Autoglas
PREMIJERA: NOVI BMW SERIJE 1

Druga generacija premium sportaša
Objavljeno 20. siječnja, 2015.
Nova BMWserija 1 usmjerena je na postavljanje novog mjerila zadovoljstva u vožnji u premium kompaktnom segmentu

Novi modeli BMW-a serije 1 s tri i pet vrata pristižu sa znatno izmijenjenom ponudom motora i dodatnim mjerama za smanjenje potrošnje goriva i ispušnih plinova. To im omogućuje da ponovno budu predvodnici u uvođenju novih BMW EfficientDynamics tehnologija.

Dorađeni izgled vanjštine i unutrašnjosti uključuju i prepoznatljive BMW-ove dizajnerske crte koje naglašavaju sportske performanse i premium karakteristike. Novodizajnirana bubrežasta rešetka hladnjaka i veći otvori za zrak na prepoznatljiv BMW-ov način, pomažu naglasiti dinamični potencijal automobila. Prednja svjetla suženog oblika također pomažu pri tome. Sada standardno dolaze s LED dnevnim svjetlima, a opcijski se nude uz potpunu LED rasvjetu. Stražnja svjetla također su potpuno redizajnirana. Sada su u obliku slova „L“ karakterističnog za BMW-ove modele, a osvjetljavaju ih LED svjetla.

Kupcima će sada biti dostupni motori s tri i četiri cilindra iz ponude novih motora BMW grupe. Novo mjerilo za učinkovitost u ponudi BMW-ovih modela je BMW 116d EfficientDynamics Edition s 85 kW/116 KS i prosječnom potrošnjom goriva od 3,4 l/100 km, uz emisiju CO2 od 89 g/km prema EU mjerenju. Kao alternativu za standardni ručni mjenjač sa šest brzina moguće je odabrati Steptronic automatski mjenjač s osam brzina (standardni za BMW 125d, BMW 120d xDrive i BMW M135 xDrive). Najnovija inačica automatskog mjenjača sad nudi i mogućnost upravljanja izmjenama s pomoću podataka iz navigacijskog sustava.

Povećanje snage od 5 kW (na 240 kW/326 KS) na njegovu šesterocilindričnom rednom motoru BMW-u M135i (prosječna potrošnja: 8,0 l/100 km; emisija CO2: 188 g/km) dopušta da osnaži svoj položaj elitnog sportskog automobila među konkurentima. Novi BMW M135i xDrive (prosječna potrošnja goriva: 7,8 l/100 km; emisija CO2: 182 g/km) ubrzava od 0 do 100 km/h za 4,7 sekunda.

Milan BUGARIĆ
Bogata oprema

Standardna oprema u novom BMW-u serije 1 sada uključuje i automatski klimatizacijski uređaj, senzor za kišu, BMW Radio Professional i iDrive sustav za upravljanje s 6,5-inčnim zaslonom visoke rezolucije integriranim u središnju konzolu. Advantage, Sport Line, Urban Line i M Sport paketi opreme čine alternativnu ponudu standardnoj opremi i nude svježi pristup individualizaciji automobila.