Osijek
NOVI PLANOVI PROUZROČENI PROMJENOM U VLASNIČKOJ STRUKTURI CENTRA

Sveučilište i Ekonomski fakultet odustaju od prostora u Kappa centru?
Objavljeno 21. siječnja, 2015.

Prije punih devet mjeseci članovi Senata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku dali su suglasnost dekanu Ekonomskog fakulteta Vladimiru Ciniju da za njihove potrebe kupi oko 1500 četvornih metara u novom stambeno-poslovnom kompleksu Kappa centar u Ulici Hrvatske Republike, te rektoru Željku Turkalju da pregovara o kupnji daljnjih gotovo 1000 kvadrata u istom centru za potrebe Sveučilišta.

Međutim, stanje se od tada nije pokrenulo s mrtve točke, a u međuvremenu se situacija i promijenila.

- Dogodile su se krucijalne promjene unutar sustava s kojima smo do sada pregovarali. To je prvo bio Osijek-Koteks, a kasnije Hypo banka. I kod jednih i kod drugih došlo je do promjena u vlasničkoj strukturi, što znači da razgovori koje smo vodili oko ulaska sveučilišnih sadržaja u Kappa centar više praktički ne vrijede. Kako smo doznali iz medija, ovaj hipotekarni nekretninski dio iz bivšeg portfelja Hypo banke prelazi u sasvim novu tvrtku austrijskog dijela, a novi vlasnik će odlučiti što i kako s tim. Zato nam ne preostaje ništa nego ili da čekamo ili da odustanemo. Uskoro ćemo znati koja je opcija za nas bolja. U slučaju odustajanja, u vidu imamo neke druge objekte u širem središtu grada, ali o toj opciji možemo razgovarati tek kasnije - potvrđuje rektor.

Podsjetimo, prostori u Kappa centru prošle godine prodavali su se prilično povoljno, po početnoj cijeni od samo 900 eura po kvadratu. Ekonomski fakultet imao je na raspolaganju oko 13 milijuna kuna iz oročenih sredstava, dok je vodstvo Sveučilišta planiralo pronaći još 7 - 8 milijuna kuna za oko 990 kvadrata u tri etaže. U Kappa centru trebaju ili su trebali biti prostori za cjeloživotno obrazovanje, kao i poslijediplomske i doktorske studije te različite službe, poput službe za karijere studenata, Alumni udruge i drugih. T. Levak

Najčitanije iz rubrike