Dome slatki dome
VLAGA MOŽE IZAZVATI OZBILJNU ŠTETU

Kako spriječiti nastajanje kondenzata u prostorijama?
Objavljeno 15. siječnja, 2015.

Kako se riješiti vlage u stanu zavisi od toga kako je vlaga nastala. Povećana količina vode i soli u zidovima može se pojaviti zbog neadekvatno riješenih odvodnih kanala. Kao uzrok nastanka vlage može biti kondenzacija. Stvaranje kondenzata uglavnom izgleda kao bezopasno nakupljanje kapljica tekućine. Kondenzacija je proces koji traje konstantno, a kondenzat nastao na taj način stalno je u zraku. Na primjer, ako je temperatura vani naglo pala, a u prostoriji postoji određena količina pare, nastat će kondenzat. Kapljice u kutovima prostorije, prozora mogu izazvati oštećenja. Kako spriječiti nastajanje kondenzata?

Poklopite lonce i tave kada kuhate, kuhajte samo onoliko koliko je potrebno. Nastalu paru možete izbaciti ventilatorom, i u kuhinjskoj je napi ventilator, ovaranjem prozora i vrata. Izbjegnite stvaranje vlage u ormarima i plakarima tako što ćete omogućiti nestanak kondenzata pravljenjem rupa kroz koje nesmetano može izići. Najvažniji način sprečavanja stvaranja vlage u stanu je izolacija. Najvažnije je izolirati prostor oko prozora i vrata, na taj ćete način tijekom zimskih mjeseci toplinu zadržati unutra a vlagu vani.

Pazite da ne blokirate otvore za ventilaciju. Kod stvaranja vlage, a samim tim i plijesni, najkritičnija prostorija je kupaonica. Pri tuširanje se oslobađa velika količina vodene pare, koja, ako je vani hladno, stvara odlične preduvjete za stvaranje plijesni na zidovima i fugama pločica. To izbjegnite ventiliranjem kupaonice tijekom tuširanja ili otvaranjem prozora, što će imati sličan učinak.

Ako primijetite kondenzat po kutovoma prostorije, posušite suhom krpom. Dobro prozračite stan i pripazite da ne dođe do novog stvaranja kondenzata na istom mjestu. Vlaga može izazvati ozbiljnu štetu u vašem stanu pa ne zanemarujte taj problem.

Nastanak vlage može izazvati i neodgovarajući režim grijanja. Uvijek je bolje držati grijanje na konstantnoj, nižoj, temperaturi nego na visokoj temperaturi pa ga onda posve isključiti.

Hladni dijelovi zida mogu izazvati pojavu kondenzata, a potom i vlage. Taj se problem može riješiti samo postavljanjem odgovarajuće vanjske izolacije.(J.Kn.)

Najvažniji način sprječavanja stvaranja vlage u stanu je izolacija

Možda ste propustili...

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

Najčitanije iz rubrike