Regija
16. ZIMSKO SPREMANJE U ANTINU

Martina Šarić najljepša cura,
a Filip Beketić momak
Objavljeno 18. siječnja, 2015.
Titulu najljepše snaše ponijela je Magdalena Kudrić iz Rušćice

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

Manifestacija Zimsko spremanje - revija cura, snaša i momaka odjevenih isključivo u tradicijsko zimsko ruho, održana je u nazočnosti načelnika općine Tordinci Željka Matanovića, župnika župe Presvetog Trojstva Tordinci Dejana Bubala te mnogih drugih uzvanika.

Kad govorimo o početcima, ova manifestacija započela je još 1999. godine na inicijativu predsjednika KUD-a “Lela i Vladimir Matanović” Stjepana Belića i otada se održava neprekidno, prvo na sam dan, a potom na uočnicu Sv. Antuna Pustinjaka, zaštitnika stoke i antinačkog malog kirbaja. Revija je natjecateljskog karaktera, prati ju stručna komisija sastavljena od stručnjaka s područja etnologije, a ove godine su je činili: predsjednica komisije Marija Raguž, dipl.etnolog iz Vrpolja, Marija Mišetić, magistrica etnologije iz Vinkovaca, te Antun Božić, foklorist iz Antina. Priredba u Antinu važna je za očuvanje tradicijske kulture sela Antina, općine Tordinci, ali i cijele Slavonije. Osim toga, moramo naglasiti da je manifestacija i ove godine imala međunarodni karakter, te su osim predstavnika Slavonije, Baranje i Srijema sudjelovali predstavnici iz Vojvodine i bosanske Posavine.

Svi sudionici na osobit način moraju pokazati svoju uređenost, kompletnost i skladnost zimskog tradicijskog ruha, njegovo poznavanje, način nošenja, te druga očitavanja vezana uz mjesto koje predstavljaju, govoreći narječjem svojega mjesta i ostavljajući opći dojam važan u konačnom prosuđivanju i ocjenjivanju.

U reviji cura predstavile su se: Elizabeta Bošnjak (Beravci), Antonela Levaković (Babina Greda), Tijana Kovačević (Šid, nosila je nošnju sela Gibarac), Martina Hrenovac (Bošnjaci), Jelena Požega (Novi Mikanovci), Maja Vladislavljević (Soljani), Magdalena Matičević (Kaniža), Ivana Oršolić (Štitar), Martina Šarić (Nuštar) Anita Djipanov (Bački Monoštar), Mirela Mrvelj (Bicko Selo). Lentu najljepše ponijela je Martina Šarić iz Nuštra, prva pratilja je Anita Djipanov (Bački Monoštar), dok je druga pratilja Elizabeta Bošnjak iz Beravaca.

U reviji momaka predstavili su se: Josip Knežević (Gradište), David Malnar (Babina Greda), Filip Beketić (Lužani), Darko Lukić (Bošnjaci), Domagoj Oršolić (Županja), Zvonimir Bešlić (Kaniža), Drago Oršolić (Tolisa), Matej Balažić (Garčin). Prvo mjesto osvojio je Filip Beketić iz Lužana, drugo mjesto osvojio je Darko Lukić iz Bošnjaka, dok je treće osvojio David Malnar iz Babine Grede.

U kategoriji snaša predstavile su se: Katarina Ambrinac Živković (Rokovci), Anica Ivanović (Našice, nošnja Kršinci), Ružica Vukovac (Velika Kopanica), Katarina Marinović (Vrpolje), Barbara Mihić (Gundinci), Tamara Lerić (Široki Brijeg), Magdalena Kudrić (Rušćica). Titulu najljepše ponijela je Magdalena Kudrić iz Rušćice, prva pratilja je Anica Ivanović iz Našica, dok je druga pratilja Barbara Mihić iz Gundinaca.

Specifičnost ovog 16. Zimskog spremanja u Antinu je da smo do sada imali najveći broj sudionika u odnosu na prošle godine, te da je u kategoriji momaka pobijedio momak Filip Beketić iz Lužana koji je bio odjeven u svečano ruho u kojem se njegov pradjed ženio davne 1900. godine i na sebi je imao orginal graničarske hlače koje postoje samo troje. Jedne kod jednog čovjeka na moru, druge u muzeju i treće u njegovu vlasništvu.

Mario KOKAJ
Na kalendaru

U kulturno-umjetničkom dijelu večeri nastupili su: Muška pjevačka skupina Bače iz Tenje, Ženska pjevačka skupina Grofice iz Nuštra, Muška pjevačka skupina iz Gundinaca, Ženska pjevačka skupina iz Bačkog Monoštora, Kulturno-umjetničko društvo Ivan Filipović iz Velike Kopanice te Tamburaški sastav Lucky bend. Ovu veliku manifestaciju prati veliki zidni kalendar priredbe čiji je autor Dražen Bota. Kalendari predstavljaju vrijedan dokument o priredbi i svim sudionicima, a sudionici snimljeni ove godine naći će se na kalendaru za 2016., dok su prošlogodišnji sudionici na kalendaru za ovu godinu.

Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

Najčitanije iz rubrike