Regija
DAN MIMOZA U VINKOVCIMA

U Vukovarsko-srijemskoj županiji svake godine oboli 15-tak žena
Objavljeno 18. siječnja, 2015.

VINKOVCI- Liga protiv raka Vinkovci i Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije s ciljem podizanja svijesti javnosti o veličini javnozdravstvenog problema raka vrata maternice, kao i o važnosti njegove prevencije i ranog otkrivanja, proveli su humanitarnu akciju Dan mimoza u vinkovačkom središnjem parku.
 
Rak vrata maternice je značajan javnozdravstveni problem u svijetu i kod žena je po učestalosti na 4. mjestu. U Europi svake godine oboli oko 60.000 žena, a umre oko 30.000.  U Hrvatskoj se nalazi na 10. mjestu ljestvice pojavnosti, a svake godine oboli od 300 do 350 žena, a umre više od 100 žena. U Vukovarsko-srijemskoj županiji svake godine oboli 15-tak žena, a od toga broja nekoliko žena i umre. To se svakako ne bi trebalo događati s obzirom da su poznati rizični faktori i priroda bolesti, a postoje i sjajne mogućnosti sprječavanja i ranog otkrivanja raka vrata maternice. Izuzetno je važno odgovorno spolno ponašanje i redoviti ginekološki pregled uz obavezan Papa test.

U prosincu 2012. godine u Hrvatskoj je započeo s provođenjem Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice. Program je namijenjen svim ženama u dobi od 25 do 64 godina, a kao metoda probira koristi se Papa test svake tri godine.

U sklopu ove humanitarne akcije liječnici iz Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i Opće županijske bolnice Vinkovci i volonteri Lige protiv raka Vinkovci dijelili su promidžbene zdravstvene publikacije i pokušali motivirati žene da se odazovu na poziv i uključe u Nacionalni program otkrivanja raka maternice.

Mario Kokaj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike