Regija
ZBOG UČESTALOG NEREDA U ĐAKOVAČKIM NOĆNIM LOKALIMA

Barovima skraćeno radno vrijeme
Objavljeno 16. siječnja, 2015.

ĐAKOVO – Đakovački noćni barovi umjesto do šest u jutro od sada će moći raditi do četiri sata, a ostali će ugostiteljski objekti vrata moći držati otvorenima do jedan sat, osim onih koji zatraže posebno odobrenje za sat vremena duže, najavio je jučer gradonačelnik Đakova Zoran Vinković, dodavši kako je svjestan toga da će neki biti nezadovoljni tom odlukom.

- Na sjednici Vijeća za prevenciju u izvještaju koji sam dobio od Policijske postaje, vidi se kako je evidentirano, osobito u Ulici bana Jelačića, 55 kaznenih dijela, a ona se odnose na počinjenje teških ozljeda, ozljeda, krađa, oštećenja tuđih stvari, droge, a uz tih 55 kaznenih djela je i 105 prekršaja koji se odnose na Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, Zakon o oružju, prekovremeno radno vrijeme. Imajući u vidu gospodarsku situaciju, odlučio sam, kao što je to vrijedilo u 2013. i 2014. godini, da ugostiteljski objekti mogu raditi vikendom između petka i subote te subote i nedjelje produženo jedan sat, odnosno do dva sata. Ugostitelji koji žele raditi taj sat duže, moraju ishoditi potrebna odobrenja, izmiriti sve obveze prema Gradu i trgovačkim društvima u njegovu vlasništvu - rekao je Vinković, objasnivši zbog čega se odlučio za takve mjere.

- Upravo zbog teških kaznenih djela, učestalih tučnjava, remećenja javnog reda i mira odlučio sam sukladno sa zakonom, ali i Odlukom o radnom vremenu ugostiteljskih objekata i Zakonom o ugostiteljstvu skratiti radno vrijeme noćnih barova. To je u nadležnosti gradonačelnika i na taj način preuzimam odgovornost. Već danas će ti barovi dobiti rješenje o skraćenom radnom vremenu - rekao je Vinković te dodao: - Ako se u sljedećem razdoblju u određenim ugostiteljskim objektima ponove protuzakonite aktivnosti, Grad, odnosno ja kao gradonačelnik, uskratit će dobivanje odobrenja, odnosno kao gradonačelnik povući ću odobrenje za sat vremena duže - dodao je.

- Koristim priliku, s obzirom na to da imamo sve elemente i analizu počinjenja djela, apelirati i na roditelje. Oni su ti koji moraju znati gdje su im djeca, jer ovdje se radi i o maloljetnim osobama koje često sudjeluju u tim djelima. Oni su ti koji moraju znati gdje su i što im rade djeca. Ne mogu vjerovati da maloljetno dijete dolazi u šest sati u jutro kući a da roditelj ne zna gdje je ono bilo i što je radilo - poručio je Vinković.M.Muškić

Svi se moraju uključiti

Vinković je pozivao i druge institucije da u skladu s ovlastima pridonesu poboljšanju ukupnog stanja u gradu. ”Na prevenciji se u gradu dosta toga učinilo, o čemu govore podaci o smanjenju kriminaliteta, ali zbog opće situacije potrebno je učiniti i dodatne napore na poboljšanju ukupnog stanja”, rekao je Vinković.

Možda ste propustili...

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

Najčitanije iz rubrike