Novosti
KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ:

Banke se moraju odreći profita i pomoći građanima
Objavljeno 17. siječnja, 2015.

Vezani članci

STRAH OD ŠVICARSKOG FRANKA: IZLAZ IZ PROBLEMA TRAŽE VLADA, BANKARI I HNB

Rješenje - konvertiranje kredita u eure ili kune

Zbog zabrinjavajućeg financijskog udara na korisnike kredita u švicarskim francima novoizabrana hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala je sve sastavnice državne vlasti, predstavnike oporbe, sindikata, nevladinih organizacija i banaka na žurno djelovanje kako bi se spriječilo ozbiljno narušavanje standarda nekoliko stotina tisuća hrvatskih građana. “Ovo je trenutak u kojemu moramo zaboraviti na političke i svjetonazorske razlike. Ovo je trenutak u kojemu i banke moraju pokazati socijalnu osjetljivost i odreći se dijela profita, pokazujući time da su i one spremne na društvenu solidarnost”, naglasila je i pozdravila Vladinu najavu pronalaženja mjera kako bi se amortizirao negativni učinak rasta tečaja švicarskog franka te konstruktivne prijedloge najveće oporbene stranke.

Najavila je kako će predložiti premijeru Zoranu Milanoviću da prva točka sjednice Vlade, kojoj će nazočiti i sudjelovati u raspravi, bude upravo prijedlog mjera za ublažavanje udara na korisnike kredita u švicarskim francima. “Najavljujem i da će prvi akt koji ću potpisati biti Zahtjev za ocjenu ustavnosti Ovršnog zakona”, istaknula je Grabar Kitarović.

Odluka Švicarske narodne banke o ukidanju mjere ograničenja tečaja njezine nacionalne valute s 1,20 franaka za euro izazvala je reakciju i u stranci ORaH. “Sudbina hrvatskih građana (prema procjenama, 60 tisuća građana ima ugovorene kredite u švicarskim francima), a preko njih i cijeli financijski sustav prepušteni su dobroj volji i monetarnoj politici Švicarske narodne banke. Pozivamo HNB da preuzme veću odgovornost u vođenju monetarne politike, a Ministarstvo financija i poslovne banke na poduzimanje mjera u zaštiti hrvatskih građana i tvrtki koji imaju kredite u francima. Pozivamo ih da reguliraju valutni rizik pravednom raspodjelom između kreditora i dužnika. Pozivamo da se trenutno obustave ovrhe i deložacije dužnika”, ističu u ORaH-u. (E.S.)

austrijanci su zabranili kredite u stranoj valuti

Jačanje franka uznemirilo je i građane u Srbiji, gdje oko 8,5 posto ukupnih kredita u stranoj valuti čine krediti u švicarcima. Ekonomski stručnjaci procjenjuju da će negativne posljedice zbog jačanja švicarske valute imati oko 21.000 građana Srbije. U Mađarskoj jačanje franka nije izazvalo paniku, premda oko milijun Mađara ima kredite u stranoj valuti, uglavnom švicarcima, u vrijednosti od oko deset milijardi eura. Tamošnja je vlada već prije fiksirala tečaj za konverziju rata stambenih kredita u francima i eurima znatno ispod tržišne razine tečaja. U Rumunjskoj, Češkoj i Austriji udio kredita u švicarcima u odnosu prema ukupnim kreditima je malen. Austrija je još 2008. zabranila kredite u stranim valutama.