Osijek
OBITELJ ANTINAC ODBILA CIJEPITI DVOGODIŠNJU KĆER

Sudac rekao majci: Ako ne cijepite dijete, idete u zatvor ili platite 2000 kuna
Objavljeno 20. siječnja, 2015.
Kad platimo kaznu, bit će to kao da smo cijepili dijete, kažu

Iznenadno i nekontrolirano vrištanje sina i trzaji nogama gotovo svake noći, i to nakon primljenoga cjepiva, obitelji Antinac bili su dovoljan znak da odbiju cijepljenje mlađe, sada dvogodišnje kćeri. Bešćutan zakon ipak ih je kaznio pa je tako majci Marini prije nekoliko dana na Prekršajnom sudu u Osijeku sudac izrekao ultimatum - platiti 2000 kuna kazne ili ići u zatvor tjedan dana!

- Godinama se borimo s reakcijama našeg sina zbog cjepiva i obišli smo sve moguće liječnike, no nitko ne zna reći što se događa. Kad se rodila kćer, tražili smo odgodu jer smo i supruga i ja dosta alergični i logično je da bi i kći dobila reakciju na cjepivo. Prema zakonskim propisima, cijepljenje se mora obaviti do pete godine, no budući da kći nije cijepljena koktelom pet cjepiva, dobili smo kaznu i potom se žalili Sanitarnoj inspekciji, ali i pisali u Ministarstvo, no bez uspjeha - ispričao je Leon Antinac, čija je supruga prošloga tjedna pozvana na Prekršajni sud, gdje joj je sudac rekao da može birati između novčane i kazne zatvora u trajanju od tjedan dana. Uzalud su, priča Leon, bila uvjeravanja majke da zbog opravdanog razloga ne želi cijepiti dijete, kao i činjenica da do djetetove pete godine imaju pravo na odluku. Sudac je bio odrješit i tek nakon mučne rasprave rekao kako će smanjiti novčanu kaznu za polovinu. Ovih dana Antinci tako čekaju konačnu presudu, a pravi apsurd je, smatra Leon, što nakon plaćene kazne njihova kći i nadalje neće primiti cjepivo.

- Kad platimo kaznu, bit će to kao da smo cijepili dijete. Bitno je odraditi formu, a nitko ne pita naše razloge zbog čega nismo pristali da nam i kći ima zdravstvenih poteškoća poput sina koji godinama nakon primljenog cjepiva osjeti posljedice - zaključio je Leon, dodajući da nije riječ ni o kakvom hiru, već strahu koji, smatra, nikoga od odgovornih ne zanima. M. Mihelić

ŠKOLSKA MEDICINA ZZJZ-A: CIJEPLJENJE NIJE OBVEZNO SAMO U IZNIMNIM SLUČAJEVIMA

Zakon o zdravstvenoj zaštiti od zaraznih bolesti propisuje obvezno cijepljenje prema tzv. kalendaru cijepljenja. Dr. Vesna Buljan, voditeljica Školske medicine Zavoda za javno zdravstvo, upozorava da je sve više slučajeva gdje roditelji ne pristaju cijepiti svoju djecu.

- U iznimnim slučajevima postoje trajne odgode, primjerice kod kontraindikacija. Ostali se moraju cijepiti i ako roditelj odbije, mi moramo prijaviti Sanitarnoj inspekciji koja potom poteže postupak prijave sudu. I mi, ali i pedijatri, zakonom smo obvezni reagirati jer u slučaju kakve epidemije, mi moramo imati opravdanje zašto nekoga nismo cijepili - kaže dr. Buljan, podsjećajući na nedavnu paniku u Sloveniji nakon pojave ospica.

Stariji sin godinama nakon primljenog cjepiva osjeća posljedice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

2

POSLJEDICE NEVREMENA U OSIJEKU

Vjetar odlomio stablo, koje
je završilo na automobilima

3

VEĆ DUGO ZATVORENA

Raspisan poziv za saniranje krovišta knjižnice na Jugu