Sport
IVAN HORVAT O PLANOVIMA ZA 2015. GODINU

Mentalni treninzi za povratak u svjetske visine
Objavljeno 20. siječnja, 2015.

Proteklom godinom osječki skakač s motkom Ivan Horvat ne može biti zadovoljan, premda je posljednjih dana 2014. preskočio najbolji rezultat sezone - 5,45 metara.

U 2015. godini prvi skok bio je preko 5,30. Za početak nije loše, no njegov osobni rekord i dalje je za 32 centimetra bolji.

- Eto, kako sam skakao prošle godine, i s tih 5,30 bio sam zadovoljan. Sada sam s 5,30 razočaran, što je možda i dobar znak - pričao je Horvat, koji je protekle godine prvi put u cijelosti radio i s novim trenerom Hrvojem Livančićem.

- Da, trebalo je vremena priviknuti se na novi režim treninga i rada. Ali sada se sve slegnulo. No činjenica je kako imam još puno prostora za napredak. Prije svega, u ovoj godini vratiti se na psihičkom planu tamo gdje sam bio 2013. U tom smislu Red Bull (Horvatov sponzor, nap.a.) osigurao mi je rad s mentalnim trenerom. Iz Zagreba je i radi se o najboljim mentalnim trenerima u regiji. Počeo sam raditi svaki dan sat vremena i, premda sam tek počeo, već sada mislim kako su mi puno pomogli. Dosta je posla, jer osim sat vremena mentalnog treninga tu su još dva uobičajena treninga dnevno. Puno je uloženo u 2015. i vjerujem da će se već sada vratiti.

Osim treninga u Gradskom vrtu planirano je i nekoliko odlazaka u inozemstvo. Jedan je bio planiran i krajem prošle godine.

- Da, bila je kombinacija u 12. mjesecu za odlazak u SAD, u sveučilište i kamp u Washington Stateu. Zasad ništa od toga, ali nije propalo. Prijatelj iz Novog Sada tamo živi i uvijek imam šanse ponovno se povezati i otići. Zasad je sigurno kako u četvrtom mjesecu idem u Bubkin kamp, a drugi dio siječnja rezerviran je za treninge u Celju, gdje ću obaviti pripreme prije prvog natjecanja u 2015., u Beču na dvoranskom mitingu.

Koje je prvo ozbiljno međunarodno natjecanje?

- Balkanijada u Istanbulu najveće je dvoransko prvenstvo. Osim ako ne preskočim 5,60, pa se ne kvalificiram za Europsko dvoransko prvenstvo.

A na otvorenom?

- Europsko prvenstvo za mlađe seniore. Tu si i svi ostali mitinzi, poput “Hanžekovića”.

Ove godine je i Svjetsko prvenstvo u Pekingu. Može li i Horvat poletjeti u Ptičjem gnijezdu, poznatom stadionu, gdje su otvorene Olimpijske igre?

- Ne opterećujem se time niti sam si Svjetsko prvenstvo zadao kao cilj, ali nije nemoguće. A norma je 5,72, a B norma je 5,60. Kažem, nije cilj, ali ako bude, super.

A koji je glavni cilj onda Horvatu u 2015. godini? Ostvari li sada rezultat vrijedan B norme, za Olimpijske igre neće vrijediti, jer olimpijska norma vrijedi samo u olimpijskoj godini.

- Najveći mi je cilj konstantno imati skokove preko 5,40 metara. Idem skromno, a zbog skromnosti valjda će mi se vratiti. Naravno, lovit ću i osobni rekord i ako to ostvarim, sezonu bih ocijenio uspješnom - zaključio je osječki skakač s motkom. K.Lacković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike