trikovima kako bi izigrali Zakon. Tako, primjerice, postoje slučajevi dijeljenja većeg lokala na dva koja su pojedinačno manja od 50 četvornih metara. Tada se oba lokala, iako realno čine jednu cjelinu, mogu proglasiti pušačkima bez potrebe da se uredi odvojeni prostor za pušače. Slično je i s terasama koje danas brojni ugostitelji koriste kao prostore za pušače, iako se radi o prostoru zatvorenom sa svih strana i opremljenom grijalicama.

Također, uvjeti da se kafići manji od 50 kvadrata proglase pušačkima očito su postavljeni vrlo nisko i dok su neki ulagali u ozbiljne ventilacijske sustave, drugi su do statusa pušačkog lokala došli improviziranim i jeftinim rješenjima.

- Zakon je od samog početka bio suvišan, a vrijeme koje je prošlo otkako je stupio na snagu to i potvrđuje. Ugostiteljstvo je na niskoj razini, a ovo je samo još jedna besmislica koja nas vodi u propast. Imao sam izraženo razdoblje gubitaka, a repove vučem i danas pa mislim da Zakon jednostavno treba ukinuti. Uložio sam u nadogradnju ventilacijskog sustava, a danas mogu reći da sam taj novac “popušio”. Sada imam sve što trebam, ali nemam posla, a prostor za opstanak nepušačkog lokala kod nas jednostavno ne vidim. Kava, pivo i cigarete, kafićima je to osovina - rekao nam je Dejan Vukašinović, vlasnik kafića “Šetač”.

Koliko je cigareta moćna potvrđuju i društva nepušača koja zbog samo jednog prijatelja pušača spremno trpe dim, a kult kave i cigarete, očito, direktno utječe na cijelu granu gospodarstva.

Ivan SEKOL

MARIO BULJUBAŠIĆ

vlasnik kafića “Jelačić” i “Touch”

Zakon ima smisla, uložio sam u kvalitetnu ventilaciju

Jedan od malog broja ugostitelja koji podržava Zakon je Mario Buljubašić, vlasnik kafića “Jelačić” i “Touch”. Zakon, kaže Buljubašić, ima smisla, a on osobno svojim gostima želi pružiti što kvalitetniju uslugu, a to podrazumijeva i - zrak. Ipak, kvaliteta ventilacije više je na savjest ugostitelja, nego što je regulirana Zakonom, smatra Buljubašić.

- U mojim se kafićima puši, ali je na ventilaciju utrošeno mnogo novca i sustav se redovito održava. Teško je reći koliko se to pozitivno odražava na poslovanje, neki imaju improvizirana rješenja i pune lokale, ali ja pokušavam svojim gostima pružiti određeni nivo - kaže Buljubašić.

Možda ste propustili...

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

Najčitanije iz rubrike