Autoglas
CITROËN PONOVO POKREĆE AKCIJU “RECIKLIRAJTE I PROFITIRAJTE”

Recikliraj staro vozilo i povoljno kupi - novo!
Objavljeno 20. siječnja, 2015.

P otaknut uspjehom prošlogodišnje akcije “Reciklirajte i Profitirajte”, u kojoj je reciklirano više od 200 starih vozila, Citroën ponovo pokreće veliku akciju otkupa dotrajalih vozila.

Cilj je akcije ukloniti s hrvatskih cesta stara i dotrajala vozila budući da stari i neispravan vozni park predstavlja dodatnu opasnost za sve sudionike u prometu kako vozača, tako i pješaka, a prije svega djece. Ovom akcijom Citroën Hrvatska potiče sigurnost u prometu jer je novo i ispravno vozilo ključan čimbenik sigurnosti svih sudionika u prometu. Citroën će uz pomoć ove akcije pozitivno djelovati na očuvanje okoliša jer se marka Citroën nalazi u samom vrhu proizvođača automobila u pogledu niske emisije ispušnih plinova. Otkupljuju se dotrajala vozila svih marki, bilo da su registrirana ili ne, koja se recikliraju u suradnji s tvrtkom C.I.O.S., specijaliziranoj za zbrinjavanje otpada. Vozila se “otkupljuju” kod svih ovlaštenih distributera novih vozila Citroën u Hrvatskoj.

U prodajnoj akciji sudjeluju Citroën C3 i C-Elysée. Popust uz otkup starog vozila na Citroën C-Elysée iznosi do 15.000 kuna, a u akciji je Citroën C-Elysée HDi dostupan već od 90.900 kuna. Citroën C3 PureTech 82 BVM u akciji je dostupan od 79.900 kuna.

- Nakon vrlo uspješne prošlogodišnje akcije, iznimno smo ponosni što ponovo pokrećemo akciju koja će utjecati na pomlađivanje voznog parka u Hrvatskoj, na sigurnost u prometu i pozitivno djelovati na očuvanje okoliša. Naime, Citroën se smjestio u sam vrh proizvođača automobila u pogledu niske emisije ispušnih plinova. Ekološka učinkovitost marke Citroën ne očituje se samo u ponudi hibridnog dizela na modelu DS5 i električnog automobila C-Zero, već i u novim ekološki učinkovitim motorima kao što su PureTech motori i BlueHDi tehnologija - rekla je Gordana Brlek, generalna direktorica Citroën, DS i Peugeot.

Na mnogo svojih modela, Citroën nudi i mikrohibridnu tehnologiju e-HDi sa sustavom Stop&Start, što također rezultira nižom potrošnjom i emisijom za 15 posto.M.Bugarić

Reciklira se i do 80 posto automobila

Predajom automobila ovlaštenom obrađivaču, osim financijske dobiti, osiguravate i recikliranje 80 posto dijelova koji odlaze u daljnju proizvodnju. Sam proces recikliranja automobila vrlo je složen, ponajprije zbog velikog broja različitih materijala koji ulaze u sastav automobila. Naročito veliki problem predstavljaju fluidi u automobilima (gorivo, antifriz, tekućine za kočnice, ulja, tekućina u akomulatorima…) koji čine šest posto od mase automobila, a zbog svojeg kemijskog sastava i toksičnosti mogu izazvati onečišćenje okoliša tako da je nužno voditi računa o njihovu istakanju, skladištenju te daljnjem transportu do kemijskih postrojenja na preradu.