Magazin
KLUB, KULT I OBITELJ

Život u La Masiji: Osječanin Damir Eklić u kampu Barcelone
Objavljeno 17. siječnja, 2015.

U Barceloninom pregrađu Sant Joan Despi nalazi se Sportski centar Joan Gamper. Sagrađen i otvoren 2006. godine, postao je službeni trening-centar Barcelone.U čast znamenitosti, koja za klub, ali i za sport općenito, ima povijesno značenje, taj centar kolokvijalno i danas nazivaju Nova La Masia.

La Masia inače znači seoska kuća, originalno sagrađena još početkom 18. stoljeća, a od 1957. postala je dio Sportskog društva Barcelona, u početku kao uredi njezina vodstva, a kako se klub u svakom smislu širio od 1979. godine, postala je mjesto gdje su smješteni najdarovitiji članovi Barce.

UGOVOR POTPISAN NA SALVETI

Prije 14 godina u La Masiju uselio se i Lionel Messi. Legenda kaže kako su tadašnji tehnički menadžer Barcelone Carles Rexach i otac tada 13-godišnjaka potpisali ugovor na salveti!

Sve je poslije postalo povijest, pa se tako legendarna salveta čuva u Barceloninu muzeju, a stol i kafić gdje je potpisan povijesni ugovor premješteni su u Novu La Masiju, pa se tako na svakom koraku osjeti i duh mjesta gdje je sve počelo. Taj sportski Fort Knox, koji je postao jedno od najbolje čuvanih mjesta uopće, uspio je “probiti” Osječanin Damir Eklić, bivši rukometaš Osijeka i NEXE-a, danas još uvijek službeno izbornik kadetske ženske reprezentacije Kine.

- Pred kampom svakodnevno stoji bar 200 navijača čekajući kako bi vidjelo svoje idole ili, uz nešto više sreće, uzelo autogram, premda je to gotovo nemoguće. Možete misliti kako sam se osjećao kada su vidjeli da ulazim. Za njih sam u tom trenutku bio najomrznutija osoba na svijetu - priča Eklić nakon povratka iz Barcelone.

Bez obzira na to što se Barcelona prikazuje kao vrlo zatvorena sredina, klub je otvoren za suradnju i pomoć svakome tko je željan učenja. Eklićeva osoba za vezu bio je Tony Gerona, rukometni trener koji već 16 godina radi u Barceloni. Trenutačno je voditelj omladinske škole rukometne sekcije Barcelone, a bio je i pomoćni trener prve momčadi.

- Gerona ima dobre kontakte u Aziji. Dok sam bio u Kini stupio sam s njim u kontakt, poslao mu upit da sam zainteresiran vidjeti kako se radi u najboljem klubu na svijetu. Odgovorio mi je kada je moguće primiti me, rekao je kako si jedino moram osigurati avionsku kartu, ostalo je njihova briga.

NOGOMETAŠI “HRANE” OSTALE

Manje je poznato kako Barcelonin sportski centar koriste i mlađi uzrasti rukometaša, košarkaša, hokejaša na parketu te malonogometaša (futsal), a od 2009. godine tamo je preseljena i prva nogometna momčad.

- Na Barceloninu grbu piše - Mes que un club - Više od kluba! Unutar kluba njeguju odnos da je Barcelona obitelj. Kada sam pitao kako to da su izabrali Luisa Enriquea za trenera, odgovorili su mi: On je naša obitelj. Tako su odabrali i Guardiolu, tako odabiru i ostale članove stožera i vodstva svih klubova.

Barcelona je doista velika obitelji. U La Masiji živi više od 200 perspektivnih sportaša, od kojih su većina nogometaši, a, primjerice, samo jedan rukometaš (17-godišnji ljevoruki Nijemac). Održavaju pogone u ostalim sportovima upravo kako bi pokazali da su i rukometaši, košarkaši, hokejaši... dio obitelji. Uostalom, bar tri četvrtine proračuna rukometnog, ali i košarkaškog kluba pokriva se iz prihoda nogometnog kluba. I tako funkcionira obitelj.

- Real ima drukčiju filozofiju. Košarkaški klub održavaju samo iz rivaliteta prema Barceloni. Rukometni klub uopće nemaju. U Realu je ipak nogomet važniji i veći od svega. U Barceloni ipak njeguju više sportova.

Zanimljivo, vodeći ljudi u svim klubovima koji čine Barcelonino sportsko društvo, pa tako i nogometni klub, svoje urede imaju u Blau Grani, dvorani u kojoj svoje utakmice igraju rukometaši i košarkaši. Ista liječnička služba na usluzi je svim članovima Barcelone. Od najmlađeg limača do Lionela Messija. Kada smo već kod Messija, on je i unutar zidina zaštićen.

- Da, vidio sam ga, bio je na nekoliko metara od mene. Ali oko njega su uvijek zaštitari, tako da je nekakav kontakt ili slikanje s njim nemoguće. Zato Messi, Neymar i ostali igrači Barcelone svakodnevno imaju nakon treninga obveze druženja s djecom, posebice s invalidima, hendikepiranima. Za razliku od nogometaša, rukometaši pa i košarkaši relativno normalno mogu šetati kroz Barcelonu, tek će ih poneko zaustaviti za slikanje ili autogram. Ne mogu zamisliti da, primjerice, Messi sam, bez zaštitara, odluči posjetiti Sagradu Familiju. Mislim da bi nastao stampedo, a temelji crkve bili uzdrmani.

LOPTA JE PRIJATELJ

Obiteljska filozofija ogleda se i u načinu treninga, što je i bio glavni razlog Eklićeva posjeta Barceloni i njezinu kampu.

- Barcelona danas ima najsuvremenije uređaje i najbolju tehnologiju. Sve novo što se izbaci na tržište praktički se besplatno ustupi nogometnom klubu jer najbolja je reklama ako se kaže da se uređajem koristi Barcelona. Nakon nogometaša njime se koriste i ostale Barcine momčadi. A što se tiče treninga, nešto slično kao u nogometu provode i u ostalim sportovima. Lopta je prijatelj - njihova je filozofija. Na treninzima se forsira rad s loptom i, što je najvažnije, stvara se odnos među igračima pa tako vidite kombinacije dva, tri igrača, radi se na komunikaciji, na primjer, srednjeg vanjskog i pivota. Sve kako bi se i na treninzima pokazalo kako je svaki igrač Barcelone dio velike obitelji - zaključio je Eklić.

Krešimir LACKOVIĆ
HRVATI U BARCELONI
Puni hvale za Halilovića, Tomića...

Povijest katalonskog kluba pisali su i Hrvati. U nogometu nekad Robert Prosinečki, u B momčadi i Goran Vučević, a danas Ivan Rakitić i Alen Halilović. Zanimljivo je razmišljanje o Hrvatima u Barci. “O Haliloviću govore samo u superlativima, a o Rakitiću kažu kako im i dalje nije jasna uloga koju mu je Luis Enrique namijenio. Značajnu ulogu u košarkaškoj momčadi imaju Ante Tomić i mladi Mario Hezonja, koje nisam uspio vidjeti jer su košarkaši u to vrijeme imali niz gostovanja. Kada je o rukometu riječ, zanimljivo, Hrvate doživljavaju velikim radnicima. Za Patrika Ćavara kažu kako je jedan od najvećih talenata, ali i radnika, a o Dominikoviću, Losertu i Voriju pričaju isključivo kao o primjeru vrijednih rukometaša. Danas je primjer velikog radnika sigurno francuski reprezentativac Nikola Karabatić. Trebate vidjeti s kojim motivom i željom pristupa treningu, netko tko je u sportu osvojio apsolutno sve”, kaže Eklić.

TVRDOGLAVI PENZIĆ
Privatna kuća unutar La Masije

Zanimljiva je priča jednog već starijeg Katalonca, koji je ni kriv ni dužan postao dio Barcine obitelji. Na mjestu današnjeg kampa nekoć je bila pustopoljina pa je Barca otkupljivala dio po dio zemljišta. Jedini je bio tvrdoglav izvjesni umirovljenik, koji svoju kuću nije htio prodati za nikakav novac. Tako da unutar Nove La Masije postoji obiteljski objekt. “To je najzanimljivija priča. Kuća se, naime, nalazi usred La Masije, praktički pokraj nogometnog terena za trening. Ne, ne može gledati trening jer je kuća ograđena visokom živicom, a čovjeku je Barcelona jedino omogućila nesmetani pristup ulazu. Danas čovjek pogotovo ne želi prodati kuću. Kaže kako se pred stare dane oko njega nešto događa, a, uz to, zbog brojnog osiguranja nikada čovjek nije bio bezbrižniji i sigurniji. Naravno, i navijač je Barcelone, pa mu živjeti u La Masiji posebno godi i stoga”, priča Eklić.

Real ima drukčiju filozofiju. Košarkaški klub održavaju samo iz rivaliteta prema Barceloni. Rukometni klub uopće nemaju...

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim