Regija
SVE VEĆA NEZAPOSLENOST NA ISTOKU

Odlaze mladi liječnici, majstori
raznih zanata, medicinske
sestre, ekološki tehničari...
Objavljeno 19. siječnja, 2015.
Prema obrazovnoj strukturi najčešće traže posao oni sa završenom srednjom i osnovnom školom

SLAVONSKI BROD/VALPOVO/BELI MANASTIR/ĐAKOVO/VUKOVAR – Tridesetšestogodišnji Brođanin, diplomirani pravnik Tvrtko M. još uvijek pripada vojsci nezaposlenih premda pokušava pronaći bilo kakav posao u struci kako bi zajedno sa suprugom pridonosio uskoro četveročlanoj obitelji. Ne polazi mu to za rukom, zbog čega je silno razočaran.

Više nezaposlenih žena nego muškaraca

- Samo godinu dana sam bio zaposlen - stručno osposobljavanje uz 1600 kuna naknade i poslije toga ništa. Kada bih se htio i prekvalificirati u neko zanimanje, ne znam što bi to na našim prostorima moglo biti deficitarno, a želim živjeti s obitelji u svom gradu - kaže jedan od stotinjak nezaposlenih pravnika na području Županije brodsko-posavske. Oni su samo dio vojske nezaposlenih u evidenciji Područne službe Zavoda za zapošljavanje koja ih u prosincu prošle godine bilježi gotovo 14.000. Premda je taj broj za 4717 osoba manji nego u prosincu 2013. godine, to nije rezultat novog zapošljavanja koliko novog sustava prijavljivanja nezaposlenih određenom savjetniku (koji ih automatski briše iz evidencije ako kasne s javljanjem), zbog nepridržavanja zakonskih odredbi, umirovljenja, promjene statusa (prebacivanja u evidenciju tražitelja zaposlenja)... U evidenciju nezaposlenih prijavilo se zadnjeg mjeseca prošle godine 1146 osoba, od čega ih je 658 došlo izravno iz radnog odnosa (najčešće zbog isteka rada na određeno vrijeme ili zbog gospodarskih, tehničkih ili organizacijskih razloga). Među 13902 nezaposlenih više je žena nego muškaraca, a prema dobi najviše je onih iznad 50 godina (26,6 posto) te od 20 do 29 godina (25,9 posto). Prema obrazovnoj strukturi najčešće traže posao oni sa završenom srednjom i osnovnom školom, no zabrinjavajući je i podatak da čak 566 osoba s višom školom i 490 fakultetski obrazovanih uzalud pokušava naći posao. U prosincu prošle godine Područnom uredu je prijavljeno samo 228 slobodnih radnih mjesta, od čega je gotovo trećina u građevinarstvu, zatim obrazovanju, prerađivačkoj industriji, zdravstvenoj zaštiti, socijalnoj skrbi... U županiji koja je na začelju po mnogim parametrima zbog toga je sve je više onih koji svoje mjesto pod suncem traže izvan granica Hrvatske. U potrazi za poslom odlaze mladi liječnici, majstori raznih zanata, medicinske sestre, ekološki tehničari...

Među njima je i 19-godišnja Elena Ivandić, koja se pridružila prijateljici u dalekom Berlinu i za kratko vrijeme svladala jezik kao i posao njegovateljice. „Prezadovoljna sam i ne namjeravam se vraćati“, kaže mlada djevojka, koja svoju budućnost, na žalost, vidi daleko od rodnoga grada.

Prije tri desetljeća (1984. godine) broj nezaposlnih u istom područnom uredu iznosio je 6360. Bilo je to vrijeme u kojem je metalski div “Đuro Đaković” zapošljavao oko 15.000 radnika, kada su radile brojne tvrtke u industriji, poljoprivredi, uslužnim djelatnostima... S početkom rata 1991. godine broj nezaposlenih dosegnuo je 15.000, a najveća nezaposlenost zabilježena je 2002. godine, kada ih je u evidenciji više od 20 tisuća. U sljedećih deset godina taj broj uglavnom pada, pa je 2008. godine bio manji od 13 tisuća, no pretprošle je godine ponovo dosegnuo gotovo 18 tisuća nezaposlenih, može se iščitati iz evidencije koju je priredila analitičarka Područnog ureda Tihana Garić.

Zabrinjavajuće stanje u Valpovu i Miholjcu

Da problem stagniranja gospodarstva i rastuće nezaposlenosti ostaje problem broj 1 u Hrvatskoj i u ovoj godini, svjedoče najnoviji podaci o stanju nezaposlenosti u Valpovu i Donjem Miholjcu posljednjeg dana 2014. godine. Prema Hrvatskom zavodu za zapošljavanje u Valpovštini je godina završila s 3943 nezaposlene osobe, a u Donjomiholjštini s 1949 nezaposlenih osoba. Prema istim podacima, u Belišću je krajem godine bilo 1612 nezaposlenih osoba, od čega 910 žena. Od iste brojke, bez škole i s nezavršenom srednjom školom je njih 177, s osnovnom školom 402, dok ih je 441 sa završenom trogodišnjom srednjom školom i školom za KV i VKV radnike. Na istom popisu našlo se i 489 osoba sa završenom srednjom školom u trajanju od četiri i više godina te gimnazijalaca. Radno mjesto traži i 49 osoba s prvim stupnjem fakulteta, stručnim studijem ili pak višom školom, te 54 osobe s fakultetom, akademijom, magisterijem i doktoratom.

Valpovo je godinu završilo s 1461 nezaposlenom osobom, od čega su 642 muškarci. U potrazi za adekvatnim zaposlenjem bilo je 55 osoba bez škole, 301 osoba s osnovnom školom, 468 s trogodišnjom srednjom te KV i VKV radnici kao i 513 osoba sa završenom srednjom školom. Među visokoobrazovanim na ovoj listi našlo se i 50 osoba s višom školom te 74 osobe s fakultetom i akademijom.

U Baranji 6206 nezaposlenih

Prema evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ispostave Beli Manastir, posljednjeg dana prošle godine u Baranji je bilo ukupno 6206 nezaposlenih, od čega 3309 žena. Zaposlenje je na taj dan tražilo 1008 osoba bez škole, 1567 osoba s osnovnom školom, 1620 osoba s trogodišnjom srednjom školom kao i 1737 osoba s četverogodišnjom srednjom školom ili gimnazijom. Na istom popisu našlo se i 132 osobe s višom školom te 142 osobe s magisterijem ili doktoratom.

Kad je riječ o Đakovu i okolici, broj nezaposlenih na kraju prosinca 2014. u đakovačkoj ispostavi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje povećan je za 0,1 posto. Tako je na samom kraju prošle godine u Đakovštini bez posla bilo evidentirano 4909 osoba, a u samome gradu Đakovu njih 2654. Rast nezaposlenosti krajem prosinca na razini županije nešto je veći od onog u Đakovštini – 0,3 posto, pa je tada u Područnom uredu HZZ-a Osijek evidentirano 34.940 nezaposlenih osoba. I dalje je zamjetan visok udjel nezaposlenih žena - 55,4 posto, dok prema dobi najveći udjel imaju stariji od 50 godina - 27,8 posto, a udjel mladih osoba od 15 do 24 godine u Osječko-baranjskoj županiji je 19,3 posto. Povećanje nezaposlenosti zabilježeno je u većini ispostava.(Surađivali: L.Aničić/I.Getto/S.Župan/S.Butigan)

Marija RADOŠEVIĆ
u Vukovaru i Iloku traženo tek 125 radnika

U najistočnijoj hrvatskoj županiji, Vukovarsko-srijemskoj, bila je krajem prošle, 2014. godine bez posla 18.551 osoba, što je u ukupnoj nezaposlenosti u Hrvatskoj udio od gotovo šest posto. Podaci su to vukovarskog područnog ureda HZZ-a sa zadnjim danom studenoga prošle godine. Treba reći i da je brojka nezaposlenih u županiji, prema službenim podacima, za oko tri posto veća u odnosu na listopad 2014., ali i 15,7 posto manja u odnosu na studeni 2013. godine. K tome, u tom je mjesecu na burzi rada bilo 1937 novoprijavljenih ljudi bez posla, od čega je čak njih 1569 na burzu došlo iz radnog odnosa, dok je, međutim, broj prijavljenih potreba za radnicima bio – tek 373. Kada je riječ o vukovarskom kraju, odnosno području gradova Vukovar i Ilok s okolicom, broj nezaposlenih na kraju studenoga 2014. godine bio je 5152, a među nezaposlenima u cijeloj najistočnijoj županiji to je nemali udio od 27,8 posto pri čemu je u tome mjesecu bilo preko burze rada na tom području traženo samo 125 radnika. Sam grad Vukovar ima 2580 nezaposlenih.

Problem

STAGNIRANJA GOSPODARSTVA I RASTUĆE NEZAPOSLENOSTI OSTAJE PROBLEM BROJ 1 U HRVATSKOJ I U OVOJ GODINI

Možda ste propustili...

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana