Magazin
KRATKO I JASNO

Ministar Lalovac: Sve mogućnosti su otvorene ako su građani ugroženi!
Objavljeno 17. siječnja, 2015.

Nakon što je Švicarska središnja banka neočekivano ukinula mjeru ograničenja tečaja franka prema euru na minimalnih 1,20 franaka za euro, zbog čega je tečaj franka snažno porastao prema euru, Udruga Franak zatražila je hitan sastanak s ministrom financija Borisom Lalovcem. Nakon sastanka s udrugom Franak ministar Lalovac se sastao i s predstavnicima poslovnih banaka.

- Sve mogućnosti su otvorene ako su građani ugroženi. Aktivno smo se uključili i pokušavamo naći rješenja koja su u skladu sa zakonom - rekao je Lalovac.

Ministar je, međutim, oprezan, jer na neke stituacije ni on ni Vlada ne mogu utjecati:

- Nažalost, za ovakve svjetske udare tržišta na devize nema jednostavnog rješenja. Ako se radi o kratkoročnom šoku, ako bi se tečaj vratio, u tom slučaju ne bismo trebali raditi brojne interventne mjere. Ipak, ako se pokaže da je ovo dugoročan problem, Vlada će morati tražiti i zakonska rješenja - rekao je Lalovac.

Najveća oporbena stranka, HDZ, od Vlade traži hitne mjere. Predsjednik stranke Tomislav Karamarko Vladu je pozvao da definira amortizacijske mjere:

- Vlada mora hitno učiniti sve da pokuša građane izvući iz ove vrlo teške i opasne situacije...

Denis Smajo, iz udruge Franak, upozorio je na krajnje alarmantno stanje oko sadašnjeg tečaja franka te apelira i na ministra Lalovca i na bankare da poduzmu sve što je u njihovoj moći, jer je, kaže, ugroženoviše od 200 tisuća građana ove države:

- Naravno da će se ići u smjeru da se riješi valutni rizik, odnosno da se odradi konverzija iz CHF u kunske kredite, uvjete ćemo naknadno dogovoriti. Mi ćemo tražiti možda početni tečaj, a što se tiče privremene mjere, ona bi nam dala malo vremena da se to zakonski odradi kako spada - kaže Smajo te dodaje: “Dajemo sve od sebe, zauzeli smo neke određene stavove, inzistirat ćemo da se taj problem riješi jer sad je prilika. Koliko god je ovo negativno, jedini je plus možda da se uspije riješiti ova situacija. Ugroženo je više od 200 tisuća građana ove države i ja se nadam da će ova vlast imati sluha da se ovaj problem trajno riješi”, zaključuje Smajo.(ANA KATULIĆ/MS)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike